707
Πλημμυρισμένοι δρόμοι στον Ταύρο από την νεροποντή στην Αθήνα | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intime

Μεγάλη βροχή… κλασική πλημμύρα

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2016, 15:57
Πλημμυρισμένοι δρόμοι στον Ταύρο από την νεροποντή στην Αθήνα
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intime

Μεγάλη βροχή… κλασική πλημμύρα

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2016, 15:57

Το γνωστό μοτίβο επαναλήφθηκε και το Σάββατο: η πολλή βροχή έφερε… βροχή από προβλήματα καθώς η Ελλάδα, ειδικά η περιφέρεια δεν έχει τις υποδομές για να αντιμετωπίσει φθινοπωρινές καταιγίδες. Σε πολλές δε περιπτώσεις οι κωμοπόλεις είναι χτισμένες όχι μόνο χωρίς αντιπλημμυρικά έργα, αλλά ακριβώς πάνω σε ρέματα και ξεροποτάμους.

Η σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε το Σάββατο τη δυτική Ελλάδα -και έφτασε το μεσημέρι και στην Αττική- άφησε πίσω της αρκετές πλημμυρισμένες κατοικίες, δέντρα που έπεσαν από τους ισχυρούς ανέμους και πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Σοβαρότερη υπήρξε η κατάσταση στην Αχαΐα, το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο και την Αρτα.

Στο Μεσολόγγι η καταιγίδα άφησε τεράστιες καταστροφές σε βαθμό που η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να στείλει αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του δήμου στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), λόγω των καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

mesologgi-plimmures

Προβλήματα έχουν καταγραφεί στις βασικές υποδομές, σε κατοικίες, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του δήμου και ιδιαίτερα στα δημοτικά διαμερίσματα Μεσολογγίου, Αιτωλικού και στις τοπικές κοινότητες Αγίου Γεωργίου, Ευηνοχωρίου, Αγίου Θωμά και Σταμνών.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών αυτών, ώστε να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή και να προστατευθούν οι περιουσίες των συμπολιτών μας», ανέφερε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος είχε στείλει έγγραφο στον περιφερειάρχη, με το οποίο ζητούσε να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως ενημέρωσε, ο πρωτοφανής όγκος νερού που έπεσε στην περιοχή από τις πρωινές ώρες, προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια, ποιμνιοστάσια, αλλά και σε καλλιέργειες βαμβακιού, ελιάς και κηπευτικών.

Ακόμη, η πτώση κεραυνού σε στύλους της ΔΕΗ δίπλα σε αντλιοστάσιο που βρίσκεται μέσα στην πόλη του Μεσολογγίου προκάλεσε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, συσσωρεύοντας μεγάλες ποσότητες νερού. Όμως, μόλις η βλάβη αντιμετωπίσθηκε, στάθηκε δυνατή η άντληση των ομβρίων υδάτων.

Στην Πάτρα σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές διακοπές ρεύματος εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ και εκεί υπήρξαν τουλάχιστον 25 κλήσεις για απάντηληση υδάτων από καταστήματα και κατοικίες. Δέντρα και πέτρες έχουν πέσει σε επαρχιακούς δρόμους, δημιουργώντας προβλήματα στην κίνηση με τα προβλήματα να εντοπίζονται σε χωριά στη δυτική Αχαΐα.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι μία γυναίκα τραυματίστηκε όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η γυναίκα επέβαινε σε ταξί και, όταν κατέβηκε από το όχημα στην περιοχή Οβρυά, παρασύρθηκε από τα νερά, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σε φρεάτιο.

Πολλά είναι τα προβλήματα από την κακοκαιρία και στην Ηλεία με δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική.

 

 

Ιδιαίτερα κινδύνεψαν οι κάτοικοι στην συνοικία Ζεστή Μεσολογγίου, όταν ρέμα που περνά δίπλα από τα σπίτια πλημμύρισε και μετέφερε το νερό και λάσπες μέσα στα σπίτια τους. Κάτοικοι της συνοικίας είπαν στο onairnews.gr ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από έργα που γίνονται από εταιρεία με αποτέλεσμα τα φερτά υλικά να πέσουν στο ρέμα και στην συνέχεια μέσα στα σπίτια τους.

Στη Ναύπακτο η Πυροσβεστική έχει δεχτεί πάνω από 20 κλήσεις για απάντληση υδάτων. Σε μία περίπτωση μάλιστα χρειάστηκε να επέμβει για απεγκλωβιστεί γυναίκα από το αυτοκίνητό της, το οποίο παρέσυραν τα ορμητικά νερά. Παρά την υπερχείλιση κάποιων χειμάρων κοντά στην πόλη και τη δυσκολία διέλευσης, ολόκληρο το ορεινό οδικό δίκτυο του δήμου είναι λειτουργικό και προσβάσιμο, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

Στην Αρτα, πλημμύρισαν σπίτια, δρόμοι και κτηνοτροφικές εκτάσεις καθώς, όπως αναφέρει το epirusgate, δεν είχε μπει σε λειτουργία το αντλιοστάσιο της Βίγλας. Το νερό έχει σκεπάσει γέφυρες, αυλές, γήπεδα και χωράφια κοντά στον Αμβρακικό.

Οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή στις πληγείσες περιοχές γιατί αναμένονται νέα ισχυρά καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

176780
Λεωφ. Πειραιώς, 22 Οκτωβρίου 2016 μ.Χ. (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

Στην Αττική, σφοδρή βροχόπτωση έπληξε την περιοχή του Λεκανοπεδίου προκαλώντας πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, στην Πειραιώς και στα βόρεια προάστια. Η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 100 κλήσεις.

176787
(ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intime)
Καθίζηση στο Καλπάκι Ιωαννίνων

Εν τω μεταξύ, ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός στα Ιωάννινα και οι μετασεισμοί φαίνεται να είναι η αιτία για τη μεγάλη καθίζηση  του εδάφους στον περιφερειακό δρόμο του Καλπακίου, δίπλα σε ένα μαντρί, το οποίο ήταν άδειο την ώρα του συμβάντος.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, το βάθος του «κρατήρα» ξεπερνά τα 20 μέτρα, ενώ η συνολική επιφάνεια της καθίζησης αγγίζει τα 200 τ.μ. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και σημειώνονται κατολισθήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...