258
Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ στο Σούνιο. Αριστερά διακρίνεται ο Μάθιου Νίμιτς | INTIMENEWS

Το Σούνιο ανανέωσε τις προδοκίες για λύση στο Σκοπιανό σε ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2018, 22:11
Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ στο Σούνιο. Αριστερά διακρίνεται ο Μάθιου Νίμιτς
|INTIMENEWS

Το Σούνιο ανανέωσε τις προδοκίες για λύση στο Σκοπιανό σε ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2018, 22:11

Οταν συζητάς επί έξι ώρες και στο τέλος βγαίνεις να ανακοινώνεις συνάντηση σε πέντε ημέρες σε ανώτατο επίπεδο, τετ α τετ πρωθυπουργών, σημαίνει ότι οι προσδοκίες για μια συμφωνία είναι ιδιαίτερα υψηλές. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει ύστερα από τις μαραθώνιες συζητήσεις που είχαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικόλα Ντιμιτρόφ στο Σούνιο, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ηταν μια συνάντηση που ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ του Σαββάτου και όπως ανακοίνωσε ο Νίμιτς ο νέος αυτός κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων θα οδηγήσει στη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Δυτικών Βαλκανίων.

Οπως είπε ο Μάθιου Νίμιτς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα ακόμα μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά» προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό και τα άλλα ζητήματα αποκτούν νέα δυναμική, με τις δύο πλευρές να «σηκώνουν» τις προσδοκίες, όπως παρατήρησαν αναλυτές.

Κατά το ρεπορτάζ, οι δυο πλευρές έχουν φτάσει πλέον κοντά στη λύση, αφού φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (Gorna Macedonija η πιο πιθανή λύση).

Δεδομένου ότι είχε προεξοφληθεί πως μια οποιαδήποτε λύση θα την ανακοινώσουν όχι οι υπουργοί Εξωτειρκών αλλά οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών, το γεγονός ότι ορίστηκε συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ λέει πολλά. Αναλυτές σημείωσαν ότι το κλειδί της λύσης θα το προσφέρει η σκοπιανή πλευρά, αποδεχόμενη την απαίτηση της Αθήνας για εφαρμογή της νέας ονομασίας στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας (erga omnes).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...