528
Δεκάδες χιλιάδες Κολομβιανοί πήγαν στο γήπεδο την ώρα που θα γινόταν ο τελικός με τη βραζιλιάνικη Τσαπεκοένσε. Για να τιμήσουν τους νεκρούς | REUTERS/Jaime Saldarriaga

Χιλιάδες Κολομβιανοί πήγαν στο γήπεδο του τελικού για την Τσαπεκοένσε!

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2016, 10:35
Δεκάδες χιλιάδες Κολομβιανοί πήγαν στο γήπεδο την ώρα που θα γινόταν ο τελικός με τη βραζιλιάνικη Τσαπεκοένσε. Για να τιμήσουν τους νεκρούς
|REUTERS/Jaime Saldarriaga

Χιλιάδες Κολομβιανοί πήγαν στο γήπεδο του τελικού για την Τσαπεκοένσε!

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2016, 10:35

H Λατινική Αμερική δεν μπορεί να ξεπεράσει την αεροπορική τραγωδία του Μεντεγίν, εκεί όπου μεταξύ άλλων ξεκληρίστηκε η ελπιδοφόρα ομάδα της Τσαπεκοένσε. Τα ερωτήματα βασανιστικά: Γιατί έπεσε το αεροπλάνο που μετέφερε του βραζιλιάνους μπαλαδόρους στην Κολομβία για τον πρώτο τελικό του Κόπα Σουδαμερικάνα; Εμεινε, λένε, από καύσιμα. Αυτό είπε το κολομβιανό ραδιόφωνο που επικαλείται ντοκουμέντο από τη συνομιλία του πιλότου με τον Πύργο Ελέγχου στο Μεντεγίν. Αλλά πλέον τα αίτια της συντριβής περνούν σε δεύτερη μοίρα. Τα τεχνικά «γιατί;» του δυστυχήματος δίνουν τη θέση τους στο υπαρξιακό «γιατί;». «Γιατί Θεέ μου;»

2016-12-01T014451Z_555060216_HT1ECC104UAQJ_RTRMADP_3_COLOMBIA-CRASH
Οπαδός της Ατλέτικο Νασιονάλ βαμμένος με τα χρώματα της αντιπάλου και δύο δάκρυα. Οι Κολομβιανοί τίμησαν με συγκλονιστικό τρόπο τους νεκρούς της Τσαπεκοένσε (Reuters)

Χιλιάδες Κολομβιανοί αυτό διερωτήθηκαν όταν γέμισαν το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα Πέμπτης, ώρα Ελλάδος) το γήπεδο όπου κανονικά θα γινόταν ο μεγάλος τελικός. Η μοίρα το ήθελε οι παίκτες της Τσαπεκοένσε να μην καταφέρουν να φτάσουν ποτέ εκεί για να διεκδικήσουν το μερίδιό τους στην ποδοσφαιρική δόξα. Οχι, δεν έγινε τελικά ποδοσφαιρικός αγώνας, ήταν αντ’ αυτού ένα μνημόσυνο. Ενα από τα πιο συγκλονιστικά μνημόσυνα που έχουν υπάρξει ποτέ. Αυθόρμητο, από αμέτρητους ανώνυμους ανθρώπους, που έδειξαν ότι στο ποδόσφαιρο τουλάχιστον δεν υπάρχουν σύνορα.

2016-12-01T022622Z_1069442544_HT1ECC106RIQZ_RTRMADP_3_COLOMBIA-CRASH

Το στάδιο «Ατανάσιο Χιγκαρδότ», έδρα της Ατλέτικο Νασιονάλ, γέμισε ασφυκτικά το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα Πέμπτης, ώρα Ελλάδος). Θα γέμιζε για τον πρώτο τελικό του Κόπα Σουδαμερικάνα, αλλά γέμισε για να τιμήσει τους νεκρούς ποδοσφαιριστές της Τσαπεκοένσε.

2016-12-01T023103Z_2096817955_HT1ECC106ZFRD_RTRMADP_3_COLOMBIA-CRASH

Περίπου 40.000 φίλαθλοι της κολομβιανής Ατλέτικο έσπευσαν στο γήπεδο φορώντας λευκά μπλουζάκια και διακριτικά της βραζιλιάνικης ομάδας προκειμένου να τιμήσουν τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας. Οι ποδοσφαιριστές της Νασιονάλ, τα μέλη του τεχνικού τιμ, η διοίκηση ήταν όλοι εκεί επίσης διοργανώνοντας μια εντυπωσιακή τελετή. Ολοι τους ντυμένοι στα μαύρα, κρατούσαν ένα μπουκέτο με λουλούδια ενώ μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο ελευθέρωσαν 71 περιστέρια συμβολίζοντας τις 71 ψυχές που χάθηκαν στην τραγωδία.

Η μπάντα του στρατού έπαιζε μουσική, ενώ μετά φώτα έσβησαν, ο κόσμος άναψε τα κινητά του και κεριά – ένα θέαμα συγκλονιστικό. Οι Κολομβιανοί δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της βραζιλιάνικης ομάδας: «Πάμε Τσάπε», «είμαστε μαζί σας», «πρωταθλητές για πάντα».

Σε όλη τη Λατινική Αμερική ο κόσμος έχει μείνει άφωνος μπροστά σε αυτήν την τραγωδία και καθώς όλοι μαθαίνουν λεπτομέρειες για την υπέροχη ιστορία αυτής της ποδοσφαιρικής «σταχτοπούτας» που χάρη σε νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές διεκδικούσε την πρώτη της μεγάλη διάκριση. Στην Πόλη του Μεξικού το μνημείο του Αγγέλου της Ανεξαρτησίας, φωταγωγήθηκε πράσινα, στα χρώματα της Τσαπεκοένσε.

2016-12-01T080241Z_160449730_RC1F37EB50C0_RTRMADP_3_COLOMBIA-CRASH
Το μνημείο του Αγγέλου της Ανεξαρτησίας στην Πόλη του Μεξικού (Reuters)

Νωρίτερα, στη Βραζιλία, οι λιγοστοί εναπομείναντες παίκτες της Τσαπεκοένσε, ποδοσφαιριστές που μέχρι και τη Δευτέρα θεωρούσαν τον εαυτό τους άτυχο γιατί είχαν αποκλειστεί από την αποστολή του τελικού και γλίτωσαν από την τραγωδία, βρέθηκαν στο γήπεδο της ομάδας τους. Πιασμένοι χέρι-χέρι, διέσχισαν το γεμάτο στάδιο, με χιλιάδες φιλάθλους να τους αποθεώνουν..

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...