300
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ | REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Οι 21 δεσμεύσεις της Αθήνας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 07:55
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
|REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Οι 21 δεσμεύσεις της Αθήνας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 07:55

Επιστολή με σειρά δεσμεύσεων που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση ως το καλοκαίρι του 2018, απέστειλε η ελληνική πλευρά προς το ΔΝΤ ζητώντας τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα

Οπως αποκαλύπτει την Τετάρτη η «Καθημερινή», η επιστολή υπογράφεται από τον Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Το πρόγραμμα που αιτούνται η ελληνική κυβέρνηση και η ΤτΕ θα έχει διάρκεια 13 μηνών και 12 ημερών και θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ. Ημερομηνία λήξης της διευκόλυνσης θα είναι η 31η Αυγούστου 2018, «λίγο μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM», όπως αναφέρεται.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου, ενώ σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Προτείνονται ακόμη δύο αξιολογήσεις του προγράμματος, τον Φεβρουάριο και το Αύγουστο του 2018.

Στην επιστολή καταγράφονται 21 σημεία τα οποία θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό. Μεταξύ τους είναι:

– Η υιοθέτηση ως τον Σεπτέμβριο νομοθεσίας για το ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018. Ακόμη θα διασφαλίζεται πως, όποιες συμβάσεις μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις, δεν θα επηρεάζουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-2021.

– Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο ως τον Σεπτέμβριο, με την καθιέρωση απαρτίας του 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία για την κήρυξη απεργίας.

– Ως τον Δεκέμβριο θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων.

– Διορισμός ανεξάρτητων ελεγκτών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (Σεπτέμβριος).

– Εξίσωση αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων (Δεκέμβριος).

– Εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση των αγορών (εργαλειοθήκη ΙΙΙ).

– Διευκόλυνση στην αδειοδότηση επενδύσεων.

– Αρση των περιορισμών σε επαγγέλματα παροχής υγείας, νομικών υπηρεσιών και άλλα.

– Πλήρης εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

– Πλήρης εφαρμογή του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...