209
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ | Alexandros Michailidis / SOOC

«Πάγος» από ΔΝΤ για συλλογικές διαπραγματεύσεις, ζητά εκ νέου μεταρρυθμίσεις

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2018, 10:25
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
|Alexandros Michailidis / SOOC

«Πάγος» από ΔΝΤ για συλλογικές διαπραγματεύσεις, ζητά εκ νέου μεταρρυθμίσεις

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2018, 10:25

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα βάλει  σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεση του άρθρου IV για τις οικονομικές πολιτικές στην Ευρωζώνη.

Πρόκειται για την τακτική αποτίμηση του Ταμείου για την πορεία της οικονομίας μιας χώρας, όχι μόνο όσων είναι σε κάποιο πρόγραμμα.

Οπως σημειώνει η «Καθημερινή» έρχονται μάλιστα ακριβώς ένα μήνα πριν από τη λήξη του μνημονίου και ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη αναφερθεί σε σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σημειώνεται ότι και μετά την λήξη του μνημονίου τα τεχνικά κλιμάκια θα επισκέπτονται την Ελλάδα και θα συντάσσουν κάθε χρόνο δύο εκθέσεις αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, το ΔΝΤ ζητεί ακόμη από την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στην αγορά εργασίας.

Ακόμη την καλεί να υιοθετήσει τις νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να εναρμονισθεί με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, καθώς και για την ανταπεργία των εργοδοτών (lock out).

Το Ταμείο επανέρχεται και σε γνώριμα ζητήματα που ανοίγουν ξανά και ξανά εδώ και χρόνια.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», ειδικά των μηχανικών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων και απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...