580
Μέλος της προεδρικής φρουράς στη Ρώμη. Το πολιτικό σκηνικό έχει και αυτό τα βαριά του σύννεφα. | REUTERS/Alessandro Bianchi

Λέγκα και Πέντε Αστέρια σπρώχνουν την Ιταλία σε καλοκαιρινές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2018, 12:56
Μέλος της προεδρικής φρουράς στη Ρώμη. Το πολιτικό σκηνικό έχει και αυτό τα βαριά του σύννεφα.
|REUTERS/Alessandro Bianchi

Λέγκα και Πέντε Αστέρια σπρώχνουν την Ιταλία σε καλοκαιρινές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2018, 12:56

Για ένα πολιτικά καυτό, εκλογικό καλοκαίρι προετοιμάζεται η Ιταλία –και μαζί της ολόκληρη η Ευρώπη– μετά την ούτως ή άλλως καταδικασμένη σε αποτυχία –άμεση ή με μια μικρή χρονοκαθυστέρηση, δεν έχει σημασία– λύση ανάγκης για μια κυβέρνηση υπό τον τεχνοκράτη οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι.

Το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, μια ιδιότητα που απλά ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά της ρητορικής των λαϊκιστικών κομμάτων, δεν φαίνεται να εξασφαλίζει αρκετή στήριξη για την κυβέρνησή του.

Σήμερα Τετάρτη συναντήθηκε «ανεπίσημα» με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ενώ και την Τρίτη μετέβη στο Μέγαρο Κυρηνάλιο στη Ρώμη υποτίθεται για να επιδώσει στον αρχηγό του ιταλικού κράτους τον κατάλογο των υπουργών, χωρίς όμως να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η προεδρία άφησε να διαρρεύσει η πληροφορία ότι ο Κοταρέλι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να «εμβαθύνει» σε κάποια θέματα που αφορούν την λίστα υπουργών του, αλλά δεν θα επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις αυτές δεν εξασφάλισαν στον εντολοδόχο πρωθυπουργό καμία στήριξη από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τα οποία ευελπιστούν να εξαργυρώσουν τη δραματική σύγκρουση με τον Ματαρέλα με ψήφους στην κάλπη. Και τότε ο Ματαρέλα δεν θα μπορεί να τους αρνηθεί ούτε τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα, ούτε κανέναν άλλο.

Η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρια, μετά το πολιτικό δράμα του Σαββατοκύριακου, δεν είναι καθόλου διατεθειμένα να ψηφίσουν μια κυβέρνηση υπό τον Κοταρέλι, ασχέτως αν ο ίδιος υπόσχεται νέα προσφυγή στις κάλπες σύντομα. Αντιθέτως επιθυμούν τις εκλογές άμεσα, με τον ιταλικό Τύπο να εκτιμά πλέον ότι μπορεί να γίνουν στις 29 Ιουλίου ή τις 5 Αυγούστου, αντί για το φθινόπωρο.

Και τα δύο κόμματα προσέρχονται στις εκλογές με τον αέρα των δημοσκοπήσεων που τους δίνουν άνετη πλειοψηφία και αρκετό έδαφος για μετεκλογική συνεργασία, από θέση ισχύος πλέον.

Η τελευταία έρευνα του Ipsos για την Corriere della Sera δίνει στο Κίνημα 32,6% (σχεδόν όσο και στις εκλογές του Μαρτίου) και 25,4% στη Λέγκα (πολύ πάνω από το 17% των εκλογών), ποσοστά τα οποία ενισχύουν ακόμη περισσότερο την προοπτική της μετεκλογικής συνεργασίας που πλέον θα γίνεται με καλύτερους όρους: ο Ματαρέλα δεν θα μπορεί να αρνηθεί τη βούληση του 58% των Ιταλών.

Πιέζει εξάλλου και η ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019. Βέβαια και ο Αύγουστος στον μεσογειακό Νότο και τα μπάνια του ιταλικού λαού δεν προσφέρονται για εκλογές.

Το μείζον ερώτημα είναι αν τα δύο κόμματα θα μετατρέψουν τις εκλογές σε δημοψήφισμα για το ευρώ, κάτι που είχε αφήσει να διαφανεί το προσχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος μετά το ναυάγιο της κυβέρνησης υπό τον Τζουζέπε Κόντε, όπως και ποια θα είναι η αντίδραση των άλλων κομμάτων και της Ευρώπης.

Τα δύο λαϊκιστικά κόμματα που καθοδηγούν τις εξελίξεις έχουν ρίξει κάπως τους τόνους.

Το Κίνημα απέσυρε μάλιστα την απειλή να παραπέμψει τον πρόεδρο για καθαίρεση και επικεντρώνεται πλέον στις εκλογές.

Ως τότε ζητά από τους οπαδούς του να βγουν σε διαδηλώσεις και «να κάνουν θόρυβο». Είναι μια επιστροφή στις πολιτικές ρίζες για το Κίνημα που ξεκίνησε το 2007 με μεγάλες αντισυστημικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας υπό τον Μπέπε Γκρίλο.

Πρόωρες εκλογές για την άρση του αδιεξόδου επιθυμούν και τα άλλα κόμματα, έστω και αν τα γκάλοπ δεν προοιωνίζονται καλές επιδόσεις.

Σήμερα Τετάρτη οι αγορές αντιδρούν περισσότερο ψύχραιμα, με τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται ανοδικά, μεταξύ τους και το ιταλικό. Σημάδια σταθεροποίησης δείχνει και η ιταλική αγορά ομολόγων ενώ και το ευρώ ανακάμπτει έναντι των άλλων νομισμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...