520
Η Κλίντον την Κυριακή καθώς καταφθάνει στην εκδήλωση μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου. Απ' όπου έφυγε υποβασταζόμενη... | REUTERS/Brian Snyder

Η υγεία της Κλίντον (ξανά) σε πρώτο πλάνο

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2016, 08:12
Η Κλίντον την Κυριακή καθώς καταφθάνει στην εκδήλωση μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου. Απ' όπου έφυγε υποβασταζόμενη...
|REUTERS/Brian Snyder

Η υγεία της Κλίντον (ξανά) σε πρώτο πλάνο

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2016, 08:12

Η εσπευσμένη αποχώρηση της Χίλαρι Κλίντον από τις εκδηλώσεις μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, αλλά και ένα βίντεο που την δείχνει να υποβαστάζεται ημιλιπόθυμη από συνεργάτες της για να μπει στο αυτοκίνητό της και να αποχωρήσει από το σημείο, αναζωπυρώνουν τις συζητήσεις για την κλονισμένη κατάσταση της υγείας της.

Η προσωπική της ιατρός Λίζα Μπάρντακ παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι την Παρασκευή η υποψήφια των Δημοκρατικών είχε διαγνωστεί με πνευμονία, ενώ για ημέρες είχε βήχα που «οφείλεται σε αλλεργίες». Αρχισε να παίρνει αντιβίωση και της ζητήθηκε να ξεκουραστεί και να αλλάξει το εντατικό πρόγραμμα της προεκλογικής της εκστρατείας.

Ωστόσο την Κυριακή σχεδόν λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την 11η Σεπτεμβρίου. Eφυγε εσπευσμένα και μετέβη στην κατοικία της κόρης της στο Μανχάταν.

Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα αποχώρησε από την οικία της Τσέλσι Κλίντον σε καλή κατάσταση. «Είμαι μια χαρά, σήμερα είναι μια ωραία ημέρα στη Nέα Υόρκη», είπε σε παριστάμενους πριν αναχωρήσει για την κατοικία της στα περίχωρα της Νέας Υόρκης.

Λόγω της ασθένειάς της όμως ακύρωσε το ταξίδι της την Δευτέρα και την Τρίτη στη Καλιφόρνια, όπου θα προγραμμάτιζε, μεταξύ άλλων, και μια ομιλία για την οικονομία.

Το περιστατικό στη Νέα Υόρκη και το βίντεο που μεταδόθηκε και από μεγάλα δίκτυα το οποίο την δείχνει να παραπάτα προτού μπει στο αυτοκίνητο που τη συνόδευε και να υποβαστάζεται από βοηθούς και φρουρούς τροφοδότησε και πάλι την φημολογία για την (πραγματική) κατάσταση της υγείας της υποψήφιας για την προεδρία.

Στα κοινωνικά δίκτυα το επίμαχο απόσπασμα αναλύθηκε μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια και τροφοδότησε πλήθος θεωριών, συνωμοσιολογικών και μη. Βλέπετε, η κατάσταση της υγείας ενός υποψήφιου προέδρου είναι από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους αμερικανούς ψηφοφόρους από την εποχή που η πολιομυελίτιδα είχε μετατρέψει τον εμβληματικό Φραγκλίνο Ρούσβελτ σε έναν κουρασμένο ηγέτη εν μέσω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πολλοί θεωρούν ότι αυτό το περιστατικό ίσως να είναι ένα κομβικό σημείο στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, η οποία ως τώρα είχε ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και εμφανιζόταν ως το ακλόνητο φαβορί για να διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στην κατάσταση της υγείας της 68χρονης Κλίντον έχει αναφερθεί και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, που μόλις τον περασμένο μήνα δήλωνε ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών «δεν έχει την πνευματική και σωματική αντοχή» για να γίνει πρόεδρος και να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος. Την έχει καλέσει μάλιστα να δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη ιατρικό της φάκελο υπονοώντας ότι μάλλον έχει πολλά να κρύψει.

Η Κλίντον είναι γνωστό ότι το 2012 είχε εγχειριστεί για θρόμβο στον εγκέφαλο, ωστόσο και η ίδια και η ιατρός της αναφέρουν ότι ανάρρωσε πλήρως και ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα που θα την εμποδίσει να γίνει πρόεδρος – και να παραμείνει για τουλάχιστον μια τετραετία, ως τα 72 της.

Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα, η φημολογία για την υγεία της παρέμενε. Συνήθως εξαντλούνταν σε περιθωριακά έντυπα ή και ιστοσελίδες, αλλά πρόσφατα, εν μέρει και από την ρεπουμπλικανική πλευρά, επανήλθε στο προσκήνιο με την πλευρά των Δημοκρατικών να επιμένει για «εξωφρενική συνωμοσία».

Ο Economist σημειώνει ότι το επεισόδιο, πέρα από το ότι έριξε λάδι στη φωτιά της συνωμοσιολογίας, ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή της εκστρατείας, δύο μήνες πριν από τις εκλογές ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η «ψαλίδα» από τον Ντόναλντ Τραμπ έχει κλείσει στις τρεις μονάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...