970
Τα χαμόγελα έχουν τον συμβολισμό τους. Οπως και η ταξιθεσία: Η Φώφη Γεννηματά κάθεται στην αριστερή άκρη, μεσολαβούν οι Θεοχαρόπουλος, Καμίνης και έπειτα ο Σταύρος Θεοδωράκης | Nikos Libertas/SOOC

Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 7 Ιουνίου 2016, 07:30
Τα χαμόγελα έχουν τον συμβολισμό τους. Οπως και η ταξιθεσία: Η Φώφη Γεννηματά κάθεται στην αριστερή άκρη, μεσολαβούν οι Θεοχαρόπουλος, Καμίνης και έπειτα ο Σταύρος Θεοδωράκης
|Nikos Libertas/SOOC

Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 7 Ιουνίου 2016, 07:30

Το πρώτο δημόσιο τέστ ήταν ας πούμε θετικό. Κάτω από τον καυτό απογευματινό ήλιο η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και στελέχη της ευρύτερης Αριστεράς των κομμάτων και των Κινήσεων Πολιτών βάδισαν στον χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι και εισήλθαν στην κεντρική αίθουσα για την πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις που έχει συσταθεί  – η πρώτη φορά αφορούσε στην κρίση των θεσμών και το πολιτικό σύστημα.

Πιο άνετοι εμφανίστηκαν οι Δημαρίτες καθώς και όσοι πρόσκεινται στις Κινήσεις Πολιτών – αλλά και ο Σπύρος Λυκούδης που κατέφτασε συνοδεύοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αντιθέτως η αμηχανία ήταν έκδηλη ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Φάνηκε και στη χειραψία που αντάλλαξε η Φώφη με τον Σταύρο. Οι δύο τους κάθισαν στη πρώτη σειρά έχοντας όμως ανάμεσά τους τον δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο. Η ταξιθεσία έχει τον συμβολισμό της.

Ασφαλώς και δεν έλειψαν από τις δηλώσεις των δυο αρχηγών οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο, το περιεχόμενο και την έκβαση του εγχειρήματος. «Είμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, σε ένα ακόμα κοινό βήμα για τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Σε πείσμα πολλών συνεχίζουμε», δήλωσε για  παράδειγμα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννήματα.

Η κυρία Γεννήματα επεσήμανε ότι το εγχείρημα το «έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα και γι’ αυτό προχωράει» Οταν ρωτήθηκε εάν υπάρχουν μικροκομματικές επιδιώξεις απάντησε πως «είναι κρίμα από τη στιγμή που το έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες, να στέκεται κανείς σε τέτοιου είδους αντιλήψεις και προσεγγίσεις».

09_01_20160606182554_img_12221465231808 (1)
Η χειραψία του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά. Ο Γιώργος Καμίνης παρακολουθεί αριστερά (SOOC)

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη πλευρά του δήλωσε πως «για μας υπάρχει ένα εγχείρημα: Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα δυνατό, εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση πηγαίνει από λάθος σε λάθος και είναι απαραίτητο οι δυνάμεις του χώρου να δώσουν λύσεις και προτάσεις στον ελληνικό λαό.

«Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη από την πρώτη μέρα που γεννηθήκαμε: η χώρα θέλει ένα δυνατό, μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό κίνημα με διάθεση για συγκρούσεις και χωρίς λαϊκισμούς – ούτε παλιούς λαϊκισμούς, ούτε νεολαϊκισμούς. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε», επανέλαβε.

Το αμφιθέατρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι γέμισε γρήγορα καθώς το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Κυρίως για τον πολιτικό μήνυμα που εξέπεμπε η εκδήλωση σχετικά με το προφίλ του ευρύτερου  χώρου της Κεντροαριστεράς αλλά και για τις αναμενόμενες παρεμβάσεις του enfant gatte των Συνταγματολόγων.

Εκτός των Γιώργου Σωτηρέλλη, Ξενοφώντα Κοντιάδη και του πρώην Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή , Νικηφόρου Διαμαντούρου οι οποίοι ήσαν οι βασικοί εισηγητές ήταν εκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τη διπλή του ιδιότητα και του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και του πολιτικού, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Αντώνης Μανιτάκης, ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος και ο επίσης συνταγματολόγος δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης.

Εκδήλωση της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, Αθήνα, 6 Ιουνίου 2016.
Βαγγέλης Βενιζέλος χαιρετά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Θόδωρο Μαργαρίτη της ΔΗΜΑΡ (SOOC)

Με τόσους συνταγματολόγους  στον ίδιο χώρο, η συζήτηση έμοιζε με σεμινάριο Συνταγματικού Δικαίου. Οι προτάσεις για την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της χώρας ήταν ενδιαφέρουσες ωστόσο αίσθηση προκάλεσαν οι παρεμβάσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Νίκου Αλιβιζάτου. «Μιλάμε σε μια ελίτ, φοβούμαι ότι δεν μας καταλαβαίνει ο κόσμος και ειδικά όταν την Ελλάδα την κυβερνάνε οι εσωτερικοί μας αντίπαλοι. Οι “μπανιάδες”» σχολίασε ο κ. Αλιβιζάτος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με αφορμή την αμφισβήτηση του ισχύοντος Συντάγματος επισήμανε ότι η Αναθεώρηση του 2001, στην οποία ήταν ο ίδιος εισηγητής, «ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1995 για να θέσει ένα τέλος με συμβολικό και πανηγυρικό τρόπο στο κλίμα του βρώμικου ‘89», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος. Και συνέχισε:

«Τον Ιανουάριο του 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός εξήγγειλε την αναθεώρηση και ανέστειλε την διαδικασία της ποινικής ευθύνης των υπουργών για όλους εκείνους, τον πρώην Πρωθυπουργό τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τους υπουργούς του, μεταξύ των οποίων η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και άλλοι πολλοί, εναντίον των οποίων είχε κινηθεί διαδικασία κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Και προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στο δούναι και λαβείν, στη δόση και την αντίδοση της πολιτικής βαρβαρότητας που ξεκίνησε το 1989, ανέλαβε την πρωτοβουλία να κινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος». «Δεν ξέραμε», πρόσθεσε, «την αδυναμία που έχει η διάταξη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση και σε διάλυση της Βουλής και τελικά εμείς γίναμε θύματα αυτής της ρύθμισης; Ποιος έγινε θύμα; Η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου η λεγόμενη. Μα η ΝΔ αρνήθηκε να ψηφίσει το 2001 την πρότασή μας για την αναθεώρηση της σχετικής συνταγματικής διάταξης»…

Αίσθηση προκάλεσε η σύντομη παρέμβαση του κ. Μποτόπουλου ο οποίος διατύπωσε το ερώτημα κατα πόσο το ζήτημα είναι η κρίση των θεσμών ή απλά η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Τσίπρα. «Δεν έχει αυτό το δικαίωμα ο χώρος μας όταν στις 24 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Λες και το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας είναι οι θεσμοί όταν η κυβέρνηση τους καταπατά και αυτή είναι μια πολιτική στάση από την πλευρά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κάνει να είμαστε απορριπτικοί απέναντι του. Το πρόβλημα δεν είναι οι θεσμοί αλλά αυτός. Να προσέξουμε να μην παίξουμε το παιχνίδι του», τόνισε.  Ηταν μια απάντηση στα όσα είχε πει νωρίτερα ο κ. Αλιβιζάτος ο οποίος αφού προειδοποίησε ότι μπορεί να σοκάρει κάποιους είπε ότι «δεν μπορούμε να απορρίπτουμε συλλήβδην τον ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλάμε για συναινέσεις. Για προφανείς μεταρρυθμίσεις δεν μπορούμε να μην συζητάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν μας κλείνει την πόρτα εμείς πρέπει να την κρατάμε ανοιχτή» – μια άποψη που δεν βρήκε και μεγάλη απήχηση στο ακροατήριο.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι περισσότεροι υπογράμμισαν στα πηγαδάκια την αναγκαιότητα να υπάρξει και συνέχεια σε αυτήν τη ζύμωση γιατί, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...