295
Επιβάτες στο αεροδρόμιο της Αβάνας. Οι απευθείας πτήσεις με τις ΗΠΑ δεν θα διακοπούν | REUTERS/Stringer

Τέλος στη (σύντομη) άνοιξη των σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας βάζει ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2017, 17:23
Επιβάτες στο αεροδρόμιο της Αβάνας. Οι απευθείας πτήσεις με τις ΗΠΑ δεν θα διακοπούν
|REUTERS/Stringer

Τέλος στη (σύντομη) άνοιξη των σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας βάζει ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2017, 17:23

Η ιστορική εξέλιξη της εξομάλυνσης των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα ύστερα από μισό αιώνα έχθρας και εμπάργκο και έπειτα από τις προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα, μπαίνει σε μια οδυνηρή φάση ακύρωσης: Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο διάδοχος του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, αναμένεται να ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα σε σχέση με αυτά που ήταν σήμερα σε ισχύ.

Τα νέα μέτρα θα αφορούν το ταξίδι αμερικανών πολιτών στην Κούβα και την δυνατότητα των αμερικανικών εταιρειών να συναλλάσσονται με τη χώρα, σημειώνει το Reuters.

Στην πράξη οι νέοι περιορισμοί θα ακυρώσουν ένα μέρος από το άνοιγμα που είχε πραγματοποιήσει ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος επισκέφτηκε την Κούβα λίγο πριν από το τέλος της θητείας του το 2016.

Οι ΗΠΑ και Κούβα θα εξακολουθήσουν να έχουν διπλωματικές σχέσεις τις οποίες είχαν επανεκκινήσει μόλις το 2015. Ακόμη, δεν θα διακοπούν οι απευθείας πτήσεις.

Πάντως, τα αμερικανικά δολάρια, λένε στην Ουάσινγκτον, δεν πρέπει να χρηματοδοτούν ένα στρατοκρατούμενο, καταπειστικό καθεστώς, όπως θεωρεί η κυβέρνηση Τραμπ την Κούβα.

Αυτή ακριβώς θα  είναι η δικαιολογητική βάση για την μερική αναστροφή της πολιτικής, η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Κούβας. Η πολιτική κατευνασμού έναντι της Κούβας, εξηγούν συνεργάτες του Τραμπ, δεν απέδωσε τίποτα για την βελτίωση των συνθηκών στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ μπορεί να ενίσχυσε κιόλας την Κούβα.

Αντίθετα, διεθνείς ομάδες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η επαναφορά σκληρότερων μέτρων θα ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς εντός της Κούβας.

Σε μια κίνηση με προφανή συμβολική σημασία, ο Τραμπ θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα σε ομιλία του από το Μαϊάμι, σε χώρο που βρίσκεται στην Μικρή Αβάνα, δηλαδή τη συνοικία η οποία για δεκαετίες είναι κέντρο των κουβανών αντικαθεστωτικών.

Ο Τραμπ υλοποιεί προεκλογική υπόσχεση για ένα πιο αυστηρό πλαίσιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Ωστόσο οι πιέσεις από εταιρείες και άλλους Ρεπουμπλικανούς απέτρεψαν το ολοκληρωτικό ξήλωμα των -έστω και περιορισμένων- μεταρρυθμίσεων του Ομπάμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...