1246
O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου | INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τσίπρας προς νέους υπουργούς: «Κλείσιμο αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις»

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2016, 14:18
O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου
|INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τσίπρας προς νέους υπουργούς: «Κλείσιμο αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις»

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2016, 14:18

Μιλώντας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, στην πρώτη του συνεδρίαση, το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τον νέο οδικό χάρτη της κυβέρνησης, σε μια νέα περίοδο που, όπως σημείωσε, σηματοδοτεί η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Χαρακτήρισε μάλιστα «κλειδί» την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατά τον πρωθυπουργό, ο ανασχηματισμός αποτέλεσε «μια τομή μέσα στη συνέχεια. Αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή, οι παλαιοί σηματοδοτούν την συνέχεια», όπως σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του. Υπογράμμισε πως οι στιγμές είναι κρίσιμες, καθώς βρισκόμαστε «στα τελευταία μέτρα ενός μαραθωνίου», πολύ κοντά στον τερματισμό μιας δύσκολης περιόδου τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον λαό.

Εθεσε ως μεγάλο εθνικό στόχο την ανάκτηση της εργασίας και τόνισε ότι προϋπόθεση είναι να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις και κυρίως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αμέσως μετά, να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, πρόσθεσε.

«Η κυβερνητική πολιτική οφείλει να παραμένει ενιαία και αδιαίρετη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τους υπουργούς. «Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, αλλά σαν τα δωμάτια κοινού σπιτιού. Δεν είναι περίκλειστοι χώροι, αντίθετα οι αποφάσεις που φαινομενικά αφορούν έναν μας επηρεάζουν όλους και όλοι πρέπει να έχουμε την ευθύνη», σχολίασε.

179766
Η νέα υπουργική ομάδα του κ. Τσίπρα στην πρώτη της συνεδρίαση (ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ INTIMENEWS)

«Hρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα», είπε απευθυνόμενος προς το υπουργικό συμβούλιο. «Πλέον η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας βοηθήσει να επουλώσουμε τις πληγές. Για να είναι διαρκής και δίκαιη η ανάπτυξη πρέπει να πατά σε στέρεη βάση, να μην πατάει στην εργασιακή συντριβή. Θα πρέπει να βασίζεται στην ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία», τόνισε. 

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει στην ώρα της, ώστε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, στόχο που χαρακτήρισε ρεαλιστικό και δίκαιο. «Δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζουν τη σημασία του», επεσήμανε.

179779
Κάτι βρίσκουν αστείο, ο Νίκος Παππάς, νέος υπουργός του νέου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τον Πάνο Σκουρλέτη, που ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών (ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ INTIMENEWS)

Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του απερχόμενου αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα κάνοντας λόγο για ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα. Η χώρα, είπε, «μετατράπηκε σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με την ανθρωπιστική διάσταση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με τη μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας κατά τη δύσκολη περίοδο της διαπραγμάτευσης. Με τη διαρκή υπεράσπιση για αλλαγή και ενίσχυση της ΕΕ σε μία περίοδο ανόδου της ακροδεξιάς».

Παράλληλα έθεσε υψηλά τον στόχο προσέλκυσης επενδύσεων χαρακτηρίζοντάς το στοίχημα πάνω στο οποίο θα κριθεί η κυβέρνηση.

Οσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ και τα παλαιά κόμματα ότι προτιμούν η χώρα να σέρνεται και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση «δεν θα γίνει ποτέ αρεστή από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Ο λόγος είναι απλός.  Δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ κομμάτι του χρεοκοπημένου αυτού συστήματος».

«Ο πόλεμος που θα δεχθούμε θα είναι ανελέητος. Το παλαιό σύστημα θα διεκδικεί την παλινόρθωσή του ακόμα και σε βάρος της χώρας. Η μάχη για το τηλεοπτικό τοπίο αποτελεί ακόμα ένα επεισόδιο σε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε. Σημείωσε ότι πλέον κανείς δεν ισχυρίζεται πως ο διαγωνισμός δεν πρέπει να γίνει και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει τίμημα για τις άδειες. Οπως είπε, «η ΝΔ δεν έχει καμία δικαιολογία να συνεχίσει να αρνείται τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει, αλλιώς η άρνησή της θα αποτελεί διαρκή θεσμική εκτροπή».

Τη δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός ειδικού χαρτοφυλακίου για θέματα καθημερινότητας, που θα αναλάβει την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών, ανήγγειλε επίσης ο Πρωθυπουργός.

ΝΔ: Τίποτα δεν άλλαξε

«Η κυβέρνηση της ανακύκλωσης των ίδιων αναξιόπιστων πολιτικών δεν μπορεί να κάνει κανένα νέο ξεκίνημα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος. «Για τους ανέργους και τους συνταξιούχους δεν υπάρχει διαφορά εάν τους κοροϊδεύει ο κ. Κατρούγκαλος ή η τέως διευθύντρια του γραφείου του, που τώρα έγινε υπουργός», σημείωσε. «Χρίζει υπουργούς ανθρώπους που έχουν υποστηρίξει την ύπαρξη παράλληλου νομίσματος. Διατηρεί αμετανόητους κρατιστές, που δήθεν θα υπέβαλλαν την παραίτησή τους λόγω των αποκρατικοποιήσεων».

Το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί για την τραγική ήττα της κυβέρνησης

«Είναι ανίκανοι και αδύναμοι να διαπραγματευτούν, είναι κοινωνικά απομονωμένοι», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ αναφερόμενο στα μέλη και στελέχη της κυβέρνησης. «Η μερική αλλαγή προσώπων δεν αλλάζει την ουσία, δεν πρόκειται να την σώσει», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας δείχνει να μη έχει καταλάβει την τραγική ήττα της καθεστωτικής πολιτικής τους στο θέμα της ενημέρωσης».

Ανακοίνωση του Ποταμιού για τα «χιλιοειπωμένα κλισέ»

Εντονη κριτική άσκησε και το Ποτάμι στον κ. Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι «μιλάει για προτεραιότητα στην ανάπτυξη, τη στιγμή που ο Εμίρης του Κατάρ, ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους που θέλουν να φέρουν χρήματα στη χώρα χαρακτηρίζει “ανέκδοτο” τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνει τα περί χτυπήματος της διαπλοκής την ίδια μέρα που αποκαλύπτονται οι νέες “περιπέτειες” του κολλητού του Νίκου Παππά για δουλειές στη Βενεζουέλα».

Πιο δηκτικός ήταν ο επικεφαλής του κινήματος, Σταύρος Θεοδωράκης, σε σχόλιο που ανάρτησε στο Facebook. «Ορισμένοι τηλεοπτικοί σχολιαστές θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας με τον ανασχηματισμό του έκανε βήματα προς τη λογική. Εγώ βλέπω ότι οι υπουργοί του παραλόγου (Παππάς), του κομματικού παρακράτους (Γεροβασίλη) και του πούρου λαϊκισμού (Σκουρλέτης) αναβαθμίστηκαν», τόνισε. «Οι σημαδούρες των παλιών συστημάτων (Σπίρτζης, Τόσκας, Παπαγγελόπουλος) διασώθηκαν. Στην ανάπτυξη μπήκε ένας άνθρωπος που ήθελε παράλληλο νόμισμα (σ.σ Δημήτρης Παπαδημητρίου). Και την εργασία ανέλαβε μια νέα πολιτικός (σ.σ Έφη Αχτσιόγλου) που τα μόνα πράγματα που έχει πει στη ζωή της είναι ‘‘θα σκίσουμε τα μνημόνια και θα διπλασιάσουμε τους μισθούς’’. Θλιβερό».

«Για να μην μιλήσω για το ‘’σοβαρό καθηγητή’’ (σ.σ Κωνσταντίνος Γαβρόγλου) που ανέλαβε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και που μια βδομάδα πριν έκανε έκκληση να ψηφίσουμε τον κ. Πολύδωρα για Πρόεδρο του ΕΣΡ, γιατί ‘‘έχει διαβάσει το βιβλίο του για τους Σαμουράι και πιστεύει ότι η γνώση της ανατολικής φιλοσοφίας θα τον βοηθήσει στο έργο του’’. Τι ζούμε;» διερωτάται ο κ. Θεοδωράκης.

ΔΗΜΑΡ: Εκτός πραγματικότητας ο Πρωθυπουργός

Για τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Τσίπρας «έχει πάρει διαζύγιο με τα προβλήματα της κοινωνίας ενώ η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης». Οπως τονίζει το κόμμα, ο ίδιος «έφτασε μάλιστα στο σημείο να θεωρεί επιτυχία τη δήθεν διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος υπό τους όρους των συνεχιζόμενων μειώσεων στις συντάξεις. Στον φανταστικό κόσμο του κ. Τσίπρα δεν υπάρχουν ούτε καν οι διαπιστώσεις του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής για την αδιέξοδη φοροκεντρική λιτότητα αλλά μονάχα ο ατελείωτος εξωραΐσμός των πάντων».

Ενωση Κεντρώων: «Οι ξένοι θα πετάξουν τον κ. Τσίπρα από την εξουσία»

Για μία «κυβέρνηση νεοαριστερών που βλέπει την Ευρώπη ως αγγαρεία» κάνει λόγο η Ενωση Κεντρώων. «Νομίζουμε ότι οι ξένοι κρατούν τον κ. Τσίπρα επειδή τα υπογράφει όλα και τα περνάει όλα στη Βουλή. Αμέσως όμως μετά, τούτου προσδιοριζομένου με την είσοδο του 2017, θα τον πετάξουν έξω από την εξουσία, γιατί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων απαιτεί συνειδητά φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...