365
Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στη διαδήλωση της Βαρκελώνης | REUTERS/Albert Gea

Ο Γκουαρντιόλα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2017, 20:29
Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στη διαδήλωση της Βαρκελώνης
|REUTERS/Albert Gea

Ο Γκουαρντιόλα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2017, 20:29

Δεκάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο Μέγαρο Μοντζουίκ, σε κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης. Ξεχύθηκαν στους δρόμους με σημαίες, φώναξαν συνθήματα υπέρ της Δημοκρατίας, κράτησαν πανό και μπάνερ με μηνύματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλoνίας. Ανταποκρίθηκαν γρήγορα στην απόφαση του προέδρου της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουιγδεμόντ, να προκηρύξει το πολυπόθητο δημοψήφισμα, με ημερομηνία την 1η Οκτωβρίου του 2017.

Ανάμεσα στο πλήθος -εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 40.000 άτομα- ξεχώρισε μία εμβληματική προσωπικότητα του ποδοσφαίρου στον παγκόσμιο χώρο: ο καταλανός προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Ζοζέπ «Πεπ» Γκουαρντιόλα, ο οποίος στηρίζει εδώ και χρόνια το αίτημα της ανεξαρτησίας.

2017-06-11T134056Z_956567331_RC1F8A5E3620_RTRMADP_3_SPAIN-CATALONIA-GUARDIOLA
Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στο κέντρο της Βαρκελώνης

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μας βοηθήσει. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους δημοκράτες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο να σταθούν στο πλευρό μας και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά μας, τα οποία απειλούνται σήμερα στην Καταλονία, όπως η ελευθερία της έκφρασης αλλά και το δικαίωμα ψήφου», τόνισε ο πρώην παίκτης και προπονητής της Μπαρτσελόνα, διαβάζοντας ένα μανιφέστο, στα καταλανικά, στα ισπανικά και στα αγγλικά.

«Εχουμε δοκιμάσει σε 18 διαφορετικές ευκαιρίες να καταλήξουμε σε συμφωνία για ένα δημοψήφισμα, και πάντοτε η απάντηση είναι αρνητική», είπε σχολιάζοντας τη στάση της Μαδρίτης,

«Δεν έχουμε άλλη ευκαιρία από το να ψηφίσουμε», τόνισε ο Γκουαρντιόλα.

2017-06-11T141314Z_2122292706_RC16187ECD20_RTRMADP_3_SPAIN-CATALONIA-GUARDIOLA
Στο κέντρο ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι

Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε να αποτρέψει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματικό.

«Μπορούν να ανακοινώνουν δημοψήφισμα όσες φορές θέλουν και να το αναβάλλουν για όσες εβδομάδες θέλουν, να διοργανώνουν εκδηλώσεις και καμπάνιες, αλλά το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί», τόνισε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Μένει να φανεί πόσο θα επιμείνουν οι Καταλανοί. Ουδέτεροι αναλυτές εκτιμούσαν πάντως ότι παρότι η συγκέντρωση της Κυριακής ήταν πολυπληθής και παρότι βρέθηκε εκεί ένας από τους κορυφαίους  σπόρτσμεν του κόσμου, δεν είχε τον όγκο και τον παλμό των αντίστοιχων συγκεντρώσεων που πραγματοποιούνταν πριν από το συμβολικό δημοψήφισμα του 2014.

Στο δημοψήφισμα εκείνο, η διεξαγωγή του οποίου είχε κριθεί παράνομη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, το 80% υποστήριξε την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας. Βέβαια από τους 5,4 εκατομμύρια κατοίκους ψήφισαν μόνο 2,3 εκατ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...