449
Η αστυνομία μιλά για 140.000 άτομα, οι διοργανωτές για 1-1,5 εκατ. | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τόσκας: «Απολύτως ακριβή τα στοιχεία της αστυνομίας για το συλλαλητήριο»

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2018, 09:54
Η αστυνομία μιλά για 140.000 άτομα, οι διοργανωτές για 1-1,5 εκατ.
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τόσκας: «Απολύτως ακριβή τα στοιχεία της αστυνομίας για το συλλαλητήριο»

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2018, 09:54

Τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις της Αστυνομίας για το πλήθος που κατέβηκε στο συλλαλητήριο της Αθήνας την Κυριακή υπερασπίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, τονίζοντας ότι δεν έχουν σχέση με πολιτικές σκοπιμότητες. Ηδη όμως τον… διέψευσε ο Δημήτρης Μάρδας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον Ant1 ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε την εκτίμηση των 140.000 ατόμων που έκανε η ΕΛ.ΑΣ. «απολύτως ακριβή». Διευκρίνισε ότι στην πλατεία ήταν περί τους 35.000 ανθρώπους, άλλοι 25.000 στην Αμαλίας και 25.000 στη Βασιλίσσης Σοφίας και οι υπόλοιποι στους γύρω δρόμους.

«Ο αριθμός δεν έχει καμία σχέση με πολιτικές σκοπιμότητες, έχει βγει με υπηρεσιακούς παράγοντες. Τίποτε δεν είναι χαλκευμένο. Μακριά από εμάς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες τέτοιες κατηγορίες», είπε.

«Εάν υπήρχε ένα εκατομμύριο τότε ο κόσμος θα έφθανε μέχρι τους Αμπελόκηπους», τόνισε ακόμη.

Ο υπουργός απάντησε ακόμη και για το βίντεο από το ελικόπτερο της αστυνομίας που δόθηκε στη δημοσιότητα και κατέγραφε την πυκνότητα του πλήθους στη συγκέντρωση.

Όπως είπε, τραβήχτηκε στις 3 παρά πέντε το μεσημέρι της Κυριακής, «την ώρα της μεγαλύτερης παρουσίας». Για τη σβησμένη ώρα στο βίντεο απάντησε ότι «η ημερομηνία του βίντεο ήταν 1η Ιανουαρίου, αλλά προφανώς η συγκέντρωση δεν έγινε 1η Ιανουαρίου», υπονοώντας ότι το ρολόι είχε χαλάσει.

Τελικά πόσοι ήταν;

Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας, αλλά και σε αυτό της Θεσσαλονίκης πριν από δύο εβδομάδες, έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, πέρα φυσικά από τις… μεζούρες και τα κομπιουτεράκια που βγήκαν για την καταμέτρηση της πλατείας Συντάγματος και των γύρω δρόμων.

Η αστυνομία έκανε λόγο για περίπου 140.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας σε έκταση περίπου 50 στρεμμάτων, ενώ οι διοργανωτές έφτασαν σε σημείο να δεκαπλασιάζουν τον αριθμό και να μιλούν για 1 ή και 1,5 εκατ. ανθρώπους!

Η πολύ μεγάλη αυτή διαφορά σχολιάστηκε από πολλούς κυρίως για το πολιτικό μήνυμα που μπορεί να έχει.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την ΕΛ.ΑΣ. για επικοινωνιακούς σκοπούς.

«Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους» έγραψε στο Twitter ο Νίκος Κοτζιάς.

Εκκληση να σταματήσουμε την αριθμολαγνεία έκανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος αν και πρόσθεσε ότι η εκτίμηση της αστυνομίας περί 140.000 διαδηλωτών «κάνει ρεζίλι αυτόν που την έκανε».  «Ηταν πάνω από μισό εκατομμύριο, έκανα μισή ώρα να πάω από το Σύνταγμα στη Ρηγίλλης. Μέσα σε πέντε ώρες μπορεί ο κόσμος να αραιώσει να πυκνώσει», επισήμανε.

Μια εκτίμηση πάνω από μισό εκατομμύριο έκανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Δημήτρης Μάρδας το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Υπολογίζοντας την έκταση των δρόμων στους οποίους απλώθηκε το συλλαλητήριο εκτίμησε ότι ήταν περί τους  560.000 ανθρώπους.

Ορισμένες επισημάνσεις καθαρά πραγματολογικού χαρακτήρα (τα ουσιαστικά ζητήματα που είναι πολλά ας τα αφήσουμε για άλλη…

Geplaatst door Χριστόφορος Βερναρδάκης op Zondag 4 februari 2018

Ένα βοήθημα για την εμβαδομέτρηση της πλατείας Συντάγματος έδωσε, τέλος, μέσω Facebook ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης που ακολουθεί την μέτρηση της αστυνομίας χωρίς να μπαίνει όπως λέει στα ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα που προέκυψαν από τη συγκέντρωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...