300
«Μεθυστική» διπλωματία: άφησαν τον ιμπεριαλισμό και έπιασαν τα... σφηνάκια! | REUTERS/Edgar Su/File Photo

Ο Κιμ ακύρωσε τις εφετινές «αντιιμπεριαλιστικές» φιέστες

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2018, 20:55
«Μεθυστική» διπλωματία: άφησαν τον ιμπεριαλισμό και έπιασαν τα... σφηνάκια!
|REUTERS/Edgar Su/File Photo

Ο Κιμ ακύρωσε τις εφετινές «αντιιμπεριαλιστικές» φιέστες

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2018, 20:55

«Αντιτασσόμαστε στη γραμμή του συμβιβασμού με τον ιμπεριαλισμό!» Δηλαδή ακριβώς ό,τι υποστήριζε με πάθος ο παππούς του Κιμ Γιονγκ-ουν, ο Κιμ Ιλ-σουνγκ, το αυτό ίσως υποστηρίξουν και τώρα οι ιθύνοντες του βορειοκορεατικού καθεστώτος αν αποφασίσουν να διαφωτίσουν τον κόσμο σχετικά με την ακύρωση της ετήσιας αντιιμπεριαλιστικής γιορτή τους. Προς το παρόν, πάντως, δεν δίνουν εξηγήσεις.

Και, αν απαντήσουν έτσι, μήπως θα αστειεύονται; Α μπα, στα σοβαρά πράγματα δεν το συνηθίζουν.

Η Βόρεια Κορέα ακύρωσε τις εθιμικές αντιαμερικανικές εκδηλώσεις της διότι εφέτος –πώς να το κάνουμε- υπήρξε η Σιγκαπούρη, υπήρξε το «ιστορικό κείμενο» με τις δύο υπογραφές. Η συνάντηση εγγονού Κιμ – Ντόναλντ Τραμπ, η προσέγγιση δηλαδή της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ και η μεταξύ τους διαπραγμάτευση για το πυρηνικό πρόγραμμα της πρώτης.

Μονά-ζυγά δικά τους

Ενας παλιός αμερικανός διπλωμάτης, ο Μιντάρο Ομπα, πολύπειρος στα θέματα της Βόρειας Κορέας, δήλωσε στον Guardian ότι η εφετινή ακύρωση της προπαγανδιστικής ιδεολογικοπολιτικής φιέστας στην Πιονγκγιάνγκ είναι αξιοπρόσεχτη κίνηση και επιχείρησε μια πρώτη ανάλυσή της:

«Μας λέει ότι έχουν αρκετή εμπιστοσύνη στη δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών -προς το παρόν τουλάχιστον-, έτσι επιδιώκουν να δημιουργήσουν μία ακόμη περισσότερο θετική ατμόσφαιρα και να μεταδώσουν περισσότερα εποικοδομητικά μηνύματα στο εξωτερικό. Και αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν κατ’ ευχήν, ε τότε θα φταίνε ως επί το πλείστον οι Αμερικανοί». Τουτέστιν «ο ιμπεριαλισμός», με τον οποίο «δεν συμβιβαζόμαστε». Και τότε, όταν θα ισχύει και πάλι η ρήση του παππού Κιμ, οι αντιιμπεριαλιστικές φιέστες μπορούν να στηθούν ξανά στο άψε-σβήσε.

Οι ακυρωθείσες εκδηλώσεις που θα εγκαινίαζαν ένα μηνιαίο «φεστιβάλ» για τον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953) είναι καθιερωμένες εδώ και πολλά χρόνια στη Βόρεια Κορέα και χαρακτηρίζονται από στοχευμένο, πολεμικό αντιαμερικανισμό. Μάλιστα πέρσι 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση της Πιονγκγιάνγκ. Οι εκδηλώσεις αυτές στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν για να διατρανωθεί εντός και εκτός συνόρων το αντιαμερικανικό φρόνημα και να καταγγελθεί η πολιτική των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...