477
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των συντακτών | Nikos Libertas / SOOC

Ο Τζανακόπουλος «άδειασε» τον Φίλη

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2016, 16:26
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των συντακτών
|Nikos Libertas / SOOC

Ο Τζανακόπουλος «άδειασε» τον Φίλη

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2016, 16:26

Αιχμές για την υπόθεση του Νίκου Φίλη, αναφορές στις τηλεοπτικές άδειες και το χρέος, αλλά και επιθέσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας, περιείχε η πρεμιέρα του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Οι επιλογές του Πρωθυπουργού δεν επηρεάζονται από πιέσεις θεσμικών ή εξωθεσμικών παραγόντων», είπε ο εκπρόσωπος σε μια από τις πολλές αναφορές στην απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας και τον ρόλο που έπαιξε σε αυτήν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι πιέσεις του προς τον υπ. Αμυνας Πάνο Καμμένο. Για το ζήτημα αυτό ο κ. Τζανακόπουλος δέχτηκε πολλές ερωτήσεις και χρειάστηκε να υπογραμμίσει ότι «ο ανασχηματισμός δεν έχει μεταβάλει την κυβερνητική πολιτική».

Επισήμανε ότι «ο Πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αποφασίσει τα καταλληλότερα πρόσωπα για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής». Αλλά την ίδια στιγμή τόνισε ότι «το πότε και ποιος και με ποια στρατηγική θα ανοίξει μέτωπα και ρήξεις είναι προϊόν συλλογικής απόφασης». Αυτή η αναφορά ερμηνεύτηκε ως ολοκληρωτικό «άδειασμα» του τέως υπουργού Παιδείας από το Μαξίμου καθώς του αποδίδεται εμμέσως πλην σαφώς προσωπική ατζέντα στην επιλογή να συγκρουστεί με την Εκκλησία στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Σε άλλη σχετική ερώτηση, που απηχούσε όσα είπε τη Δευτέρα ο κ. Φίλης κατά την αποχώρηση από το υπουργείο, «ο Ορωθυπουργός δεν είναι δάσκαλος και κανείς δεν είναι μαθητής. Ο πρωθυπουργός αποφασίζει με βάση την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής».

Αδειες και χρέος

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες είπε ότι η κυβέρνηση θέλει «να μπει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο». Πρόσθεσε: «Εχει αρχίσει να δημιουργείται μια ατμόσφαιρα συναίνεσης όπως φάνηκε και στην τελευταία διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή. Στόχος μας είναι αυτό να οδηγήσει στη συγκρότηση ΕΣΡ. Σε περίπτωση που η ΝΔ επιμείνει δεν θα δεχθούμε την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς της απόλυτης ανομίας. Τα ενδεχόμενα ακόμα είναι όλα ανοιχτά».

Εν τω μεταξύ, για τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται σημαντικά της ΝΔ στην εκτίμηση της ψήφου (με τελευταία αυτήν του ΠΑΜΑΚ όπου η διαφορά είναι 15 μονάδες) ο εκπρόσωπος είπε ότι «η κυβέρνηση τις λαμβάνει υπόψη αλλά δεν χαράσσει στρατηγική και ούτε λαμβάνει αποφάσεις με βάση αυτές».

Για την υπόθεση του κύπριου δικηγόρου Αρτεμίου ο κ. Τζακνακόπουλος είπε ότι «η κυβέρνηση έχει απαντήσει επαρκώς στο ζήτημα» και μίλησε μια «προσπάθεια εντυπώσεων για ένα ανύπαρκτο θέμα». Κάλεσε δε τη ΝΔ «αν θέλει να ασχοληθεί με σκάνδαλα θα έπρεπε να ασχοληθεί με το σκάνδαλο της Siemens και όχι με τα υποτιθέμενα σκάνδαλα της κυβέρνησης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε ακόμη κατά της ΝΔ για την οποία είπε ότι «με κραυγές και καταστροφολογία» προσπαθεί να σταματήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. «Το σχέδιο της ΝΔ είναι άκρως επικίνδυνο όχι για την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για τη ίδια τη χώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση», υπογράμμισε. «Η ΝΔ θέλει να αποτύχει η δεύτερη αξιολόγηση ώστε να επιβάλει σκληρή λιτότητα. Αυτή τη στρατηγική δεν θα την επιτρέψουμε», είπε ακόμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...