317
Ο Τραμπ κατά την ομιλία του που έγινε στο στρατόπεδο Μάιερ στη Βιρτζίνια | EPA/MARK WILSON / POOL

Παραμονή στο Αφγανιστάν με αύξηση δυνάμεων ανήγγειλε ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2017, 09:01
Ο Τραμπ κατά την ομιλία του που έγινε στο στρατόπεδο Μάιερ στη Βιρτζίνια
|EPA/MARK WILSON / POOL

Παραμονή στο Αφγανιστάν με αύξηση δυνάμεων ανήγγειλε ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2017, 09:01

Στην αναστροφή της πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν, η οποία επιδίωκε την απεμπλοκή από το μέτωπο που είναι ανοιχτό από το 2001, προχωρά ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η απόσυρση δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα. Αλλά την ίδια στιγμή υπαναχωρεί και από τη δική του δέσμευση για το κλείσιμο ενός φθοροποιού μετώπου.

Ο Τραμπ, σε διάγγελμα που μεταδόθηκε σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης και αφού βεβαίως είχε τελειώσει η έκλειψη Ηλίου, είπε ότι η νέα του προσέγγιση σκοπεύει να εμποδίσει να μετατραπεί το Αφγανιστάν σε ασφαλές καταφύγιο για ισλαμιστές μαχητές που σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Στο διάγγελμά του εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη συνέχιση του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση», είπε στην ομιλία του, αλλά πρόσθεσε πως τον έπεισαν οι σύμβουλοί του να ενισχύσει την στήριξη της κυβέρνησης της Καμπούλ.

Ο  πρόεδρος επέκρινε ακόμη τον Μπαράκ Ομπάμα λέγοντας ότι δεν θα επαναλάβει το λάθος του προκατόχου του να στείλει εκ των προτέρων στους εχθρούς των ΗΠΑ ένα σήμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει Αντίθετα, είπε, στο εξής τις βασικές αποφάσεις θα τις λαμβάνουν οι στρατιωτικοί και θα καθορίζονται από τις συνθήκες που θα επικρατούν και όχι από «αόριστα χρονοδιαγράμματα».

Ο Τραμπ δεν ανέφερε πόσοι στρατιώτες θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν, ούτε ποιος θα είναι ο αντικειμενικός τους στόχος, αλλά ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις σκοπεύει να στείλει άλλους 4.000 δίπλα τους 8.400 που ήδη έχουν αναπτυχθεί εκεί.

Ανακοίνωσε ακόμη μια αυστηρότερη προσέγγιση ως προς το Πακιστάν. Το τελευταίο καλείται να αποσύρει την κάλυψη που παρέχει στους Ταλιμπάν οι οποίοι κινούνται σε μια ζώνη κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών. Με τα λόγια του Τραμπ, το Πακιστάν «θα έχει να χάσει  πολλά αν δεν συμμορφωθεί» με τη νέα προσέγγιση.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας  ο νέος πρόεδρος είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν κοστίζει  υπερβολικά σε ζωές και χρήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...