461
Ενας ανδρας στα ερείπια της κατοικίας του που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό στο Χουτσιτάν του Μεξικού | REUTERS/Jorge Luis Plata

Αγωνία για εγκλωβισμένους στα ερείπια του σεισμού στο Μεξικό

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2017, 13:30
Ενας ανδρας στα ερείπια της κατοικίας του που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό στο Χουτσιτάν του Μεξικού
|REUTERS/Jorge Luis Plata

Αγωνία για εγκλωβισμένους στα ερείπια του σεισμού στο Μεξικό

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2017, 13:30

Στο έργο της διάσωσης ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια και στην παροχή βοήθειας σε πολλούς χιλιάδες σεισμόπληκτους έχουν επικεντρωθεί οι αρχές του Μεξικού μία ημέρα μετά την δόνηση των 8,2 βαθμών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τουλάχιστον 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 200 τραυματίστηκαν.

Από το σεισμό επλήγησαν βαρύτερα οι πολιτείες Τσιάπας, Ταμπάσκο και Οαχάκα με την τελευταία να θρηνεί τουλάχιστον 45 νεκρούς, από τους οποίους οι 17 μόνο στην πόλη Χουτσιτάν, όπου πολλά θύματα πιστεύεται ότι είναι ακόμη παγιδευμένα κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν. Τουλάχιστον 12 είναι τα θύματα στην Οαχάκα και τέσσερα στην Ταμπάσκο.

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε στη Γουατεμάλα.

2017-09-09T023448Z_1764403647_RC17D13DE360_RTRMADP_3_QUAKE-MEXICO
Ο πρόεδρος του Μεξικού μιλά σε κατοίκους του χτυπημένου από τη δόνηση Χουτσιτάν (REUTERS/Jorge Luis Plata)

Ηταν ο πιο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη χώρα εδώ και έναν αιώνα και ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί το 2017, αναφέρουν οι επιστήμονες. Το επίκεντρό του ήταν Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 100 χιλιόμετρα ανοικτά της κοινότητας Τονάλα, στις ακτές της πολιτείας Τσιάπας.

Η μεγάλη απόσταση από την ξηρά και το ότι το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσιο χώρο μετρίασαν κάπως τις επιπτώσεις. Παρά το ότι εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι που θα έφτανε ως και τα τρία μέτρα, τελικά καταγράφηκε πολύ χαμηλότερος κυματισμός.

Το Χουτσιτάν, μια πόλη 100.000 κατοίκων μέσα στα βουνά στην πολιτεία Οαχάκα, χτυπήθηκε ιδιαίτερα από  τα 8,2 Ρίχτερ: Αυτοκίνητα θαμμένα σε σωρούς από συντρίμμια, πεσμένοι τοίχοι, υλικά μόνωσης, καλώδια και πεσμένα δέντρα παντού. Το Δημαρχείο και άλλα κτίρια έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί βαρύτατες ζημιές.

«Κανένας δεν το περίμενε, γι’ αυτό δεν βγήκαν γρήγορα και θάφτηκαν», σχολίασε ένας δημοτικός αστυνομικός για τουλάχιστον δύο συναδέλφους του που παγιδεύτηκαν μέσα στα ερείπια.

Στην Πόλη του Μεξικού, όπου η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή παρότι το επίκεντρό απείχε 800 χιλιόμετρα, κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους. Τον Σεπτέμβριο του 1985, ένας σεισμός 8,1 βαθμών Ρίχτερ είχε ισοπεδώσει μεγάλο μέρος της πόλης, που είναι χτισμένη σε ασταθή εδάφη, και είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στην Οαχάκα πριν πάει στην Τσιάπας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι καταγράφηκαν πάνω από 260 μετασεισμοί, ενώ σημείωσε ότι, παρά τον σεισμό, αεροδρόμια και λιμάνια λειτουργούν κανονικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, 50 εκατομμύρια από τους 120 εκατ. κατοίκους του Μεξικού αισθάνθηκαν τον χθεσινό σεισμό.

Ο πάπας Φραγκίσκος, που επισκέπτεται την Κολομβία, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν «για εκείνους που υπομένουν τις συνέπειες του σεισμού» και για τα θύματα του κυκλώνα Ίρμα, ο οποίος ταυτόχρονα έπληττε την Καραϊβική.

Τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της Ελλάδας σε τρεις γλώσσες -τα ισπανικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά-, με αναρτήσεις στο λογαριασμό του στο Twitter, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών στον μεξικανικό λαό για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...