447
Φωτογραφία της γαλλίδας ηθοποιού σε ξενοδοχείο του Παρισιού, το 2012 | Wikipedia

Η Ιζαμπέλ Ατζανί και η απαγόρευση για το μπουρκίνι

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2016, 01:34
Φωτογραφία της γαλλίδας ηθοποιού σε ξενοδοχείο του Παρισιού, το 2012
|Wikipedia

Η Ιζαμπέλ Ατζανί και η απαγόρευση για το μπουρκίνι

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2016, 01:34

Το συγκεκριμένο ντιμπέιτ των πολιτικών είναι «γελοίο» και «επικίνδυνο», είπε. Αλλά δεν μπορεί να μην πάρει μία θέση. Παρότι δεν της άρεσε ποτέ να ξεχωρίζει από το πλήθος και να τραβάει πολλά βλέμματα πάνω της –παράξενο για μία καλλονή ηθοποιό- η γαλλίδα Ιζαμπέλ Ατζανί αποφάσισε να μιλήσει για αυτό που βλέπει να συμβαίνει γύρω της. Ηδη 23 παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας της έχουν εφαρμόσει νόμο που απαγορεύει, με την επιβολή προστίμου, στις γυναίκες μουσουλμάνες να εμφανίζονται σε παραλίες φορώντας μία ενδυμασία που καλύπτει όλο το σώμα, το μπουρκίνι.

«Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στις γυναίκες να πηγαίνουν στις παραλίες λόγω μίας ενδυμασίας, ακόμη και αν –δικαίως- αυτή η ενδυμασία εκλαμβάνεται ως νέο-φονταμενταλιστική, οπισθοδρομική και σοκαριστική», τόνισε η 61χρονη γαλλίδα ηθοποιός, η οποία μεγάλωσε σε φτωχό προάστιο του Παρισιού από πατέρα αλγερινής καταγωγής και μητέρα Γερμανίδα.

Ο συγκεκριμένος νόμος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελβετία, αλλά άρχισε να υιοθετείται ταχύτατα στη Γαλλία ύστερα από ένα επεισόδιο που σημειώθηκε σε παραλία της Κορσικής με πέντε τραυματίες, όταν ένας τουρίστας φωτογράφησε μία γυναίκα ντυμένη με μπουρκίνι ανάμεσα σε βορειοαφρικανούς. Ωστόσο το επιχείρημα των γάλλων πολιτικών είναι περισσότερο ιδεολογικό παρά πρακτικό. Το μπουρκίνι δεν είναι μία καλοκαιρινή τάση στα είδη παραλίας αλλά «η μετάφραση ενός πολιτικού πρότζεκτ, που βασίζεται στην υποδούλωση των γυναικών», τόνισε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.  Η θρυλική Ατζανί απάντησε και σε αυτό: «Αισθάνομαι άβολα κάθε φορά που προσπαθούμε να επιβάλλουμε την ελευθερία μέσα από απαγορεύσεις».

Η Ατζανί μιλά ως γυναίκα. Ο Ρασίντ Νεκάζ μιλά ως ζάμπλουτος επιχειρηματίας. Είναι και αυτός αλγερινής καταγωγής, αλλά πρόκειται για μία πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ο 44χρονος επιχειρηματίας που έχει προσπαθήσει να τρυπώσει αρκετές φορές στον κόσμο της πολιτικής στη Γαλλία καταπολεμά τον νόμο πληρώνοντας ο ίδιος τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε γυναίκες που τον αψηφούν! Ηδη έχει ξοδέψει 200.000 λίρες από τη φουσκωμένη περιουσία του αναλαμβάνοντας να ξεπληρώσει τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε γυναίκες που φοράνε μπούρκα σε χώρες που την έχουν απαγορεύσει (Γαλλία, Ελβετία Βέλγιο).

Volunteer surf life saver trainee Mecca Laalaa runs along North Cronulla Beach in Sydney wearing a burkini, January 13, 2007. REUTERS/Tim Wimborne
Εθελόντρια ναυαγοσώστης με μπουρκίνι στο Σίδνεϊ το 2007 (REUTERS/Tim Wimborne)

Ο ίδιος είναι κατά του θεσμού που εξαναγκάζει τις γυναίκες να κρύβονται πίσω από μαντίλες, ολόσωμα μαγιό και νικάμπ. Αλλά στηρίζει το δικαίωμα στις ενδυμασίες. «Οσο βλέπω ότι η Γαλλία δεν σέβεται θεμελιώδεις ελευθερίες, βγάζω το μπλοκ επιταγών», είπε. Ακούγεται προκλητικό. Μπορεί και να είναι ένας τρόπος να φτιάξει το προφίλ του, καθώς αφού διεκδίκησε τη γαλλική προεδρία το 2007 και 2012, αποκήρυξε τη γαλλική του υπηκοότητα ώστε να μπορεί να λάβει μέρος στις εκλογές της Αλγερίας. Πάντως, όλα δείχνουν ότι ούτε τα λεφτά του Νεκάζ ούτε το σπάνιο ξέσπασμα της Ατζανί θα σταθούν εμπόδιο στην πολιτική των απαγορεύσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...