746
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση την Πέμπτη στη Βουλή του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά | Menelaos Myrillas / SOOC

Σταύρος, Φώφη, η εαρινή σύναξις του προοδευτικού Κέντρου

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 1 Απριλίου 2016, 07:11
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση την Πέμπτη στη Βουλή του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά
|Menelaos Myrillas / SOOC

Σταύρος, Φώφη, η εαρινή σύναξις του προοδευτικού Κέντρου

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 1 Απριλίου 2016, 07:11

«Αρχή το ήμισυ του παντός», κατά την αρχαιοελληνική ρήση και το πρώτο, απαραίτητο και πολυαναμενόμενο βήμα  έγινε για να προχωρήσει η συνεργασία των δυνάμεων  στον  ευρύτερο μεσαίο χώρο. Κι είναι καθοριστικό. Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκαν, το απόγευμα της Πέμπτης ύστερα από πρωτοβουλία του επικεφαλής του Ποταμιού στο γραφείο του στη Βουλή  για δυο ώρες , και συμφώνησαν να διαμορφώσουν από κοινού με άλλες δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς το πλαίσιο σύμπραξης και συμπόρευσης τους.

Κατέληξαν να πάρει τη μορφή Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, η οποία θα αποτελείται από περίπου 25 μέλη και σε χρονικό ορίζοντα δυο μηνών θα διαμορφώσει το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο με το οποίο θα επικυρώνεται η συνεργασία και θα προσδιορίζονται τα επόμενα βήματα. Από αυτή τη προσπάθεια αποκλείεται η συμμετοχή στην Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και της Eνωσης Κεντρώων.

Απώτερος στόχος, όπως φαίνεται,  είναι αυτή η διαφαινόμενη σύμπραξη να πάρει  τη μορφή ενός ενιαίου φορέα ο οποίος τοποθετείται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Υπ αυτή την έννοια στο δίλημμα που διατυπώνεται στις παρασκηνιακές συζητήσεις, αν θα έχει «δεξιόστροφο» ή «αριστερόστροφο» προσανατολισμό, δηλαδή αν θα στρέφεται προς τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ , η απάντηση της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη είναι: αυτόνομη προοδευτική παράταξη.

«Δεν συναντηθήκαν για να διαπιστώσουν ότι διαφωνούν», παρατήρησε εύστοχα βουλευτής του Ποταμιού, μόλις πληροφορήθηκε τη συμφωνία των δυο αρχηγών. Είχαν  προηγηθεί εδώ και μέρες πυκνές συναντήσεις και συζητήσεις ανάμεσα σε στελέχη των δυο κομμάτων προετοιμάζοντας τη συνάντησή τους.

Πρόκειται στην ουσία για έναν συμβιβασμό αφού από την μία πλευρά ο κ. Θεοδωράκης δέχθηκε να μην ονομάζεται Κοινοβούλιο του Κέντρου και να συμμετέχουν όχι μόνο κοινωνικοί παράγοντες αλλά και πολιτικά στελέχη των κομμάτων και από την άλλη η κυρία Γεννηματά αποδέχθηκε τη διεύρυνση στην κοινωνία την οποία επίμονα πρότεινε το Ποτάμι καθώς και τον χαρακτήρα της Επιτροπής.

Ευθύς εξ αρχής ο κ. Θεοδωράκης κατέστησε σαφές ότι δεν δεχόταν συγκεκελυμένη συγχώνευση του Ποταμιού με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς θεωρεί πως το εγχείρημα αφορά ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις που δεν βρίσκονται στους σημερινούς κομματικούς σχηματισμούς του χώρου.

Εκτιμάται ότι και το ΚΙΔΗΣΟ πρόκειται να συνδράμει, μετά μάλιστα την αφαίρεση από τον Γιώργο Παπανδρέου τής, προ δεκαημέρου, θέσης του για συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία απορρίπτουν διαρήδην η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης

«Είναι απαραίτητο να ξέρει η κοινωνία ότι υπάρχουν δυνάμεις στον προοδευτικό, μεσαίο και κεντρώο χώρο – ο καθένας δίνει έναν δικό του ορισμό – δυνάμεις φιλελεύθερες και προοδευτικές, αριστερές και μεταρρυθμιστικές, δυνάμεις της οικολογίας, που βασανίζονται για να βρουν ένα νέο πλαίσιο που να απαντά στα μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα ο τόπος», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού μετά τη συνάντηση.

Για «διαμόρφωση προοδευτικού μεταρρυθμιστικού ρεύματος  με κοινωνικές δυνάμεις», έκανε λόγο από την πλευρά της η κυρία Γεννηματά.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι εμφανίζονται αισιόδοξοι για το εγχείρημα, μολονότι – για διαφορετικούς λόγους – δεν λείπουν τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο Ποτάμι επιφυλάξεις και περιορισμένη μεν αλλά εμφανής καχυποψία. Εκτιμάται ότι και το ΚΙΔΗΣΟ πρόκειται να συνδράμει, μετά μάλιστα την αφαίρεση από τον Γιώργο Παπανδρέου τής, προ δεκαημέρου, θέσης του για συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία απορρίπτουν διαρήδην η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης.

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η τελική συμφωνία των δυο αρχηγών είναι μονόδρομος, δεδομένου ότι όποιος, είτε από προσωπική στρατηγική είτε από ευρύτερες πολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις, υπονομεύσει την προδιαγραφόμενη πορεία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη και τις συνέπειες.

Ασφαλώς και οι διαφορετικές απόψεις θα εκτεθούν δημόσια. Ωστόσο εκτιμάται ότι κάθε απόπειρα χειραγώγησης των συζητήσεων της Επιτροπής και επιβολής θέσων και απόψεων, απ΄ οποιονδήποτε και απ’ οπουδήποτε προέρχεται, δύσκολα θα περπατήσει.

Φυσικά τα «αγκάθια-προκλήσεις» είναι αρκετά με πιο επείγουσα την ταχεία οικοδόμηση εμπιστοσύνης ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις. Επιπλέον εμπόδια μπορούν να προκύψουν από αναθερμάνσεις προσωπικών βεντετών «δικαίωσης», κυρίως στο ΠΑΣΟΚ της πρόσφατης κυβερνητικής περίοδου του.

Στα επιτελεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού έχει επισημανθεί η απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει εμπόδια, μέσω «προβοκατόρικων» ενεργειών και δημοσιευμάτων, στη συμπαράταξη των δυνάμεων του μεσαίου πολιτικού χώρου, αφού τον εξυπηρετεί να είναι κατακερματισμένες. Ισως γιατί θεωρεί ότι θα έχει εφεδρείες κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Οπως λένε, όμως, ταυτόσημα , στενοί συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη: «να  το ξεχάσει».

Meeting between the leader of the To Potami political party Stavros Theodorakis, with the leader of PASOK-Democratic Alliance, Fofi Genimata, in Athens, on March 31, 2016 / Συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη με την επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη Φώφη Γεννηματά,στην Αθήνα, στις 31 Μαρτίου, 2016
Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά. «Δεν συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν» είπε χαρατηριστικά βουλευτής του Ποταμιού (Menelaos Myrillas/SOOC)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...