965
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ενώ προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 19 Οκτωβρίου | REUTERS/Francois Lenoir

Τερέζα Μέι: «Ευχαριστώ τους Ελληνες που ζουν στη Βρετανία, να μην φύγουν μετά το Brexit»

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 08:38
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ενώ προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 19 Οκτωβρίου
|REUTERS/Francois Lenoir

Τερέζα Μέι: «Ευχαριστώ τους Ελληνες που ζουν στη Βρετανία, να μην φύγουν μετά το Brexit»

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 08:38

Την ευγνωμοσύνη απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες Ελληνες που ζουν και εργάζονται στη χώρα της εξέφρασε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία τους κάλεσε να παραμείνουν στη χώρα.

Σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», τα οποία κυκλοφορούν εκτάκτως σήμερα Παρασκευή, η Μέι διαβεβαίωσε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα παραμείνουν στη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ αποτελεί πρώτιστη μέριμνά της κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να πω “ευχαριστώ” στους 70.000 Ελληνες πολίτες που επέλεξαν να κάνουν τη Βρετανία σπίτι τους. Εκτιμούμε τη σημαντική συνεισφορά τους στον πολιτισμό και στην κοινωνία μας, στα πανεπιστήμια και την οικονομία μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρά ταύτα, παραδέχθηκε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω του Brexit, λέγοντας ότι το δημοψήφισμα «προκάλεσε κάποια αβεβαιότητα».

Πρόσθεσε: «Θέλω οι αναγνώστες σας να γνωρίζουν ότι επιθυμούμε να παραμείνουν στη χώρα όλοι οι ελληνες πολίτες που έχουν φτιάξει τη ζωή τους στη Βρετανία, όπως και όλοι οι πολίτες της ΕΕ. Παραμένει ένας από τους πρώτους μου στόχους να διασφαλίσω ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν όπως και πριν. Σημειώνουμε πραγματική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σε αυτό το ζήτημα. Και οι δύο πλευρές είμαστε αποφασισμένες να καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία σε αυτό το κρίσιμο θέμα».

Η τύχη των τριών εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία και των δύο εκατομμυρίων Βρετανών που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες είναι ένα από τα (πολλά) ακανθώδη ζητήματα των διαπραγματεύσεων Λονδίνου και Βρυξελλών, αν και δεν είναι το μόνο.

DMh6W3KXkAANR86
Το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» με τη δήλωση της Μέι

 

Στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» και στον ανταποκριτή της εφημερίδας στο Λονδίνο Γιάννη Ανδριτσόπουλο, η βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στους στενούς δεσμούς της Βρετανίας και της Ελλάδας που υπάρχουν εδώ και πολλούς αιώνες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν βαθείς δεσμούς εδώ και πολλούς αιώνες: από την ισχυρή εμπορική σχέση που έχουμε ως η έκτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά σας, μέχρι την αλληλοϋποστήριξη σε περιόδους συγκρούσεων. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, εταίροι και φίλοι με εκτενείς δεσμούς στον τουρισμό και την εκπαίδευση. Ασφαλώς, τα πράγματα θα είναι πλέον διαφορετικά. Ωστόσο, μας δίνεται η ευκαιρία να είμαστε ευρηματικοί στη δημιουργία μιας νέας σχέσης που θα ωφελεί τόσο την Ελλάδα όσο και τη Βρετανία. Αυτή την ευκαιρία πρέπει να την εκμεταλλευτούμε», ανέφερε.

Τέλος, στήριξε τον ελληνικό τουρισμό τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ιδιαίτερα με την πλούσια ιστορία και τις πανέμορφες ακτές της, θα είναι πάντα δημοφιλής προορισμός για εκατομμύρια βρετανούς παραθεριστές».

«Η Ελλάδα εξάγει προϊόντα αξίας 970 εκατ. ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η Μέι περιέγραψε το πώς βλέπει τη Βρετανία μετά το Brexit:

«Το όραμά μου για το Brexit είναι αυτό μιας ισχυρής, παγκόσμιας Βρετανίας που έχει μια βαθιά και ειδική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό που προτείνουμε είναι μια ειδικά διαμορφωμένη συμφωνία, όχι μια έτοιμη λύση, η οποία θα αντανακλά τη μοναδική ιστορία μας, τις κοινές πεποιθήσεις και τους οικονομικούς δεσμούς μας. Επιδιώκουμε μια φιλόδοξη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ μετά την αποχώρησή μας. Ωστόσο, θα επιδιώξουμε να συνάψουμε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και με εταίρους μας σε όλο τον κόσμο», είπε.

Στην ερώτηση αν εκτιμά πως ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να «τιμωρήσουν» το Λονδίνο για την απόφαση να εγκαταλείψει η Βρετανία την ευρωπαϊκή οικογένεια, η Μέι απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Σημείωσε όμως:

«Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον όλων, από τους έλληνες παραγωγούς γεωργικών προϊόντων έως τους γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μια συμφωνία που θα ωφελήσει τόσο την ΕΕ όσο και τη Βρετανία. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, ειδικά για τις χώρες με τις οποίες έχουμε ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς – η Ελλάδα, για παράδειγμα, εξάγει προϊόντα αξίας 970 εκατ. ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο: από φαρμακευτικά προϊόντα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό μέχρι ελληνικό μέλι. Αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ΕΕ και να μείνουν όλα όπως ήταν πριν. Η ζωή μας θα είναι διαφορετική. Αλλά είμαστε επίσης σαφείς ότι αυτό που θέλουμε είναι να παραμείνουμε εταίροι, δουλεύοντας χέρι χέρι για να διασφαλίσουμε ένα πιο ισχυρό, πιο δίκαιο μέλλον, με μεγαλύτερη ευημερία, και για τις δύο πλευρές».

«Δεν θέλω ένα υπουργικό συμβούλιο από “yes-men”»

Η Μέι βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή της πορείας της. Στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος δέχεται βολές τόσο για τους χειρισμούς της στο Brexit όσο και για τα υπόλοιπα στοιχεία της διακυβέρνησής της. Πολλές εφημερίδες χαρακτηρίζουν τους Τόρις «διχασμένους» και προεξοφλούν το πρόωρο τέλος της θητείας της. Στην ερώτηση ωστόσο για το αν είναι ενωμένο το υπουργικό της συμβούλιο απέναντι στο Brexit, η Μέι επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα:

«Το υπουργικό συμβούλιο είναι πλήρως αφοσιωμένο στο όραμα που εξέθεσα πρόσφατα στην ομιλία μου στην Ιταλία για μια νέα εταιρική σχέση βασισμένη στις αξίες και τα συμφέροντα που μοιραζόμαστε με την ΕΕ. Οπως έχω πει, δεν θέλω ένα υπουργικό συμβούλιο που θα αποτελείται από “yes-men”. Η ποικιλία σκέψεων και απόψεων είναι σημαντική για να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε ένα Brexit που θα εξυπηρετεί τους πάντες στη Βρετανία και την ΕΕ. Η Βρετανία βρίσκεται σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή. Η δουλειά που πρέπει να κάνουμε είναι μακροπρόθεσμη, όχι μόνο για να διασφαλίσουμε την επιτυχή έξοδο από την ΕΕ, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές προκλήσεις που θα παρουσιαστούν. Εκεί επικεντρώνομαι τώρα. Νομίζω ότι όλοι στη Βρετανία περιμένουν να προχωρήσουμε αυτή τη δουλειά και αυτό ακριβώς κάνουμε εγώ και η κυβέρνησή μου», απάντησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας και ηγέτης των Τόρις.

Στην ερώτηση αν έχει κάνει λάθη η κυβέρνησή της, η Μέι απέφυγε επίσης να δώσει μια σαφή απάντηση, αν και με τον τρόπο της απαντά καταφατικά. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να κοιτάζουμε μπροστά, όχι πίσω. Είναι καθήκον μας να επικεντρωθούμε στο να κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που θα δουλεύει προς όφελος όλων, που θα είναι πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο ενωμένη και πιο εξωστρεφής από ποτέ. Αυτή είναι η αρχή που ελπίζω ότι θα προσδιορίσει την παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...