559
Μέχρι πρόσφατα Κιμ και Τραμπ αντάλλασσαν απειλές | REUTERS/KCNA handout via Reuters/File Photo & REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Ιστορικό «ναι» του Ντόναλντ Τραμ για συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2018, 07:42
Μέχρι πρόσφατα Κιμ και Τραμπ αντάλλασσαν απειλές
|REUTERS/KCNA handout via Reuters/File Photo & REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Ιστορικό «ναι» του Ντόναλντ Τραμ για συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2018, 07:42

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχτηκε την πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ-Ουν να συναντηθούν μετά το αίτημα που απέστειλε, διαμέσου της Νότιας Κορέας, ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας.

Ο χρόνος και ο τόπος αυτής της συνάντησης -που ίσως αποδειχτεί ιστορική- θα καθοριστούν στο μέλλον, είναι πάντως πιθανό ότι θα διεξαχθεί γύρω στα τέλη Μαΐου.

Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ συναντάται με Βορειοκορέατη – ο Τζίμι Κάρτερ είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει με τη Βόρεια Κορέα την οποία είχε επισκεφτεί το 1994, το 2010 και το 2011. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς βρέθηκε κατά την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων δίπλα σε υψηλόβαθμη βορειοκορεατική αποστολή (και την αδελφή του Κιμ Γιονγκ-Ουν) αλλά δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα.

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Πέμπτης από τον Λευκό Οίκο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας Τσανγκ Λι-Ουνγκ αποκάλυψε ότι ο Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ. Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν επιδόθηκε επιστολή του Κιμ στον Τραμπ, όπως είχε αναφερθεί από μέσα ενημέρωσης νωρίτερα, αλλά η πρόκλησή του επιδόθηκε προφορικά.

Η αμερικανική προεδρία δηλώνει ότι προσμένει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και διευκρίνισε ότι στο μεταξύ οι κυρώσεις και η πίεση που ασκείται στην Πιονγιάνγκ θα συνεχιστούν.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τους λεονταρισμούς της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Παρορμητικοί και οι δύο, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν αντάλλασσαν απειλές σε υψηλούς τόνους για το ποιος έχει στο γραφείο του το κουμπί των πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο από την αρχή του του χρόνου, με αρκετή μυστική και λίγη φανερή διπλωματία, η Βόρεια Κορέα έκανε κινήσεις προσέγγισης της Νότιας Κορέας με όχημα τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ανακοίνωση περί επικείμενης συνάντησης των δύο ηγετών έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων για τη συνάντηση του Κιμ με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν στα τέλη Απριλίου. Θα είναι η τρίτη διακορεατική σύνοδο κορυφής, έπειτα από εκείνες του 2000 και του 2007, η οποία θα διεξαχθεί στο χωριό Πανμουνγιόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χερσόνησο.

Εκπληξη και επιφυλακτικότητα

Οι ανακοινώσεις για την επικείμενη συνάντηση (ας κρατήσουμε βέβαια και την πιθανότητα να μην φτάσουμε ποτέ σε αυτή) με επιφυλακτικότητα και με κάποια έκπληξη από τους αναλυτές.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είναι αλήθεια ότι η προσέγγιση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα είχε κάνει μεγάλα βήματα  χάρη και στη διπλωματία των Ολυμπιακών Αγώνων. Από την ανακοίνωση της συνόδου κορυφής Βορρά και Νότου φτάσαμε σε συνάντηση κορυφής ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας σε ελάχιστα 24ωρα.

«Είναι και σοκ, όχι τόσο η πρόταση του Κιμ, αλλά η αποδοχή από τον Τραμπ», λέει στον Guardian η Τζένι Τάουν αναπληρώτρια διευθύντρια στο Ινστιτούτο ΗΠΑ-Κορέας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπικινς.

Ο Τραμπ θα ακούσει πολλά για αυτή τη συνάντηση και πρέπει να μιλήσει ξεκάθαρα, λέει αναλυτής για τις επόμενες κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ που δεν έχει δείξει μεγάλη λεπτότητα χειρισμών.

Οσο για τον Κιμ, όπως εκτιμά ο ίδιος, «είναι μια εκπληκτική νίκη». Ενώ ο Σαντάμ Χουσέιν και ο Μουαμάρ Γκαντάφι προσπάθησαν να φτιάξουν πυρηνικά, αφοπλίστηκαν και είναι πλέον νεκροί, ο Κιμ τα έχει στη διάθεσή του και καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε σύνοδο.

Η επιφυλακτικότητα είναι διάχυτη: Μπορούμε να εμπιστευτούν τον Κιμ και τη Βόρεια Κορέα όταν στο παρελθόν είχαν μετέλθει κάθε μέσο για να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινότητα ή να την αγνοήσουν εντελώς;

Η απάντηση είναι το μεγάλο ζητούμενο μιας συνάντησης που όλοι θα ήθελαν να γίνει αλλά μάλλον κανένας να αποτύχει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...