474
Τουρκικό ελικόπτερο τύπου Τ129 | hurriyet.tr

Διπλή ένταση στη Συρία: Κατάρριψη ισραηλινού μαχητικού και τουρκικού ελικοπτέρου

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2018, 13:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/02/2018, 19:45
Τουρκικό ελικόπτερο τύπου Τ129
|hurriyet.tr

Διπλή ένταση στη Συρία: Κατάρριψη ισραηλινού μαχητικού και τουρκικού ελικοπτέρου

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2018, 13:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/02/2018, 19:45

Δύο απώλειες προηγμένων συστημάτων, ενός μαχητικού F-16 και ενός επιθετικού ελικοπτέρου, τα οποία ανήκουν σε χώρες που εμπλέκονται  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον πόλεμο στη Συρία ανεβάζουν την ένταση στα μέτωπα.

Νωρίς του πρωί του Σαββάτου ισραηλινό μαχητικό κατέπεσε μέσα στο έδαφος του Ισραήλ, έχοντας χτυπηθεί από συριακά πυρά, όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα. Οι πιλότοι εγκατέλειψαν έγκαιρα, ο ένας μάλιστα είναι τραυματισμένος σοβαρά.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, σε άλλο σημείο, στον θύλακο του Αφρίν όπου έχουν εισβάλει οι τουρκικές δυνάμεις, καταρρίφθηκε από κούρδους αντάρτες τουρκικό ελικόπτερο Τ-129 με αποτέλεσμα τον θάνατο και των δύο χειριστών του.

Η κλιμάκωση άρχισε μέσα στη νύχτα, τα ξημερώματα του Σαββάτου, με την κατάρριψη από το ισραηλινό ελικόπτερο πάνω από το ισραηλινό έδαφος ενός μη επανδρωμένου  αεροσκάφους ιρανικής κατασκευής. Το drone, το οποίο παρακολουθείτο από το Ισραήλ από τη στιγμή της εκτόξευσής του από μια «ιρανική βάση» κοντά στην Παλμύρα στη Συρία, καταρρίφθηκε από ελικόπτερο Απάτσι πάνω από την κοιλάδα του Ιορδάνη, διευκρίνισε ο στρατός.

«Σε αντίποινα, ο στρατός επιτέθηκε σε ιρανικούς στόχους στη Συρία», προσέθεσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις που διευκρίνισαν στη συνέχεια πως στοχοθέτησαν στοιχεία του συστήματος εκτόξευσης μη επανδρωμένων αεροπλάνων.

Τότε τα ισραηλινά αεροπλάνα δέχθηκαν «πολλαπλά πυρά αντιαεροπορικών πυραύλων», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι πιλότοι ενός από τα αεροσκάφη αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος.

2018-02-10T091141Z_257757488_RC1A4274D010_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-ISRAEL-SYRIA
Το σημείο όπου κατέπεσε το ισραηλινό μαχητικό (REUTERS/Ronen Zvulun)

Το F-16 συνετρίβη στην περιφέρεια της κοιλάδας Τζεζρίλ, ανατολικά της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε ένα δεύτερο κύμα επιδρομών, μια επίθεση «μεγάλου εύρους», πλήττοντας 12 στόχους, περιλαμβανομένης μιας συστοιχίας αντιαεροπορικής άμυνας και τεσσάρων στόχων «που ανήκουν στον ιρανικό στρατιωτικό μηχανισμό στη Συρία».

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που το Ισραήλ χάνει μαχητικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια αποστολής σε γειτονική χώρα.

Αλλά επίσης είναι και η πρώτη φορά που η χώρα ανακοινώνει ανοικτά πως επιτέθηκε εναντίον «ιρανικών στόχων» στη Συρία. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επιθέσεις κατά τέτοιων στόχων από ισραηλινά μαχητικά σε διάφορα σημεία στη Συρία (κυρίως γύρω από τη Δαμασκό), χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν επίσημα.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση, αλλά προειδοποίησε πως το Ιράν και η Συρία παίζουν «με τη φωτιά» και πως είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο. Η Μόσχα εξέφρασε «βαθιά ανησυχία».

Το περιστατικό στο Αφρίν

Μερικές ώρες αργότερα, στα βόρεια της Συρίας, διθέσιο επιθετικό ελικόπτερο τύπου T129 ATAK που ελάμβανε μέρος στην πολεμική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», καταρρίφθηκε με συνέπεια τον θάνατο των δύο μελών του πληρώματος.

Την απώλεια των πιλότων του ελικοπτέρου επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε σημαντικά τους τόνους υποσχόμενος ότι οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν.

Eνα από τα ελικόπτερα μας μόλις καταρρίφθηκε. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Μπορεί να χάσουμε ένα ελικόπτερο, αλλά θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτό», είπε σε μέλη του κόμματος του, του  AKP, στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...