355
Γερμανοί στρατιώτες ανεβάζουν τη ναζιστική σημαία στην Ακρόπολη | Bundesarchiv

«Ποιο κατοχικό δάνειο;», λένε τώρα στη Γερμανία!

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2017, 12:38
Γερμανοί στρατιώτες ανεβάζουν τη ναζιστική σημαία στην Ακρόπολη
|Bundesarchiv

«Ποιο κατοχικό δάνειο;», λένε τώρα στη Γερμανία!

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2017, 12:38

Υπό αμφισβήτηση θέτει νέα γερμανική ιστορική μελέτη την ύπαρξη κατοχικού δανείου ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων του Ράιχ από την Ελλάδα προς τη χιτλερική Γερμανία.

Oπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Welt, η νέα μελέτη εκπονήθηκε από την Επιτροπή Ιστορικών του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών και εστιάζει στον τρόπο χρηματοδότησης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Γερμανία.

Η επιτροπή, αναφέρει η Welt, «ερευνά από το 2009 τον ρόλο του προγενέστερου θεσμού του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Γ’ Ράιχ. Ως τρίτος τόμος της σειράς δημοσιεύσεων κυκλοφόρησε τώρα η μελέτη “Πόλεμος με δαπάνες άλλων” του ιστορικού Γιούργκεν Κίλιαν σχετικά με το “Υπουργείο Οικονομικών του Ράιχ και την οικονομική κινητοποίηση της Ευρώπης για τον πόλεμο του Χίτλερ”».

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, o γερμανός ιστορικός εστιάζει στη συμβολή των κατεχόμενων χωρών στη χρηματοδότηση του πολέμου των ναζί και επισημαίνει ότι οι υπό κατοχή χώρες αναγκάστηκαν μεταξύ 1939 και 1945 να διαθέσουν πάνω από δύο τρισεκατομμύρια ευρώ (σε σημερινές τιμές) για την κάλυψη των εξόδων της Βέρμαχτ.

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι «οι κατεχόμενες χώρες λεηλατήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από περίπου 1.200 απεσταλμένους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών του Ράιχ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η συνέχιση του πολέμου».

Επιπλέον, ο Κίλιαν αντικρούει τον ισχυρισμό ότι τεράστια ποσά εισέρρευσαν από τις υπό κατοχή χώρες προς το Γ΄ Ράιχ με στόχο τη χρηματοδότηση μιας «ευημερούσας δικτατορίας» κατά τη διατύπωση του γερμανού ιστορικού, κοινωνικού επιστήμονα και εκδότη Γκετς Aλυ. «Βεβαίως αυτό το γεγονός δεν κάνει την κατάσταση καλύτερη. Διότι οι κατεχόμενες χώρες έπρεπε να πληρώσουν το κόστος της ίδιας τους της καταπάτησης», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Η Welt επισημαίνει ειδικότερα το «ένα άκρως επίμαχο ζήτημα, το φερόμενο “αναγκαστικό δάνειο” της Ελλάδας ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων του Ράιχ.

» Ο Κίλιαν περιγράφει, παραθέτοντας πληθώρα δεδομένων σε 24 σελίδες, το ακριβές είδος των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της κατεχόμενης Ελλάδας και του Γ’ Ράιχ. Αποτέλεσμα των ερευνών είναι ότι “το υποτιθέμενο δάνειο δεν υπήρξε ποτέ”.

» Αντιθέτως στόχος των γερμανών υπαλλήλων (του υπ. Οικονομικών του Ράιχ) ήταν να μην αφήσουν την ελληνική οικονομία να καταρρεύσει. Βεβαίως σε καμία περίπτωση με ευγενή κίνητρα: Μόνο μια λειτουργική κρατική οικονομία μπορούσε να παράσχει τα μέσα που απαιτούνταν για να καλυφθεί το κόστος της κατοχής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...