803
Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, ο τηλεθεατής θα μπορεί να βρεθεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο | YouTube

Σε αυτό το Clásico θα νικήσει… η τηλεόραση!

Sportscaster Sportscaster 3 Δεκεμβρίου 2016, 11:34
Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, ο τηλεθεατής θα μπορεί να βρεθεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο
|YouTube

Σε αυτό το Clásico θα νικήσει… η τηλεόραση!

Sportscaster Sportscaster 3 Δεκεμβρίου 2016, 11:34

Clásico Νο 233. Ιστορικό, ό,τι κι αν συμβεί. Επειδή, σήμερα, εκτός από τους δυο κορυφαίους συλλόγους (Μπαρτσελόνα – Ρεάλ) και τους δυο καλύτερους ποδοσφαιριστές (Μέσι – Ρονάλντο) του κόσμου, θα παίξει μπάλα και η τεχνολογία. Οι παραγωγοί της τηλεοπτικής μετάδοσης της -έτσι κι αλλιώς- πιο δημοφιλούς ποδοσφαιρικής μονομαχίας, μας υπόσχονται μια πρωτόγνωρη και συναρπαστική εμπειρία.

Θα δούμε το ματς -λένε- σαν να παίζουμε ηλεκτρονικό παιχνίδι, καθώς τα ριπλέι θα μεταδίδονται σε τρισδιάστατη μορφή 360 μοιρών. Τι σημαίνει αυτό για το μάτι; Οτι οποιαδήποτε φάση του αγώνα, επίμαχη ή υπέροχη, θα είναι εντελώς «διάφανη». Καμία παρεμβολή -για παράδειγμα, το σώμα κάποιου ποδοσφαιριστή ή ο διαιτητής- δεν θα μπορεί να κρύψει τον παίκτη ή την μπάλα. Λες και μια κάμερα ακολουθεί τη δράση στο χορτάρι και τη βιντεοσκοπεί από κάθε πιθανή οπτική γωνία.

Πρόκειται για την τεχνολογία των 360 μοιρών, όπως λέγεται, την οποία οι Ισπανοί εισήγαγαν από τις ΗΠΑ και σήμερα θα κάνει την πρεμιέρα της στην Ευρώπη. Μέχρι πρότινος, οι μόνες αθλητικές διοργανώσεις που είχαν το προνόμιο να τη χρησιμοποιούν, ήταν το NBA και το Super Bowl. Μόνο που, στο ποδόσφαιρο, η εικόνα θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή.

Την παρουσίασαν, την περασμένη Πέμπτη, οι ιθύνοντες της La Liga (του ισπανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου) και της Intel, της εταιρείας που συμφώνησε να δώσει άλλη διάσταση στις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων στην Ισπανία, τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Κάρλος Πουγιόλ, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, σχολίασε: «Είναι πολύ δύσκολο για τους θεατές να καταλάβουν πώς βιώνουμε εμείς το παιχνίδι, μέσα από το γήπεδο. Αυτή η τεχνολογία θα επιτρέψει στους τηλεθεατές να ζήσουν το Clásico με έναν τρόπο πολύ πιο ρεαλιστικό».

w_900x700_01121104a04
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της καινοτομίας. Ο Κάρλες Πουγιόλ (τρίτος από δεξιά) δήλωσε κατενθουσιασμένος

Ο επίσημος ιστότοπος της La Liga εξηγεί τα ακριβή πλεονεκτήματα: «Αυτή η καθηλωτική μετάδοση των 360 μοιρών χρησιμοποιεί τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας με κάμερα 5K, ώστε να αποδίδει γωνιακά ριπλέι, προσφέροντας στους τηλεθεατές μια μοναδική οπτική του αγώνα. Δουλεύει χρησιμοποιώντας πολλές κάμερες και εγκαθιστώντας μια συγκεκριμένη ενδιάμεση απόσταση από τη μία στην άλλη, μέσα στα στάδια. Τα βίντεο 2D από κάθε κάμερα τα επεξεργάζονται οι σέρβερ και οι υπολογιστές της Intel, παράγοντας μια πρωτόγνωρη εικόνα της δράσης στον αγωνιστικό χώρο, από οποιαδήποτε γωνία λήψης».

w_900x700_011007482016-12-01-presentac
Το «Καμπ Νου» έχει εξοπλιστεί με ειδικές κάμερες που θα προσφέρουν μια πρωτόγνωρη τηλεοπτική εμπειρία

Στο «Καμπ Νου» θα υπάρχουν 37 τηλεοπτικές κάμερες. Μία από αυτές θα βρίσκεται πάνω σε ελικόπτερο, άλλες δυο θα εστιάζουν στους προπονητές -τον Λουίς Ενρίκε και τον Ζινεντίν Ζιντάν- ενώ δύο slow motion θα παρακολουθούν αποκλειστικώς τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Για τη μετάδοση του Clásico θα εργαστούν 300 άνθρωποι, διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς να προσμετρώνται οι υπάλληλοι της Intel που θα βρίσκονται μέσα και έξω από το γήπεδο. Σκεφτείτε οτι, στην Ελλάδα, 300 ή 400 μπορεί να είναι οι θεατές ενός αγώνα της Σούπερ Λιγκ…

Διόλου τυχαία, αυτή η τεχνολογική επανάσταση συνδυάζεται με μια προσπάθεια διεύρυνσης του τηλεοπτικού κοινού του μεγάλου αγώνα παγκοσμίως. Οπως είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της ισπανικής Λίγκας, Χαβιέ Τεμπάς, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, το Clásico θα διεξαχθεί πολύ νωρίς το απόγευμα (16:15 τοπική ώρα), για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, προκειμένου η τηλεθέασή του να είναι βολική για την τεράστια αγορά της Ασίας.

Λόγω αυτής της μετακίνησης, η Βρετανία δεν θα δει το ματς. Στο Νησί απαγορεύουν τη μετάδοση οποιουδήποτε ποδοσφαιρικού αγώνα από τις 16:30 έως τις 19:30 κάθε Σάββατο, για να πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο και να μην κάθεται στον καναπέ βλέποντας μπάλα στην τηλεόραση. Εκεί οι φίλαθλοι θα ενημερώνονται για την εξέλιξη του ισπανικού ντέρμπι μόνο μέσω του Διαδικτύου. Αλλά, ποιος νοιάζεται (εκτός από τους Αγγλους, βεβαίως);

Χάρη στην αλλαγή της ώρας διεξαγωγής του, το σημερινό Clásico θα καταγράψει ρεκόρ τηλεθέασης. Θα μεταδοθεί σε 175 χώρες και -εκτιμάται πως- θα το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 650.000.000 τηλεθεατές. Στην Ινδία, όπου οι τηλεοπτικοί δέκτες σπανίζουν, θα μεταδοθεί σε γιγαντοοθόνες, στο Νέο Δελχί και σε δυο τρεις μεγάλες πόλεις.

w_900x700_011007432016-12-01-presentac
Λεπτομέρεια της νέας πρωτοποριακής κάμερας που θα «βάζει» τον τηλεθεατή μέσα στον αγωνιστικό χώρο

Η νέα τεχνολογία τηλεοπτικής μετάδοσης, που σήμερα θα κάνει πρεμιέρα στην Ευρώπη, αναμένεται να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και στα υπόλοιπα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα (Αγγλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας), επαναφέροντας στο προσκήνιο τους φόβους για δραματική μείωση των θεατών στα γήπεδα – τουλάχιστον στα… απλά, «καθημερινά» ματς μεταξύ των λιγότερο δημοφιλών ομάδων.

Ο πειρασμός γίνεται ολοένα και πιο ακαταμάχητος: εφόσον η τηλεόραση μπορεί να προσφέρει στον φίλαθλο μια θέση… μέσα στον αγωνιστικό χώρο, δίπλα στους παίκτες – πρωταγωνιστές, γιατί εκείνος να προτιμήσει ένα κάθισμα στο «πέταλο» ή σε κάποια γωνιά του γηπέδου με περιορισμένη ορατότητα; Ακόμη και σήμερα, οι περισσότεροι από τους 98.772 θεατές του Μπαρτσελόνα – Ρεάλ (αυτοί που δεν θα χωρέσουν στις κεντρικές κερκίδες) δεν θα απολαύσουν το μεγαλείο του Μέσι και του Ρονάλντο, όσο οι τηλεθεατές που θα κάθονται αναπαυτικά στην πολυθρόνα τους.

* Στην Ελλάδα το Clásico Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης μεταδίδεται στις 17.15 (COSMOTE TV, SPORT2)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...