1256
Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ με τη Μιμή Ντενίση στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα | Ελένη Κατρακαλίδη

«Ευχαριστώ όλους τους θεούς για την Ελλάδα»

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 5 Ιανουαρίου 2016, 19:28
Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ με τη Μιμή Ντενίση στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα
|Ελένη Κατρακαλίδη

«Ευχαριστώ όλους τους θεούς για την Ελλάδα»

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 5 Ιανουαρίου 2016, 19:28

Προέρχεται από μία οικογένεια μεγάλων ηθοποιών – πολλοί μιλούν για «δυναστεία» αλλά η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν της αρέσει αυτός ο όρος. Ο πρώτος πρόγονός της που έπαιξε σε θεατρική σκηνή της Αγγλίας ζούσε το 1850, ενώ οι γονείς της, σερ Μάικλ Ρεντγκρέιβ και Ρέιτσελ Κέμπσον, ήταν διακεκριμένοι ηθοποιοί του Royal Shakespeare Company. Η ίδια, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, έχει διακριθεί στη σκηνή, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, και έχει τιμηθεί με Οσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, EMMY και βραβείο Λόρενς Ολίβιε, ανάμεσα σε πολλά άλλα.

Είναι ψηλή, απλά ντυμένη, έχει τα άβαφτα, λευκά μαλλιά της πιασμένα σε κοτσίδα και τα μάτια της είναι καταγάλανα. Χαμογελάει. Εχει τη χάρη μίας χορεύτριας, που άλλωστε ονειρευόταν να γίνει όταν ήταν μικρή. Η Ρεντγκρέιβ είναι μία διασημότητα. Αλλά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν την υποδέχθηκαν ως σταρ. Την υποδέχθηκαν ως υπέρμαχο των δικαιωμάτων τους, ως πολιτική ακτιβίστρια, ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF και, βασικά, για λίγα λεπτά της ώρας, ως μία θεά εξ ουρανού.

IMG_1379-1
Η Ρεντγκρέιβ με τη Μιμή Ντενίση (αριστερά) και τον συγγραφέα, Μάρτιν Σέρμαν συνομιλούν, μέσω διερμηνέα με οικογένεια προσφύγων από το Πακιστάν, στο Ελληνικό (Ελένη Κατρακαλίδη)

Συνοδεύσαμε την ίδια, τον θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο, Μάρτιν Σέρμαν – και την ηθοποιό Μιμή Ντενίση, η οποία τους προσκάλεσε στην Αθήνα και στην παράστασή της, «Σμύρνη μου αγαπημένη» – στις πρώην εγκαταστάσεις του γηπέδου χόκεϊ στο Ελληνικό.

«Φιλικός χώρος για παιδιά» έγραφε ένα χαρτί στα ελληνικά και στα αραβικά κατευθύνοντας στον πρώτο όροφο. Την προσοχή της 78χρονης βρετανής ηθοποιού τράβηξε το μοναδικό τραπέζι του χώρου. Ηταν μία ομάδα παιδιών τα οποία χαιρέτησε ένα – ένα. «Μπορώ να έχω μία χειραψία;», ρωτούσε και ευχαριστούσε τα μικρά προσφυγόπουλα που κατάγονται από το Πακιστάν και έφτασαν στην Ελλάδα δια της θαλάσσης. Μίλησε σε μία κοπέλα με μαντήλα, δεν θα ήταν περισσότερο από 25 ετών, και έμαθε ότι το μωρό στην αγκαλιά της το ονόμασε Σοράγια.

Ο επόμενος χώρος ήταν γεμάτος ράντζα, κουβέρτες, παπούτσια και ελάχιστα πράγματα από τις πατρίδες των προσφύγων. «Μου θυμίζεις τη γιαγιά μου!» αναφώνησε την ώρα που μιλούσε στην ακτιβίστρια, στη γλώσσα του, ο Ατσπα, ένας άνδρας που ονειρεύεται να συναντήσει τα αδέρφια του στη Αγγλία, τη Γερμανία ή τον Καναδά, αλλά για την ώρα κάθεται σε ένα από τα ράντζα που των εγκαταστάσεων στα νότια προάστια της Αθήνας. Η ίδια άκουσε τη μετάφραση και πριν προλάβει να χαμογελάσει ο Ατσπα είχε σηκωθεί και της είχε φιλήσει το χέρι.

IMG_1386-1
Η ηθοποιός συνομιλεί με τον Ατσπα, λίγο πριν της φιλήσει το χέρι (Ελένη Κατρακαλίδη)

«Η μητέρα μου είχε έναν πόνο στην καρδιά, πήγε σε νοσοκομείο», απάντησε στις ερωτήσεις της Ρεντγκρέιβ και της Ντενίση, εκ μέρους της μητέρας της, ένα κοριτσάκι σε άπταιστα αγγλικά. «Εσύ ή είσαι πολύ καλή μαθήτρια ή πήγαινες σε πολύ καλό σχολείο», παρατήρησε η βρετανίδα σταρ.

«Ευχαριστώ τον θεό, ευχαριστώ όλους τους θεούς, που υπάρχει η Ελλάδα», είπε η ακτιβίστρια και ηθοποιός όταν εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Εσφιξε το χέρι του και επανέλαβε «μπράβο, μπράβο μπράβο!». Οι δημοσιογράφοι έβγαζαν φωτογραφίες την ώρα που η ίδια συζητούσε με τον πολιτικό. «Εχετε κάνει θαύματα. Εχω πάει σε καταυλισμούς στη Συρία και την Ιορδανία και έχω αντικρύσει ανθρώπους εκτοπισμένους στους δρόμους», είπε στον ίδιο επικροτώντας τον για το έργο των ελληνικών αρχών. Κατά την αποχώρησή της από τις εγκαταστάσεις κάποια από τα παιδιά που γνώρισε ζητούσαν να φωτογραφηθούν μαζί της και εκείνη το έκανε με ευχαρίστηση. «Οι Ελληνες δίνουν ένα καλό μάθημα σε όλους μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους και έφυγε για τον επόμενο προορισμό της.

IMG_1425-1
Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Ελληνικό ζήτησαν από τη Ρεντγκρέιβ και τη Ντενίση μία ομαδική φωτογραφία (Ελένη Κατρακαλίδη)
IMG_1427-1
Σκηνή στον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων του γηπέδου χόκεϊ (Ελένη Κατρακαλίδη)

«Η Ελλάδα έχει δώσει ένα μήνυμα ανθρωπιάς αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση από μόνη της». Το μήνυμα της αγγλίδας ηθοποιού είναι σαφές και απευθύνεται στους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις

Το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα έχει ανοίξει από το καλοκαίρι του 2015 και σήμερα φιλοξενεί 544 πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Πακιστάν και τον Λίβανο. Ο προσφυγικός καταυλισμός αποτελείται από μεγάλες σκηνές και λυόμενα τα οποία φιλοξενούν ράντζα και στρώματα. Την κυρία Ρεντγκρέιβ υποδέχθηκε εκεί ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ενώ η ίδια, καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής της ήταν περιτριγυρισμένη από προσφυγόπουλα. Συνεχάρη τον δήμαρχο για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμος και όλοι οι Ελληνες στη διαχείρηση της προςφυγικής κρίσης και εκείνος προσπάθησε, στον χρόνο που είχε στη διάθεσή του, να την ενημερώσει για την κατάσταση την οποία διαχειρίζονται οι αρχές.

IMG_1433-1
Μοιάζει με μόνιμο οικισμό ο το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα (Ελένη Κατρακαλίδη)

«Μόνο αν λυθεί το Παλαιστινιακό θα έρθει η ειρήνη και γι’ αυτό θα μαχόμαστε μέχρι να πεθάνουμε», δήλωσε η Ρεντγκρέιβ μέσω διερμηνέα, σε έναν Παλαιστίνιο ο οποίος της μετέφερε την αγωνία που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, την Αθήνα, την Ειδομένη, «σε όλο τον κόσμο». Ο ίδιος μπορεί να μην γνώριζε ότι η κυρία Ρεντγκρέιβ έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος του εαυτού της και της ζωής της στον αγώνα για το Παλαιστινιακό και ότι η τύχη αυτού του λαού την προβλημάτιζε από το 1977 όταν παρήγαγε το ντοκιμαντέρ «Οι Παλαιστίνιοι». Η παραγωγή είχε τότε ξεσηκώσει ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ και η ίδια δεν είχε φοβηθεί να το επισημάνει στην τελετή απονομής των Οσκαρ, το 1978, όταν βραβεύτηκε για τον Β’ γυναικείο ρόλο στην ταινία «Τζούλια», του Φρεντ Ζίνερμαν.

«Η Ελλάδα έχει δώσει ένα μήνυμα ανθρωπιάς αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση από μόνη της». Το μήνυμα της κυρίας Ρεντγκρέιβ είναι σαφές και απευθύνεται στους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις. Ερχεται να συμπληρώσει τις τελευταίες εκκλήσεις για βοήθεια που έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα η χολιγουντιανή ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, ο κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei και ο αμερικανός ηθοποιός της τηλεοπτικής σειράς «Homeland», Μάντιν Πατίνκιν, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα για να προσελκύσουν την παγκόσμια προσοχή στο Προσφυγικό, ο καθένας με τον τρόπο του. «Ελπίζω να γνωρίζουν οι Ελληνες ότι τους θαυμάζουμε για αυτό που κάνουν», συνέχισε η βρετανίδα ηθοποιός. «Και τα νησιά σας, αυτά τα απίστευτα νησιά σας. Εχουν λεφτά; Δεν νομίζω. Οι κάτοικοι των νησιών, όμως, δείχνουν τι μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι», δήλωσε η ίδια.

IMG_1401-1
Η ηθοποιός και ακτιβίστρια Ρεντγκρέιβ συνομίλησε με όσους περισσότερους πρόσφυγες μπορούσε (Ελένη Κατρακαλίδη)

Οταν αντίκρισε τον Απόστολο Βεΐζη με μία συνάδελφό του που φόραγε τη στολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα γούρλωσε τα μάτια της ενθουσιασμένη. «Είναι τιμή μου που σας γνωρίζω», είπε στον υπεύθυνο προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Αλλωστε η γνωριμία με τα μέλη της φιλανθρωπικής οργάνωσης ήταν ένας από τους λόγους της επίσκεψής της. «Τα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες προκαλούνται, κυρίως, από τις συνθήκες διαβίωσης», της εξήγησε ο ίδιος δείχνοντας την κλινική που έχει στηθεί στον καταυλισμό και ενημερώνοντάς την ότι πάνω από το 62% των προσφύγων αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. «Ζητούμε ένα ασφαλές πέρασμα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», εξήγησε ο κ. Βεΐζης.

IMG_1477-1
Απεγνωσμένος ή απλώς εξαντλημένος πρόσφυγας με φόντο τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί κατά την αποχώρηση της Ρεντγκρέιβ από τον Ελαιώνα (Ελένη Κατρακαλίδη)

Εκείνη τον άκουγε με προσοχή την ώρα που ένα προσφυγόπουλο της έκανε νόημα σκουντώντας την στην πλάτη. Του έσφιξε το χέρι και δεν το άφησε όση ώρα συνομιλούσε με τον κ. Βεΐζη. «Να είστε περήφανοι που είστε Ελληνες», υπογράμμισε η Ρεντγκρέιβ. Μαθαίνουμε και από την ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...