698
Η Ντόχα, πρωτεύουσα του ανεξάρτητου εμιράτου της Μέσης Ανατολής, από ψηλά | REUTERS/Fadi Al-Assaad

Αραβική συμμαχία κατά Κατάρ λόγω τρομοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2017, 11:18
Η Ντόχα, πρωτεύουσα του ανεξάρτητου εμιράτου της Μέσης Ανατολής, από ψηλά
|REUTERS/Fadi Al-Assaad

Αραβική συμμαχία κατά Κατάρ λόγω τρομοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2017, 11:18

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν τη Δευτέρα τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Αυτή η συντονισμένη κίνηση συνιστά τη δραματική κλιμάκωση μιας υποβόσκουσας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα, και προσθέτει κατηγορίες ότι η Ντόχα υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν.

Τα τρία κράτη του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ και έδωσαν στους επισκέπτες από το Κατάρ περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ ότι υποστηρίζει μαχητικές εξτρεμιστικές οργανώσεις και διαδίδει τη βίαιη ιδεολογία τους, μια προφανής αναφορά στο κρατικό δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ αλ Τζαζίρα.

qatar-ok
Δείτε πού βρίσκεται γεωπολιτικά το Κατάρ

«Το Κατάρ εναγκαλίζεται πολλές τρομοκρατικές και σεχταριστικές οργανώσεις που έχουν στόχο να διαταράξουν τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και της αλ-Κάιντα, και προωθεί διαρκώς το μήνυμα και τις μηχανορραφίες αυτών των οργανώσεων μέσω των μέσων ενημέρωσής του», μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Στη δήλωση κατηγορείται επίσης το Κατάρ ότι υποστηρίζει υποστηριζόμενους από το Ιράν σιίτες στην ανατολική σαουδαραβική επαρχία Κατίφ και στο Μπαχρέιν.

Μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεών της, η Αίγυπτος, η πιο πολυάνθρωπη χώρα του αραβικού κόσμου, αναφέρει πως η πολιτική του Κατάρ «απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια και σπέρνει τους σπόρους της σύγκρουσης και της διαίρεσης μέσα στις αραβικές κοινωνίες βάσει ενός εσκεμμένου σχεδίου που έχει στόχο την ενότητα και τα συμφέροντα του αραβικού έθνους».

Πάντως, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κάλεσε την ίδια ημέρα τις χώρες του Κόλπου να επιχειρήσουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους και να παραμείνουν ενωμένες, μετά τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ.

Η κρατική αεροπορική εταιρεία του Αμπού Ντάμπι Etihad Airways ανακοίνωσε πως θα διακόψει όλες τις πτήσεις της από και πρός την Ντόχα από το πρωί της Τρίτης και μέχρι νεωτέρας. Η τελευταία πτήση από το Αμπού Ντάμπι για την Ντόχα θα αναχωρήσει στις 02:45 της Τρίτης, τοπική ώρα, αναφέρει σε email ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας. Η Etihad ανακοίνωσε πως σήμερα οι πτήσεις της θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Ποια μέτρα έλαβαν οι έξι αραβικές χώρες κατά του Κατάρ

– Αμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν την Ντόχα εντός 48 ωρών.

– Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

– Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

– Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

– Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).

– Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.

Τι απαντά το Κατάρ

Το Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του για τη συντονισμένη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera TV που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

2017-06-05T030233Z_1593747601_RC1DE0592060_RTRMADP_3_GULF-QATAR
Ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι (REUTERS/Faisal Al Nasser)

«Τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα και βασίζονται σε ισχυρισμούς και κατηγορίες που δεν έχουν πραγματική βάση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, σύμφωνα με το Al Jazeera TV. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι αποφάσεις αυτές «δεν θα επηρεάσουν την ομαλή διαβίωση πολιτών και κατοίκων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια παρόμοια αντίδραση από το Κατάρ, αφού η χώρα έχει -στο παρελθόν- αρνηθεί ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία ή το Ιράν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...