790
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατά την ανακοίνωση του νέου μυθικού συμβολαίου του με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Λεφτά πολλά. Και όπως φαίνεται «μαύρα»... | REUTERS/Susana Vera

Ρονάλντο και Σία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Sportscaster Sportscaster 3 Δεκεμβρίου 2016, 15:31
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατά την ανακοίνωση του νέου μυθικού συμβολαίου του με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Λεφτά πολλά. Και όπως φαίνεται «μαύρα»...
|REUTERS/Susana Vera

Ρονάλντο και Σία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Sportscaster Sportscaster 3 Δεκεμβρίου 2016, 15:31

Μέγα σκάνδαλο -ένα ακόμα- φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος συγκλονίζει τον λαμπερό κόσμο του ποδοσφαίρου. Οχι, αυτή τη φορά δεν πρωταγωνιστούν ο Μέσι και ο Νεϊμάρ. Η… μπάλα των αποκαλύψεων παίρνει άλλους «αστέρες» των γηπέδων, μεταξύ των οποίων ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Ζοσέ Μουρίνιο και ο Ραδαμέλ Φαλκάο.

Τα σχετικά ντοκουμέντα διέρρευσαν στο Football Leaks από τα περίφημα Panama Papers, που είχαν έρθει στην κατοχή του Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό και ακόμη 11 ευρωπαϊκά ΜΜΕ (ανάμεσά τους η Sunday Times, η ιταλική Espresso, οι ισπανικές El Mundo και El Confidencial, και η γαλλική ιστοσελίδα mediapart.fr) ανέλαβαν την αποκρυπτογράφηση ενός τεράστιου αρχείου αμαρτωλών συναλλαγών, οι οποίες -όπως αναφέρει το Spiegel- θα δημοσιοποιηθούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης φέρεται ο πασίγνωστος ατζέντης Ζόρζε Μέντες, ο οποίος -μαζί με τον Μίνο Ραϊόλα- μονοπωλεί τη διεθνή ποδοσφαιρική αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Μέντες έστησε ένα δαιδαλώδες δίκτυο off-shore εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών (στην Ελβετία, στην Ιρλανδία, στον Παναμά, στις Παρθένες Νήσους και σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο), προκειμένου να βοηθήσει διάσημους πελάτες του -τουλάχιστον επτά- να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους, αποφεύγοντας να πληρώσουν φόρους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

300Πρώτος και καλύτερος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος -σύμφωνα με τις πρώτες αποκαλύψεις- την τελευταία επταετία γλίτωσε φόρους 31 εκατ. ευρώ, κρύβοντας έσοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ. Για το ποσό αυτό (που μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερο) φορολογήθηκε με συντελεστή χαμηλότερο του 4%, και κατέβαλε στην Εφορία μόλις 5.600.000 ευρώ.

Από το 2009 έως το 2014, ο Ρονάλντο μετέφερε σχεδόν 75.000.000 ευρώ στην off-shore εταιρεία Tollin, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους στην Καραϊβική, ενώ στα τέλη του 2014 έστειλε έμβασμα 74 εκατ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα. Ηταν οι μέρες που είχε παραχωρήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της εικόνας του (για το 2015-2020) στον Πίτερ Λιμ, έναν άγνωστο επιχειρηματία από τη Σιγκαπούρη.

Τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της El Confidencial που επικαλείται έγγραφα των Football Leaks, ο Ρονάλντο διατηρούσε εταιρεία στην Ιρλανδία, μια χώρα με χαμηλό ποσοστό φορολόγησης για όσους εδρεύουν εκεί. Η εταιρεία, με την επωνυμία Multisports & Image Management Limited – ΜΙΜ, είχε συσταθεί το 2004 στο Δουβλίνο, από κάποιον δικηγόρο ονόματι Αντι Κουίν, ο οποίος δεν έχει απευθείας σχέση με τον ποδοσφαιριστή. Τα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα, όμως, αποδεικνύουν ότι από το 2012 η ΜΙΜ είχε λάβει εξουσιοδότηση «να διαχειρίζεται τα εμπορικά δικαιώματα εικόνας, ονόματος, λόγου (προφορικού ή γραπτού), υπογραφής, βιογραφίας, φωτογραφιών και βίντεο, τα οποία σχετίζονται με τον ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Ρονάλντο Ντος Σάντος Αβέιρο».

Ενα στοιχείο που προκαλεί υποψίες, είναι και το γεγονός οτι η Koper Services, εταιρεία του Μέντες, είναι καταχωρημένη στην ίδια ταχυδρομική διεύθυνση με εκείνη που δηλώνει ο Ρονάλντο ως έδρα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Οπως γράφει το Spiegel, το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον πορτογάλο άσο της Ρεάλ Μαδρίτης αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση επί των αποκαλύψεων που αφορούν τον ποδοσφαιριστή, προτού αυτές δημοσιευτούν. Αρκέστηκε στη διαβεβαίωση οτι η μοναδική του εκκρεμότητα με την Εφορία είναι ένας έλεγχος των εσόδων του για τη διετία 2011-2013.

Στη σημερινή (σαββατιάτικη) έντυπη έκδοσή της η καταλανική El Mundo δίνει μία νέα διάσταση στο θέμα, καταγγέλλοντας οτι δέχτηκε πιέσεις και απειλές, προκειμένου να μη δημοσιεύσει έγγραφα που έχει στη διάθεσή της, τα οποία «καίνε» τον Ρονάλντο. Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανώτατος δικαστικός λειτουργός προειδοποίησε τον διευθυντή της εφημερίδας πως, αν προβεί σε αυτές τις αποκαλύψεις, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών.

2016-11-24T203832Z_123021512_MT1ACI14682812_RTRMADP_3_SOCCER-EUROPA-MNU-FND
O ακριβοθώρητος Ζοζέ Μουρίνιο, προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τα φώτα της έρευνας για τη φοροδιαφυγή πέφτουν και επάνω του (Reuters)

Ο Ζοσέ Μουρίνιο φέρεται να έχει αποκρύψει 12 εκατ. ευρώ, τα οποία αναπαύονται σε ελβετικό λογαριασμό που ανήκει σε εταιρεία με έδρα τις Παρθένες Νήσους. Ο «Special One» είχε πιαστεί στις δαγκάνες της ισπανικής εφορίας την περίοδο (2010-2013) που εργάστηκε στη Μαδρίτη ως προπονητής της Ρεάλ, και είχε υποχρεωθεί να καταβάλει πρόστιμο 4,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ραδαμέλ Φαλκάο βρέθηκε να έχει αδήλωτες καταθέσεις, στην Ελβετία, από την εποχή που έπαιζε στην Ατλέτικο. Αλλα 1,3 εκατ. ευρώ εντοπίστηκαν σε εταιρείες στην Ιρλανδία και στις Παρθένες Νήσους. Η δική του υπόθεση, σύμφωνα με την El Mundo, διερευνάται ήδη από το ισπανικό κράτος.

Το Spiegel αναφέρει οτι ακόμη ένας διάσημος ποδοσφαιριστής, ο Μεσούτ Εζίλ της Αρσεναλ, κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή την εποχή που αγωνιζόταν στη Ρεάλ Μαδρίτης, και υποχρεώθηκε σε διακανονισμό καταβάλλοντας πρόστιμο ύψους 789.963 ευρώ.

Ο Μέντες διαβεβαίωσε χθες (Παρασκευή) -με ανακοίνωσή του- πως, ούτε ο Ρονάλντο ούτε ο Μουρίνιο έχουν προβλήματα με την Εφορία, στην Ισπανία και στην Αγγλία όπου εργάζονται. Ωστόσο, από αύριο (Κυριακή) αναμένονται συνταρακτικές αποκαλύψεις, βγαλμένες από ένα γιγαντιαίο ηλεκτρονικό αρχείο 1,9 terrabytes, το οποίο περιλαμβάνει -πέρα από τα επίσημα συμβόλαια ποδοσφαιριστών- μυστικές συμφωνίες με τους συλλόγους τους, παραστατικά εμβασμάτων προς ελβετικές τράπεζες και off-shore εταιρείες, και «πονηρά» e-mails.

Τους τελευταίους επτά μήνες, 60 δημοσιογράφοι από τα 12 εμπλεκόμενα στην έρευνα ΜΜΕ βούτηξαν σε έναν ωκεανό 18.600.000 εγγράφων, και τώρα είναι έτοιμοι να βγάλουν τη δουλειά τους στην επιφάνεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...