708
Λουλούδια αφήνει μία γυναίκα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης, σε μνημείο προς τιμήν του Λένιν, στα τείχη του Κρεμλίνου | REUTERS/Maxim Shemetov

Εφιάλτης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2017, 15:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/04/17 20:40
Λουλούδια αφήνει μία γυναίκα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης, σε μνημείο προς τιμήν του Λένιν, στα τείχη του Κρεμλίνου
|REUTERS/Maxim Shemetov

Εφιάλτης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2017, 15:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/04/17 20:40

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 45-ανάμεσά τους αρκετά παιδιά- ήταν τρομοκρατική επίθεση.

Οι ρωσικές Αρχές έχουν στα χέρια τους τη φωτογραφία ενός ύποπτου άνδρα που φέρεται να τοποθέτησε -σύμφωνα και με μαρτυρίες επιβατών του μετρό- τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο βαγόνι, ενώ έχουν εκδώσει δύο εντάλματα έρευνας και αναζητούν δύο βασικούς ύποπτους για πιθανή εμπλοκή τους στην επίθεση.

«Καταζητούνται δύο άτομα ως ύποπτα για τον σχεδιασμό των επιθέσεων. Το ένα από αυτά θεωρείται ότι τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο βαγόνι του μετρό και το δεύτερο ότι άφησε μία βόμβα στον σταθμό του μετρό Ploshchad Revolutsii» είπε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

drastis
Φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη που καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο REN – TV (TWITTER/PEH)

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρισκόταν την ίδια ημέρα στην Αγία Πετρούπολη καθώς είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον λευκορώσο πρόεδρο Αλαξάντερ Λουκασένκο, έκανε λόγο για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση» και ανακοίνωσε ότι άρχισαν οι έρευνες. Λίγο αργότερα ο ρώσος γενικός εισαγγελέας χαρακτήρισε το περιστατικό «τρομοκρατική επίθεση», ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» σε σχόλιό του στο Facebook.

«Συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Είναι φριχτό πράγμα», σχολίασε λακωνικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

2017-04-03T130418Z_1669136838_RC198417B0C0_RTRMADP_3_RUSSIA-BLAST-METRO
Τραυματίας μεταφέρεται σε ασθενοφόρο (Reuters)

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίστηκε περιείχε 200 γραμμάρια TNT, καθώς και καρφιά, γεγονός που ενισχύει το σενάριο τρομοκρατίας. Ο μηχανισμός βρισκόταν μέσα στον συρμό. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο εκρήξεις, στον σταθμό Σενάγια Πλόσαντ και στον κοντινό σταθμό μετρό «Τεχνολογικό Ινστιτούτο», αλλά αργότερα επιβεβαιώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ότι έγινε μία έκρηξη, ανάμεσα στους δύο σταθμούς, στις 14.40 (ώρα τοπική).

Σύμφωνα με την αστυνομική ερευνήτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση, Σβετλάνα Πετρένκο, η απόφαση του οδηγού του μετρό να συνεχίσει τη διαδρομή μέχρι τον επόμενο σταθμό έσωσε ζωές, καθώς οι επιβαίνοντες πρόλαβαν να εξέλθουν και να δεχθούν τις πρώτες βοήθειες.

St Petersburg_Map-Pr
Χάρτης της πόλης που δείχνει το σημείο όπου έγινε η έκρηξη, ανάμεσα σε δύο σταθμούς μετρό της «μπλε γραμμής»

Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας, εντοπίστηκε δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός στον σταθμό μετρό Πλόσαντ Βοστάνια, ο οποίος απενεργοποιήθηκε από τους πυροτεχνουργούς.

mixanismos
Ο δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίστηκε και απενεργοποιήθηκε από πυροτεχνουργούς (Twitter)

Οι νεκροί της επίθεσης είναι δέκα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν την ώρα της επίθεσης, ένας απεβίωσε στο ασθενοφόρο και άλλοι δύο στο νοσοκομείο. Από την επίθεση 39 άτομα τραυματίστηκαν και διαμετακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Οι πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον σταθμό Σενάγια Πλόσαντ έδειχναν ανθρώπους πεσμένους και αιμόφυρτους καθώς και κατεστραμμένα βαγόνια. Στο σημείο επικρατούσε πανικός καθώς υπήρχε πυκνός καπνός που δυσχέραινε τον εντοπισμό τραυματιών. Στον σταθμό έσπευσαν τουλάχιστον οκτώ ασθενοφόρα καθώς και εμπειρογνώμονες της σήμανσης. Ολόκληρο το υπόγειο δίκτυο της πόλης εκκενώθηκε, ενώ έκλεισαν όλοι σταθμοί για λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος της Μόσχας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας, Μόσχας.

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι πως το ελληνικό γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη παρακολουθεί «εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις», χωρίς να κάνει αναφορά σε ομογενείς τραυματίες ή νεκρούς.

Τα συλλυπητήριά του προς τα θύματα, τους κοντινούς τους ανθρώπους και τους Ρώσους εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter. Με τον ίδιο τρόπο έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.  

«Οι άνθρωποι αιμορραγούσαν, τα μαλλιά τους καίγονταν. Μας είπαν να κατευθυνθούμε προς την έξοδο», δήλωσε ένας μάρτυρας. «Ολοι έτρεχαν. Η κοπέλα μου ήταν στο διπλανό βαγόνι. Είπε ότι έτρεμε. Οταν βγήκε είδε ακρωτηριασμένους ανθρώπους», είπε άλλος.

Η τοποθεσία των σταθμών, όπου σημειώθηκε η επίθεση, κοντά στην πλατεία Σένια, δεν βρίσκεται κοντά στα κυβερνητικά γραφεία της Αγίας Πετρούπολης. Ωστόσο, ο σταθμός της πλατείας είναι πολυσύχναστος, καθώς εκεί ενώνονται τρεις από τις πέντε γραμμές του μετρό της πόλης.

2017-04-03T205015Z_411563785_LR1ED431LVGXM_RTRMADP_3_RUSSIA-BLAST-METRO
Λουλούδια στο σημείο της τραγωδίας κατέθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν (REUTERS/Grigory Dukor)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...