316
Απεργοί των Carrefour φτιάχνουν οδόφραγμα με καροτσάκια | REUTERS/Eric Gaillard

Πριν από την επέτειο του Μάη του 1968, η Γαλλία βγαίνει στους δρόμους

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2018, 16:11
Απεργοί των Carrefour φτιάχνουν οδόφραγμα με καροτσάκια
|REUTERS/Eric Gaillard

Πριν από την επέτειο του Μάη του 1968, η Γαλλία βγαίνει στους δρόμους

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2018, 16:11

Τέτοιες ημέρες πριν από 50 χρόνια η Γαλλία, όσο και αν δεν φαινόταν, έβραζε. Το «καπάκι» της οργής άνοιξε τον Μάιο από τα πανεπιστήμια. Σήμερα τα πράγματα μοιάζουν περισσότερο ήρεμα και διευθετημένα – είναι όμως;

Η προεδρία αντιμετωπίζει με ανησυχία το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες όσο θα πλησιάζουμε στο χρονικό ορόσημο του Μαΐου.

Ηδη, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνουν οι Times του Λονδίνου. Και η λίστα των διαμαρτυριών μεγαλώνει.

Χθες Παρασκευή απεργούσε μέρος των εργαζομένων της Air France ζητώντας αύξηση 6%, σήμερα Σάββατο οι εργαζόμενοι στα Carrefour, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στη χώρα.

Τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά το Πάσχα των Καθολικών, παίρνουν τη σκυτάλη οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, στην πρώτη σε μια σειρά απεργιών που προγραμματίζουν το επόμενο τρίμηνο. Ζητούν να μην καταργηθούν προνόμια όπως ένα είδος μονιμότητας που έχουν και η πρόωρη αλλά πλήρης σύνταξη των μηχανοδηγών.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα απεργήσουν οι υπάλληλοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά και στα απορριμματοφόρα και στον τομέα της ενέργειας.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι και στην καλύτερη θέση από πλευράς δημοφιλίας, ούτε βλέπει και το φιλόδοξο σχέδιό του για τον εκσυγχρονισμό της Γαλλίας να προχωρά όσο ομαλά θα ήθελε.

Η μεταρρύθμιση του νόμου για τα εργασιακά πέρασε σχετικά εύκολα – οι απολύσεις είναι πλέον πιο εύκολες – αλλά οι αλλαγές στο Δημόσιο και στα δικαιώματα που απορρέουν για τους εργαζομένους, όπως το συνταξιοδοτικό, είναι δυσκολότερες.

Αγκάθι για τα σχέδια του Μακρόν, αυτή τη φορά για την ανώτατη εκπαίδευση, είναι τα κινήματα διαμαρτυρίας που έχουν ξεφυτρώσει σε τουλάχιστον δέκα μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το Παρίσι, την Τουλούζη και το Μονπελιέ.

Το σχέδιο του Μεγάρου των Ηλυσίων είναι να κατευθύνονται οι απόφοιτοι του λυκείου προς σχολές για τις οποίες είναι καλύτερα προετοιμασμένοι.

Ωστόσο με την προϊστορία της Γαλλίας, κάθε αλλαγή στην εκπαίδευση μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις – ακόμη και ιστορικής σημασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...