521
O Στέφανος Ξεκαλάκης σε παλαιότερη δημόσια ομιλία του. Η αντιπαράθεσή του με τη Φώφη Γεννηματά συνεχίζεται | Facebook/@sxekalakis

Ο Ξεκαλάκης, η Γεννηματά και ο… Λαλιώτης

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 14:41
O Στέφανος Ξεκαλάκης σε παλαιότερη δημόσια ομιλία του. Η αντιπαράθεσή του με τη Φώφη Γεννηματά συνεχίζεται
|Facebook/@sxekalakis

Ο Ξεκαλάκης, η Γεννηματά και ο… Λαλιώτης

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 14:41

Οποιος νόμιζε ότι στο ΠΑΣΟΚ ηρέμησαν τα πράγματα μετά την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο, προκειμένου να αφοπλίσει τους διαφωνούντες, μάλλον γελάστηκε.

Την ώρα που τα «Νέα Σαββατοκύριακο» κυκλοφορούσαν το πρωί της Παρασκευής με συνέντευξη της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η «Εφημερίδα των Συντακτών» κυκλοφορούσε με συνέντευξη του Στέφανου Ξεκαλάκη, γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο έπαψε η κυρία Γεννηματά, με την κατάργηση των κομματικών οργάνων.

Ο κ. Ξεκαλάκης χαρακτήρισε λανθασμένες τις αποφάσεις της προέδρου και τόνισε ότι δεν του ζητήθηκε να παραιτηθεί.

Στην ερώτηση γιατί επιμένει να κρατάει την καρέκλα του γραμματέα ενώ ουσιαστικά έχει παυθεί και ενώ η πρόεδρος τον έχει κατηγορήσει για υπονόμευση, ο κ. Ξεκαλάκης απαντά:

«Υπονομευτές, ποιοι; Αυτοί που έμειναν στα δύσκολα υπηρετώντας αρχές και αξίες; Αυτοί που ακόμα και η πρόεδρος έχει παραδεχθεί ότι κράτησαν την παράταξη όρθια για να μπορούμε να μιλάμε σήμερα για προοπτική; Αυτοί που παλεύουν για μια ιδέα, χωρίς ποτέ να έχουν ζητήσει να το εξαργυρώσουν με κανένα κυβερνητικό ή έμμισθο δημόσιο αξίωμα;

» Θα περιμένω, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο καταστατικό, τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής για να επικυρώσει την απόφαση της προέδρου για τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο και τη συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

» Εκεί θα αναπτύξω τις απόψεις μου και μετά θα τεθούν όλες οι προτάσεις σε ψηφοφορία, με την ελπίδα αυτή τη φορά το προεδρείο να μην έχει μαντικές ικανότητες ως προς την έκβασή της και να προβεί σε καταμέτρηση για να προκύψει η πλειοψηφούσα και η μειοψηφούσα άποψη. Τα έχω καλά με τη συνείδησή μου και θεωρώ ότι μπορώ να κοιτάω στα μάτια την πρόεδρο».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο της συνέντευξης λέει: «Οι αποφάσεις της προέδρου με μία λέξη είναι λάθος. Σε κάθε περίπτωση, εμείς που πιστεύουμε σε ένα κόμμα αρχών και αξιών, δεν πτοούμαστε. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα πιστεύω και τα ιδανικά μας».

Επιπλέον, όταν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κουκλουμπέρης του υπενθυμίζει την περίπτωση του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος είχε παραιτηθεί όταν είχε διαφωνήσει με τον Κώστα Σημίτη, ο κ. Ξεκαλάκης απαντά:

«Η περίπτωση Λαλιώτη είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με την τότε επίσημη εκδοχή, του ζητήθηκε από τον κ. Σημίτη να τον διευκολύνει για να προχωρήσει σε ανανέωση του οργάνου. Επίσης, η Κεντρική Επιτροπή συναινούσε με το αίτημα του προέδρου.

» Εμένα δεν μου ζητήθηκε να παραιτηθώ, ούτε εκτιμώ ότι ένα αίτημα αντικατάστασής μου θα είχε τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί αν η κ. Γεννηματά ζητούσε την άρση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου από το όργανο που με εξέλεξε. Δεν το έπραξε.

» Και επειδή δεν μπορεί να τεθεί θέμα ανανέωσης, καθ’ ότι ουδέποτε έχω εξαργυρώσει τους αγώνες μου με οποιαδήποτε διορισμένη θέση κυβερνητικής εξουσίας ή δημόσιου αξιώματος, ούτε κανείς μπορεί να με κατηγορήσει για έλλειψη εργατικότητας ή αποτελεσματικότητας, “τιμωρούμαι” για την έκφραση διαφορετικής άποψης στα όργανα και για την, εκ του θεσμικού μου ρόλου, προσπάθεια να διασφαλίσω τη θεσμική-συλλογική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ. Κατηγορούμαι επειδή θέλω οι πολιτικές αποφάσεις να λαμβάνονται στα εκλεγμένα όργανα και όχι σε εξωθεσμικές παρασυναγωγές.

» Αυτό είναι το “έγκλημά” μου και αποδέχομαι την κατηγορία, γιατί η τήρηση της εσωκομματικής δημοκρατίας και των καταστατικών αρχών ενός κόμματος επαφίεται στον πατριωτισμό των μελών του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...