536
Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να προσελκύσει τους φορολογούμενους στη χρήση πλαστικού χρήματος | Flickr

Ρυθμίσεις ΥΠΟΙΚ/ Νομοσχέδιο με δώρα (μόνο) για το πλαστικό χρήμα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2016, 22:42
Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να προσελκύσει τους φορολογούμενους στη χρήση πλαστικού χρήματος
|Flickr

Ρυθμίσεις ΥΠΟΙΚ/ Νομοσχέδιο με δώρα (μόνο) για το πλαστικό χρήμα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2016, 22:42

Στην αναζήτηση τρόπων να γίνει πιο ελκυστικό για τους φορολογούμενους το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών το υπουργείο Οικονομικών βρήκε μία λύση. Για το χτίσιμο του αφορολόγητου, θα προσμετρώνται στην Εφορία μόνον οι δαπάνες που έχουν γίνει με ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι αυτές που έχουν γίνει με μετρητά. Αυτό σημαίνει ότι έχει κάνει αγορές συνολικού ύψους 6.000 ευρώ, αν από αυτό το ποσό μόνο τα 2.000 ευρώ έχουν πληρωθεί με κάρτες, τότε η εφορία δεν θα λάβει καθόλου υπόψη τα 4.000 στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι αγορές που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα από την 1η Ιανουαρίου του 2016 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό είναι ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος στο φύλλο της Κυριακής. Οπως σημειώνει ο αρθρογράφος, Ντίνος Σιωμόπουλος, «το νομοσχέδιο ουσιαστικά καθιερώνει το πλαστικό χρήμα ως υπερόπλο του υπουργείου».

Βέβαια, σημειώνεται ότι ειδικά για το 2016 το νομοσχέδιο θα προβλέπει μειωμένα κατά 50% τα απαραίτητα ποσά με αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Οπως αναφέρει κυβερνητική πηγή στο Βήμα, «δεν είναι δυνατόν να ζητήσουμε από τους φορολογούμενους να συγκεντρώσουν αποδείξεις με πλαστικό χρήμα από τη στιγμή που δεν γνώριζαν έως σήμερα αν θα μετράνε οι αποδείξεις με μετρητά ή μόνο με πλαστικό χρήμα».

Για παράδειγμα, για ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν ως το τέλος του έτους αποδείξεις ίσες με το 5% του εισοδήματός τους, ενώ για το 2017, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει σε 10%. Και για να παροτρύνουν τους φορολογούμενους να μαζεύουν αποδείξεις, τα στελέχη του υπουργείου εξετάζουν την έξτρα έκπτωση φόρου σε όποιον κατορθώσει να συγκεντρώσει αποδείξεις που θα ξεπερνάνε κατά το διπλάσιο το όριο που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Ασφαλώς η συγκέντρωση αποδείξεων επιτυγχάνεται όταν οι καταναλωτές επιλέγουν τη χρήση πλαστικού χρήματος. Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται καν να κρατούν τις αποδείξεις σπίτι τους, η Εφορία ενημερώνεται άμεσα μέσω των τραπεζών. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα. Οι καταναλωτές μπορεί να ζητούν να κάνουν πληρωμές με πλαστικό χρήμα αλλά οι επιχειρήσεις ενδέχεται να μην έχουν τον απαραίτητο μηχανισμό για ηλεκτρονικές συναλλαγές (συσκευή POS). Γι’ αυτό και στο νομοσχέδιο –αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 5 Αυγούστου, πριν κλείσει η Βουλή- θα περιλαμβάνεται διάταξη η οποία θα διευκολύνει το υπουργείο να κάνει υπουργικές αποφάσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα ορίζουν ότι σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει σταδιακά να διαθέτουν POS. Επιπλέον θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος, όπως κληρώσεις δώρων και ακινήτων.

Η γενίκευση ενός συστήματος ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να αλλάξει και τα δεδομένα στον προϋπολογισμό της χώρας, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Ο ίδιος τόνισε σε πρόσφατη παρουσίαση βιβλίου, ότι ήδη έχουν διαφανεί τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την είσπραξη των έμμεσων φόρων. Μάλιστα τόνισε ότι αν γενικεύονταν το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών η χώρα θα μπορούσε να είχε λάβει λιγότερα φορολογικά μέτρα από εκείνα που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Στο ίδιο πλαίσιο εκτίμησε ότι αν η κυβέρνηση ανάγκαζε ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις να εφοδιαστούν με μηχανήματα POS, είναι πολύ πιθανόν να επιτευχθεί αύξηση εσόδων ικανή ώστε να μην χρειαστεί να ληφθεί όλο το πακέτο των φορολογικών μέτρων που έχει συμφωνηθεί στο τελευταίο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...