606
Ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του |

Στουρνάρας: «Στην επόμενη κρίση η ΕΚΤ δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2017, 15:01
Ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του
|

Στουρνάρας: «Στην επόμενη κρίση η ΕΚΤ δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2017, 15:01

«Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς στην επόμενη κρίση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική, λόγω της χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρώπη επί σειρά ετών και του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου σε πολλά κράτη- μέλη». Αυτό τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την ομιλία του σε κλειστή εκδήλωση της The Boston Consulting Group (BCG), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τίτλο «Επιτυγχάνοντας σε αβέβαιους καιρούς».

Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι μπορεί μεν να μην είναι ρεαλιστικό ένα «ευρωπαϊκό κράτος» αυτή τη στιγμή, ωστόσο υποστήριξε ότι «υπάρχουν λύσεις». Ειδικότερα πρότεινε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και σε βάθος δεκαετίας τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα δανείζει ως τελευταία καταφυγή σε κράτη-μέλη, όπως έκανε η ΕΚΤ μέχρι σήμερα.

«Η άποψη ότι για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να περιμένουμε για πιο κατάλληλες εποχές είναι επικίνδυνη», σχολίασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος ζήτησε επίσης βελτιώσεις στο πακέτο Γιούνκερ και έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό υποστήριξης των ανέργων.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «η Ελλάδα έκανε μεν λάθη στο παρελθόν, αλλά από το 2010 και εντεύθεν η προσαρμογή στη χώρα μας ήταν η μεγαλύτερη δυνατή μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα». Και υπογράμμισε ότι «ασφαλώς χρειάζονται πολλά ακόμη, αλλά από την άλλη το 90% των απαραίτητων προσαρμογών έχει γίνει και μας έμεινε το 10%. Θα ήταν κρίμα εάν εξαιτίας αυτού του 10% κατέρρεε το οικοδόμημα».

Από αριστερά Χανς-Πολ Μπούερκνερ, προέδρος της The Boston Consulting Group, Μάρτιν Ριβς επικεφαλής του BCG Henderson Strategy Institute, Αλέξης Παπαχελάς διευθυντής εφημερίδας Καθημερινή, Γιάννης Στουρνάρας διοικητής Τραπέζης της Ελλάδος
Από αριστερά Χανς-Πολ Μπούερκνερ, προέδρος της The Boston Consulting Group, Μάρτιν Ριβς επικεφαλής του BCG Henderson Strategy Institute, Αλέξης Παπαχελάς διευθυντής εφημερίδας Καθημερινή, Γιάννης Στουρνάρας διοικητής Τραπέζης της Ελλάδος

Από την πλευρά του ο και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατηγικής της BCG Μάρτιν Ριβς παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο αντέδρασαν στην αβεβαιότητα της κρίσης διεθνείς εταιρείες, όπως η Ford, η Amazon, η Alibaba, η IBM, η BMW, η Daimler, η General Motors.

Σημείωσε ότι οι στρατηγικές ανανέωσης αποτυγχάνουν σε ποσοστό 75%, είτε γιατί δεν φτάνουν στο βάθος που χρειάζεται είτε γιατί περιλαμβάνουν κυρίως μέτρα αμυντικά (περικοπή κόστους) και όχι στρατηγικές ανάπτυξης.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισε ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς, ο προέδρος της Boston Consulting Group Χανς-Πολ Μπούερκνερ σημείωσε ότι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός πρόσφατα «το μυαλό όλων ήταν στον Τράμπ». Τόνισε όμως ότι: «Η λύση είμαστε εμείς. Μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Τραμπ για ό,τι συμβεί τα επόμενα έτη, αλλά δεν θα μας βοηθήσει αυτό», προτείνοντας στις επιχειρήσεις να αναζητήσουν οι ίδιες λύσεις μέσα στο περιβάλλον αβεβαιότητας.

Εκτίμησε ότι στην Ευρώπη η ανάπτυξη δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1% με 2%, καθώς και ότι δεν λείπουν τα χρήματα στην ΕΕ, αλλά η βούληση «να αγκαλιάσουμε την αλλαγή» ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

Στο ερώτημα ποιοι βασικοί παράγοντες θα ωθήσουν ή θα απωθήσουν επενδυτές για να έρθουν στην Ελλάδα, ο κ. Μπούερκνερ ανέφερε ως ελκυστικούς τομείς ευκαιριών στην Ελλάδα την τουριστική βιομηχανία, τα ακίνητα, την παιδεία, την υγεία, τις μεταφορές και τα logistics, καθώς σημείωσε ότι η χώρα προσφέρει πρόσβαση σε ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια και Ρωσία, ενώ συμφώνησε με τον κ. Στουρνάρα για τις δυνατότητες στο χώρο της τεχνολογίας.

Τόνισε όμως ότι η χώρα οφείλει να είναι δεκτική και ανοιχτή σε ημεδαπούς και ξένους επενδυτές εξίσου και πως «το θέμα δεν είναι εάν η χώρα είναι φθηνή στο κόστος εργασίας, αλλά εάν υπάρχει περιθώριο να ξεκινήσει κανείς άμεσα την επένδυση και εάν υπάρχει προβλεψιμότητα», καθώς «κανείς επενδυτής δεν θέλει εκπλήξεις».

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...