403
Ανδρας ντυμένος RoboCop, ένα κινηματογραφικό (φανταστικό) ρομπότ που έπαιρνε αποφάσεις χωρίς παρέμβαση | EPA/JEFF KOWALSKY

Ο Ελον Μασκ ζητά από τον ΟΗΕ να απαγορεύσει τα φονικά ρομπότ

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2017, 16:53
Ανδρας ντυμένος RoboCop, ένα κινηματογραφικό (φανταστικό) ρομπότ που έπαιρνε αποφάσεις χωρίς παρέμβαση
|EPA/JEFF KOWALSKY

Ο Ελον Μασκ ζητά από τον ΟΗΕ να απαγορεύσει τα φονικά ρομπότ

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2017, 16:53

Με αυτά τα πράγματα καλό θα είναι να προετοιμαζόμαστε από τώρα: Τι θα γίνει αν στο μέλλον τα ρομπότ στραφούν εναντίον μας και θέλουν να μας εξοντώσουν;

Ο Ελον Μασκ, ο ιδρυτής της Tesla, και 116 ειδικοί -κυρίως από το πεδίο της ρομποτικής- ζητούν από τον ΟΗΕ να παρέμβει ώστε -από τώρα- να απαγορεύσει την ανάπτυξη και τη χρήση φονικών ρομπότ ή οπλικών συστημάτων που θα είναι αυτόματα και σε θέση να αφαιρούν τη ζωή ενός ανθρώπου.

Την έκκληση υπογράφει μεταξύ άλλων και ο Μουσταφά Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι από τους ιδρυτές της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης της Google με την ονομασία DeepMind.

Οι υπογράφοντες ζητούν να απαγορευτεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην διαχείριση οπλικών συστημάτων.

Τα φονικά αυτόνομα συστήματα, αν αναπτυχθούν ποτέ και μπουν σε επιχειρησιακή χρήση, «θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή του πολέμου σε μια ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα».

Οπως εξηγούν η εισαγωγή αυτών των αυτοματοποιημένων όπλων μάς φέρνει μπροστά στην τρίτη μεγάλη επανάσταση στην διεξαγωγή του πολέμου μετά την πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλα.

Η επιστολή προειδοποιεί ότι «δεν έχουμε πολύ χρόνο πριν δράσουμε. Όταν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, θα είναι δύσκολο να κλείσει».

Ο ΟΗΕ κινείται και αυτός προς τη κατεύθυνση που ζητούν ο Μασκ και οι υπογράφοντες, γράφει ο Guardian. Πρόσφατα ψήφισε πρόταση να αρχίσουν οι συνομιλίες για ρομποτικά συστήματα όπως τα drone, τα άρματα μάχης και αυτοματοποιημένα πολυβόλα.

Ηδη από το 1983 τα Ηνωμένα Εθνη είχαν καταρτίσει ένα κατάλογο με απαγορευμένα συμβατικά (δηλαδή μη πυρηνικά) όπλα, όπως τα χημικά όπλα ή οι ακτίνες λέιζερ που μπορεί να τυφλώσουν τον άνθρωπο.

Το πόσο μακριά είναι αυτό το σημείο είναι ένα σημείο για το οποίο δεν υπάρχει κάποια συμφωνία, πιθανόν όμως να έλθει σε λίγα χρόνια και όχι σε δεκαετίες.

Στο σημερινό πεδίο μάχης, η χρήση -όχι πλήρως- αυτόνομων συστημάτων, όπως τα drone, είναι διαδεδομένη για κάποιες χρήσεις όπως η επιτήρηση και η συλλογή πληροφοριών, αν και πάντα υπάρχει επίβλεψη του ανθρώπινου παράγοντα. Τα drone χρησιμοποιούνται και για επιθέσεις, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση έχουν ανθρώπους χειριστές που επιλέγουν τον στόχο και πυροδοτούν τον πύραυλο.

Ένα πλήρως αυτόνομο drone θα εντόπιζε τον στόχο του και θα τον εξόντωνε χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Ο Μάσκ έχει και σε άλλες περιπτώσεις προειδοποιήσει για τους κινδύνους από την υπερβολική εξάρτηση του ανθρώπου από την τεχνητή νοημοσύνη. Προσφάτως ενεπλάκη σε δημόσια αντιπαράθεση με τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ για αυτό ακριβώς το θέμα: ενώ ο Μασκ είχε εκφράσει τον έντονο σκεπτικισμό του, ο Ζάκερμπεργκ ήταν σαφώς αισιόδοξος για τα οφέλη που θα φέρει στον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...