1351
Η σχετική αφίσα της Κοινότητας | «Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως»

Οι πολίτες στο Πεδίο του Αρεως θεωρούν ότι καταπατούνται βασικά δικαιώματά τους

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2018, 22:27
Η σχετική αφίσα της Κοινότητας
|«Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως»

Οι πολίτες στο Πεδίο του Αρεως θεωρούν ότι καταπατούνται βασικά δικαιώματά τους

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2018, 22:27

Οι κάτοικοι της οδού Μαυρομματαίων, στο Πεδίο του Αρεως, κάθε βράδυ, αντικρίζουν την κόλαση. Υποχρεώνονται να γίνονται μάρτυρες της πιο ακραίας εγκατάλειψης που μπορεί να επιφυλάξει μια κοινωνία στην πιο ευάλωτη ομάδα της. Εχουν χάσει το δικαίωμα για κανονική ζωή. Κραυγές, φωτιές, εκπόρνευση ανηλίκων, μικροεγκληματικότητα.

Οι φίλοι τους δεν τους επισκέπτονται πια τα βράδια. Κρατούν κλειστά τα παράθυρά τους. Κάθε πρωί πρέπει να καθαρίζουν τις εισόδους των πολυκατοικιών από κάθε μορφής ακαθαρσίες.

Οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από το Πεδίο του Αρεως, στερούνται το δικαίωμα στο πάρκο τους. Πανέμορφο αλλά εγκαταλελειμμένο.

Οι αρμόδιοι φορείς αντί να παλεύουν για την βελτίωσή του, μετακυλίουν τις ευθύνες και ερίζουν για το ποιος φταίει λιγότερο για την κατάντια του.

Δίπλα στο Πάρκο είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανελληνίου. Χιλιάδες παιδιά από την ηλικία της πρώτης τάξης του Δημοτικού «μορφώνονται» αναγκασμένα να περνούν δίπλα ή και μέσα από την πιάτσα ναρκωτικών.

Στο πάρκο συχνά δεν μπορείς να αισθανθείς ασφαλής, ούτε στους γειτονικούς δρόμους και ιδιαίτερα στη περιοχή της Μαυρομματαίων.

Η πιάτσα ναρκωτικών μέσα στο Πεδίο του Aρεως
Η πιάτσα ναρκωτικών μέσα στο Πεδίο του Aρεως

Απέναντι σε αυτή την αφόρητη κατάσταση, οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από το Πεδίο του Άρεως αποφάσισαν ότι δεν έχουν άλλη εναλλακτική αντίδραση και εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση:

«ΣΠΑΜΕ τη ΣΙΩΠΗ και ΑΚΟΥΓΟΜΑΣΤΕ στο Πεδίο του Αρεως και φωνάζουμε ΔΥΝΑΤΑ σε όλους τους αρμόδιους και “αρμόδιους”: Εξω τα ναρκωτικά από το Πεδίο του Άρεως. Φροντίδα στους χρήστες, φυλακή στους εμπόρους, σεβασμός στη γειτονιά.

Διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση στο Πεδίο του Αρεως. Το Πάρκο που ζήσαμε γεμάτο ζωή, εκεί όπου φλερτάραμε, δροσιστήκαμε τις καυτές καλοκαιριάτικες νύχτες, αναπνεύσαμε μακριά από το απάνθρωπο τσιμέντο,

Σήμερα είναι έρημο, εγκαταλελειμμένο, βρώμικο, με εστίες ανομίας και αθλιότητας.

Δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς παρατηρητές στον συνεχιζόμενο μαρασμό του.

Την Κυριακή 11 Μαρτίου, στις 11 το πρωί συγκεντρωνόμαστε στην οδό Μαυρομματαίων, μπροστά στο Green Park με σφυρίχτρες, ταμπούρλα και ό,τι άλλο έχουμε για να ακουστούμε δυνατά. Να μας ακούσει η Περιφέρεια, ο δήμος, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Απαιτούμε ένα Πεδίο του Άρεως ελεύθερο, καθαρό, ασφαλές.

Η πολιτεία θα κωφεύει όσο ΕΜΕΙΣ το επιτρέπουμε!

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2017, στην εκδήλωση “Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως” που συνδιοργανώσαμε, μαζεύτηκαν 2.500 πολίτες για να διαμαρτυρηθούν. Η Περιφέρεια αναγκάστηκε να αποκαταστήσει το μεγαλύτερο τμήμα του φωτισμού του Πάρκου. Ήταν μια νίκη μας. Έξι μήνες αργότερα το 80% του Πάρκου είναι πάλι κατασκότεινο. Δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για τη συντήρηση.

Γιατί η Περιφέρεια η οποία είναι η αρμόδια αρχή του Πάρκου το έχει εγκαταλείψει; Οφείλεται στην αδιαφορία, στην έλλειψη υποδομής ή την αναποτελεσματικότητά της; Όταν για έξι μήνες δεν μπορεί να φτιάξει μια παιδική χαρά, πως θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του Πεδίου του Άρεως;

Μόλις πρόσφατα, την Κυριακή 4 Μαρτίου, η Περιφέρεια κάλεσε την αστυνομία (!) για να εκδιώξει περίπου 40 παιδιά και γονείς που είχαν μπει στην κλειστή Παιδική Χαρά! Να τους διώξει με απειλές από τον χώρο που τους ανήκει!

Η Περιφέρεια δεν έχει ζητήσει ΠΟΤΕ να φύγει η πιάτσα ναρκωτικών από το Πάρκο.

Γιατί, άραγε; Μονίμως ισχυρίζεται ότι δεν είναι δικό της θέμα αλλά θέμα της αστυνομίας. Όμως τρία χρόνια τώρα δεν έχει εγκαλέσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή την Αστυνομία ότι τα μέτρα που παίρνει είναι αναποτελεσματικά. Γιατί; Τι κρύβει;

Κάθε βράδυ ανάβουν φωτιές ΜΕΣΑ στο Πεδίο του Άρεως (με τα ξύλινα παγκάκια να γίνονται… καυσόξυλα !) με άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς. Καμιά αντίδραση από την Περιφέρεια…

Η Περιφέρεια μείωσε τους φύλακες από έξι σε τρεις. Χωρίς καμία δικαιολογία. Συχνά και οι ίδιοι οι φύλακες πέφτουν θύματα βιαιοπραγιών. Η διεύθυνση του Πάρκου ομολογεί την αδυναμία της να προστατεύει το Πεδίο του Άρεως. Η ηγεσία της Περιφέρειας και πάλι κωφεύει.

Περιπολικό και αστυνομικοί, έπειτα από κλήση της Περιφέρειας, εκδιώκουν παιδιά και γονείς από την Παιδική Χαρά στο Πεδίο του Αρεως, την Κυριακή 4 Μαρτίου
Περιπολικό και αστυνομικοί, έπειτα από κλήση της Περιφέρειας, εκδιώκουν παιδιά και γονείς από την Παιδική Χαρά στο Πεδίο του Αρεως, την Κυριακή 4 Μαρτίου

Ταυτόχρονα αποφεύγει να πει δημόσια τα σχέδιά της για το Πάρκο ενώ αρνείται συστηματικά να συνομιλήσει με τους κατοίκους. Γιατί άραγε; Τι έχει να κρύψει;

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Σε πρόσφατη συνάντησή μας με αρμόδιους αξιωματικούς της Αστυνομίας, λάβαμε υποσχέσεις ότι θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα άμεσα. Μέχρι τώρα υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Μας επεσήμαναν όμως και τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας που αποφεύγει να δημιουργήσει δομές φιλοξενίας των άστεγων χρηστών.

Οι κάτοικοι της οδού Μαυρομματαίων καταγγέλλουν πως όταν τηλεφωνούν διαμαρτυρόμενοι στην αστυνομία, συχνά παίρνουν απάντηση ότι έχουν εντολές να μην παρεμβαίνουν και ότι μόνο αν οι ίδιοι διαμαρτυρηθούν έντονα είναι ενδεχομένως πιθανό να γίνει κάτι.

Η Επιτροπή των κατοίκων έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει να υπάρχει μόνιμη, εμφανής αστυνομική παρουσία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα στοιχειώδες αίσθημα ασφάλειας. Η αστυνομία συμφώνησε και υποσχέθηκε ότι θα το κάνει, αλλά…

Υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο είναι υπεύθυνο για την ανεπάρκεια των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας και περίθαλψης των εξαρτημένων ατόμων, ιδιαίτερα των άστεγων από αυτούς. Είναι υπεύθυνο για την υγεία των κατοίκων.

Η Επιτροπή των κατοίκων έχει επίμονα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό κ. Ξανθό για τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός μέχρι τώρα απαξίωσε να μας απαντήσει.

Ο δήμος Αθηναίων

Ο φωτισμός της οδού Μαυρομματαίων ανήκει στον δήμο Αθηναίων. Είναι όμως από τους λιγότερο φωτισμένους δρόμους της Αθήνας. Γιατί;

Το Πεδίον του Άρεως βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου. Γιατί τόσα χρόνια ο δήμος αδιαφόρησε;

Πώς ήρθε η πιάτσα ναρκωτικών εκεί;

Η πιάτσα ναρκωτικών ήρθε στο Πεδίο του Αρεως με πολιτική απόφαση επί υπουργίας Δένδια. Μέσα σε μια μέρα μεταφέρθηκαν οι πιάτσες της Τοσίτσα και της πλ. Βάθης μέσα στο πάρκο. Η εγκατάλειψη του Πάρκου από την Περιφέρεια (επί περιφερειάρχη Σγουρού) επέτρεψε αυτή την εγκληματική για το Πάρκο και τους Αθηναίους απόφαση. Να γίνει το Πεδίο του Αρεως το Needle Park (το πάρκο της βελόνας) της Αθήνας.

Πολιτικά αποφασίστηκε να έρθει, επομένως πολιτική πρέπει να είναι και η απόφαση για να απομακρυνθεί. Ας μην κρύβονται λοιπόν όλοι πίσω από το δάκτυλό τους. Οι κάτοικοι και καταλαβαίνουν και κρίνουν.

Είμαστε εδώ για να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ στην κυνικότητα, την αδιαφορία, την αναποτελεσματικότητα. ΝΑΙ στη ζωή στο Πεδίο του Αρεως, στο να επιστρέψουν οι οικογένειες, τα γέλια και τα παιχνίδια των παιδιών, οι σχολικές εκδρομές, οι νέοι. Να μη χαθεί το Πάρκο και από μια ακόμη γενιά.

Ολοι πληροφορηθήκαμε αυτά που είπε πριν από δύο μήνες ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Η κατάσταση με την πιάτσα ναρκωτικών έχει γίνει αφόρητη σε όλη την περιοχή μας.

Φωτίζουμε το Πεδίο του Αρεως: 2.500 φίλοι του Πεδίου του Αρεως εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για την εγκατάλειψη του Πάρκου
Φωτίζουμε το Πεδίο του Αρεως: 2.500 φίλοι του Πεδίου του Αρεως εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για την εγκατάλειψη του Πάρκου

Οταν σε ένα Πάρκο δεν υπάρχει φωτισμός ούτε φύλαξη, απεριποίητο και βρώμικο, δεν υπάρχουν τουαλέτες ενώ και οι υποδομές (βρύσες, σιντριβάνια κ.λπ.) δεν λειτουργούν, τότε οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα να είναι πιο “κατάλληλο” για να μετατραπεί σε χώρο διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών.

Το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οφείλουν να σηκώσουν τα μανίκια και να εκπονήσουν ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος των ναρκωτικών.

Θέλουμε ένα σχέδιο με χρονοδιάγραμμα και με μετρήσιμα αποτελέσματα βάσει των οποίων θα κριθούν οι συμμετέχοντες φορείς. Οχι χρήματα στον αέρα και αποτέλεσμα μηδέν.

Τέλος, θέλουμε να δούμε να ζωντανεύει το Green Park. Τρία χρόνια και ακόμη το σκέφτεται η Περιφέρεια να κάνει διαγωνισμό για τη στατική και λειτουργική του αποκατάσταση. Πάλι λόγια χωρίς έργα. Γιατί να μην το αναλάβει κάποιος να το φτιάξει και να το εκμεταλλευθεί; Ο σταθμός του ΚΤΕΛ είναι δίπλα. Χρειάζεται ένα καφέ. Οι επιβάτες του (γηγενείς και τουρίστες) είναι σήμερα αναγκασμένοι να συμβιώνουν με τους «αθλίους» της οδού Μαυρομματαίων για να πάνε στους προορισμούς τους. Γιατί να μην το αναλάβει μια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ από απεξαρτημένα άτομα σε επανένταξη, που το έχουν ήδη ζητήσει; Μα τι κάνει επιτέλους η Περιφέρεια;

Τα χρόνια που περνάνε είναι χρόνια από τη ζωή μας. Δεν μετριούνται σε εκλογικές 4ετίες.

Οι πολίτες της Αθήνας δεν παραμένουν απαθείς. Ενεργοποιούνται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Απαιτούμε ένα Πεδίο του Αρεως, δημόσιο, πράσινο, καθαρό, ασφαλές, λειτουργικό. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω μέχρι να το κερδίσουμε.

Κοινότητα “Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News