330
Στην Ιταλία, από το 2011 καταγράφεται ετησίως ένα περιστατικό θανάτου παιδιού ξεχασμένου σε αυτοκίνητο | Shutterstock

Ιταλία: Υποχρεωτικός ο συναγερμός για τα ξεχασμένα παιδιά στα αυτοκίνητα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2018, 07:00
Στην Ιταλία, από το 2011 καταγράφεται ετησίως ένα περιστατικό θανάτου παιδιού ξεχασμένου σε αυτοκίνητο
|Shutterstock

Ιταλία: Υποχρεωτικός ο συναγερμός για τα ξεχασμένα παιδιά στα αυτοκίνητα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2018, 07:00

Η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να καταστήσει υποχρεωτική την παρουσία συναγερμού σε αυτοκίνητα, με σκοπό την προειδοποίηση όσων γονέων ξεχνούν τα μικρά παιδιά τους μέσα σε αυτά.

Από το 2011 έως σήμερα σημειώνεται στη χώρα ένας θάνατος μικρού παιδιού τον χρόνο από θερμοπληξία μέσα σε κλειστό αυτοκίνητο. Το τελευταίο περιστατικό ήταν τον περασμένο Μάιο στην Πίζα, όταν ένας πατέρας ξέχασε τη κορούλα του, ηλικίας ενός έτους.

Αλλά και πέρυσι, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, μία γυναίκα ξέχασε την ηλικίας 16 μηνών κόρη της μέσα στο αυτοκίνητο έξω από την εργασία της. Το κοριτσάκι είχε μείνει στο αυτοκίνητο μέσα στον ήλιο για έξι ώρες και πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Μπροστά σε αυτά τα περιστατικά, ο υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει υποχρεωτική την εγκατάσταση συναγερμών στα παιδικά καθίσματα που θα στέλνουν σήμα στο smartphone ή στα ηλεκτρονικά κλειδιά του οδηγού.

«Είμαι και εγώ πατέρας που, όπως πολλοί, ζει σε περίπλοκους και αγχώδεις καιρούς που μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι η ζωή ενός παιδιού δεν αξίζει 100 ευρώ» εξήγησε στο Facebook ο προερχόμενος από το Κίνημα Πέντε Αστέρια υπουργός.

36594254_1098282156976547_6709208012680069120_o
Ο ιταλός υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι

Το ποσό που θα χρειαστούν οι ιταλοί γονείς θα απαλλάσσεται από τους φόρους ενώ θα υπάρξει και καμπάνια ευαισθητοποίησης πριν τεθεί σε ισχύ το μέτρο μέσα στο φθινόπωρο, πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Δεκάδες περιστατικά κάθε χρόνο

Στην αμερικανική αγορά ήδη κυκλοφορούν κάποια μοντέλα συναγερμών που προειδοποιούν για τα ξεχασμένα μωρά.

Ενα από αυτά προειδοποιεί τέσσερις φορές τον γονέα, την πρώτη με μια δυνατή φωνή όταν ανοίξουν την πόρτα για να βγουν, τη δεύτερη με πολύχρωμο φωτισμό και την τρίτη με μήνυμα στο smartphone. Αν δεν αποδώσουν όλα αυτά, στέλνει επείγον μήνυμα σε προκαθορισμένο άτομο με το… στίγμα του ξεχασιάρη γονέα και του αυτοκινήτου.

Κάποια μοντέλα μετρούν το βάρος στο καθισματάκι πριν ειδοποιήσουν τον γονέα που φεύγει ή προσαρμόζονται στη ζώνη ασφαλείας.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται ετησίως πάνω από 30 περιστατικά θανάτων παιδιών ξεχασμένων σε αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...