1046
Η εξίσωση του παιχνιδιού της Μπάγερν όπως την είχε διατυπώσει η Bild: 365:51+1,79+(66%Χ87%)+65=Ανίκητη | Reuters/ Creative Protagon

Ο «Αϊνστάιν του ποδοσφαίρου» αλλάζει εξίσωση

Sportscaster Sportscaster 20 Δεκεμβρίου 2015, 18:33
Η εξίσωση του παιχνιδιού της Μπάγερν όπως την είχε διατυπώσει η Bild: 365:51+1,79+(66%Χ87%)+65=Ανίκητη
|Reuters/ Creative Protagon

Ο «Αϊνστάιν του ποδοσφαίρου» αλλάζει εξίσωση

Sportscaster Sportscaster 20 Δεκεμβρίου 2015, 18:33

Ο ποδοσφαιρικός κόσμος το είχε προεξοφλήσει: ο Ζοζέπ (Πεπ) Γκουαρντιόλα, ο πιο περιζήτητος προπονητής στον κόσμο αυτή την εποχή, δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Μπάγερν Μονάχου.

«Είμαστε ευγνώμονες στον Γκουαρδιόλα, για όλα όσα έδωσε στον σύλλογο, και ελπίζουμε να πανηγυρίσουμε κι άλλες επιτυχίες την τρέχουσα σεζόν», ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο Καρλ-Χάινς Ρουμενίγκε. «Με τον Αντσελότι θα έχουμε έναν ακόμα επιτυχημένο προπονητή στην Μπάγερν. Ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί του», έσπευσε να προσθέσει, για να… χρυσώσει το χάπι στους οπαδούς της ομάδας του.

Η μετακίνηση του Γκουαρντιόλα, εκτός των άλλων, θα προκαλέσει ένα πρωτοφανές «ντόμινο» στους πάγκους κορυφαίων κλαμπ της Ευρώπης.

Προσέξτε μπέρδεμα: Ο καταλανός τεχνικός αποτελεί διακαή πόθο του ρώσου μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη απέλυσε από την Τσέλσι τον πορτογάλο Ζοσέ Μουρίνιο και προσέλαβε (ως υπηρεσιακό) τον ολλανδό Γκους Χίντινκ. Παρακολουθώντας (χθες) τον αγώνα της ομάδας του κόντρα στη Σάντερλαντ (3-1), ο Αμπράμοβιτς… δεν ήξερε από πού να φύγει. Οι οπαδοί στις εξέδρες πανηγύριζαν τα γκολ φωνάζοντας το όνομα του Μουρίνιο, ενώ αποδοκίμασαν τους παίκτες της Τσέλσι: «Πού ήσασταν εσείς, όταν η ομάδα μας ήταν σκ@τ@;». Χρεώνοντάς τους, προφανώς, την απόλυση του αγαπημένου τους προπονητή.

Ο ρώσος, λοιπόν, θα δώσει «γη και ύδωρ» για να τους καλμάρει, φέρνοντας στο «Στάμφορντ Μπριτζ» ένα όνομα όπως ο Γκουαρντιόλα. Η δεύτερη επιλογή του, πάντως, είναι ο Ντιέγκο Σιμεόνε, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην Αθλέτικο Μαδρίτης.

Η «ερώτηση του εκατομμυρίου» είναι, γιατί ο Γκουαρντιόλα – για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια – γυρίζει την πλάτη σε μια δουλειά, που οι συνάδελφοί του θα… σκότωναν για να έχουν. Γιατί είναι περίπτωση. Όχι μόνο προπονητή, αλλά και ανθρώπου

Την ίδια ώρα, στο «Ολντ Τράφορντ» του Μάντσεστερ, όπου η Γιουνάιτεντ έχασε -και- από τη Νόριτς (με 2-1), οι οπαδοί της αποδοκίμασαν άγρια τον Λουίς φαν Χάαλ. Και οι φίλοι της Νόριτς, του επιφύλαξαν ένα πρωτόγνωρο bullying: του τραγουδούσαν εν χορώ, «ο Ζοσέ Μουρίνιο σού παίρνει τη δουλειά». Ο ολλανδός, μετά τον αγώνα, παραδέχτηκε: «Φυσικά και ανησυχώ για το μέλλον μου…». Σύμφωνα με το BBC, και η Γιουνάιτεντ θα “χτυπήσει” τον Γκουαρντιόλα, προτού στραφεί στον Μουρίνιο. Ο οποίος, πάντως, έβαλε χθες τον εκπρόσωπό του να ξεκαθαρίσει (με επίσημη ανακοίνωση…) πως δεν είναι κουρασμένος – και δεν βλέπει την ώρα να δουλέψει άμεσα σε κάποιο σύλλογο. Σίγουρα όχι στη Ρόμα, που του έκανε πρόταση αλλά… έφαγε χυλόπιτα.

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι το φαβορί του πλειστηριασμού που έχει στηθεί γύρω από τον Γκουαρντιόλα. «Υποπτεύομαι πως ο Πεπ θα φύγει από την Μπάγερν, θα του έχει προσφέρει απίστευτα χρήματα η Σίτι», είχε προβλέψει -με μια δόση κακίας- ο Οτμαρ Χίτζφελντ, κατακτητής του Champions League με τους Βαυαρούς το 2001. Λάθος. Αν ο Γκουαρντιόλα προτιμήσει τη Σίτι, δεν θα το κάνει για τα λεφτά, αλλά γιατί εκεί θα συναντήσει -ως αθλητικό διευθυντή του συλλόγου- τον παλιό του συμπαίκτη και καλό του φίλο, Τσίκι Μπεγκιριστάιν.

Στο μεταξύ, έχει βουίξει η Ισπανία ότι και ο Ράφα Μπενίτεθ, τον οποίο έφερε στη Μαδρίτη ο Φλορεντίνο Πέρεθ (απολύοντας τον Αντσελότι), είναι έτοιμος να πάρει πόδι. Οι οπαδοί της Ρεάλ θέλουν πίσω τον Μουρίνιο. Εκείνος, όμως, θέλει τη Γιουνάιτεντ… Μύλος!

Η «ερώτηση του εκατομμυρίου» είναι, γιατί ο Γκουαρντιόλα – για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια – γυρίζει την πλάτη σε μια δουλειά, που οι συνάδελφοί του θα… σκότωναν για να έχουν. Γιατί είναι περίπτωση. Όχι μόνο προπονητή, αλλά και ανθρώπου. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση.

Ο καταλανός τεχνικός εγκαταλείπει την Μπάγερν, πάνω που την έμαθε να παίζει ποδόσφαιρο βγαλμένο από playstation. Τη στιγμή που οι βαυαροί έκαναν τα αδύνατα – δυνατά για να τον κρατήσουν στο Μόναχο, προσφέροντάς του νέο, διετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 20 εκατομμυρίων ευρώ. Και με τους οπαδούς να πίνουν νερό στ’ όνομά του, παραβλέποντας οτι παρέλαβε την ομάδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης (το 2013), αλλά επί των ημερών του αποκλείστηκε δυο φορές στους ημιτελικούς του Champions League, μια από τη Ρεάλ και μια από την Μπαρτσελόνα. Τους αρκεί που σάρωσε τους τίτλους στην Μπουντεσλίγκα και -πάνω απ’ όλα- που μεταμόρφωσε την Μπάγερν σε… Μπαρτσελόνα του Βορρά, με τις καινοτομίες που εισήγαγε στο παιχνίδι της.

Τα ίδια έκανε και στη Βαρκελώνη. Παρέλαβε την Μπαρτσελόνα από τον Φράνκ Ράικαρντ – ένα μαγιάτικο πρωινό του 2008- και τα άλλαξε όλα: το σύστημα, την τακτική, τη νοοτροπία, τον ρόλο του Μέσι

Γιατί τα κλωτσάει, όλα αυτά; Διότι, για εκείνον, περισσότερο από τους τίτλους ή τα χρήματα, μετράνε οι προκλήσεις. Πιστεύει οτι στην Μπάγερν δεν έχει, πια, τίποτα να αποδείξει. Σιχαίνεται τη ρουτίνα, τη φθορά, τη βαρεμάρα. Και αναζητεί ένα νέο κίνητρο. Ένα καινούργιο πρόβλημα να λύσει.

Τα ίδια έκανε και στη Βαρκελώνη. Παρέλαβε την Μπαρτσελόνα από τον Φράνκ Ράικαρντ – ένα μαγιάτικο πρωινό του 2008- και (στην παρθενική του εμφάνιση ως πρώτος προπονητής) τα άλλαξε όλα: το σύστημα, την τακτική, τη νοοτροπία, τον ρόλο του Μέσι. Συναρμολόγησε μια ποδοσφαιρική μηχανή που έσπειρε τον πανικό στις αντίπαλες άμυνες. Και τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού δεν άφησε τίτλο για τίτλο, την εγκατέλειψε πάνω στα ντουζένια της. Ακόμη και σήμερα, αν κάνει κάποιος μια βόλτα στα μαγαζιά της Βαρκελώνης, θα δει παντού φωτογραφίες του. Αλλά, ούτε η λατρεία του κόσμου προς το πρόσωπό του δεν τον συγκράτησε. Διψούσε να φτιάξει την επόμενη «Μπάρτσα».

Λίγο προτού φύγει από την Μπαρτσελόνα, ο Γκουαρντιόλα είχε πει: «όταν λείπει το κίνητρο, λείπουν όλα. Αν δεν νιώθω το λόγο να εμπνεύσω τους παίκτες μου, αν δεν μπορώ να τους προκαλέσω, αν δεν μπορούν κι εκείνοι να κάνουν το ίδιο σε μένα κάθε μέρα στην προπόνηση, έχει έρθει το τέλος».

Φυσικά, όλα ήταν προσχεδιασμένα στο μυαλό του. Γνώριζε ότι σύντομα θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Γι’ αυτό, άλλωστε, ανανέωνε το συμβόλαιό του με τους Μπλαουγκράνα, χρόνο με το χρόνο. Ο Γκουαρντιόλα προγραμματίζει την καριέρα του, ακριβώς όπως τις ομάδες του.

Τον Φεβρουάριο του 2014, η γερμανική εφημερίδα Bild παρομοίαζε τον Πεπ Γκουαρντιόλα με τον Αλβέρτο Αϊνστάιν, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο παιχνιδιού της Μπάγερν, μετά και το 5-0 επί της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Εγραφε, λοιπόν, ότι, όπως ο σημαντικότερος επιστήμονας του περασμένου αιώνα είχε διατυπώσει τη Θεωρία της Σχετικότητας, έτσι και ο σπουδαίος Γκουαρντιόλα κατέχει τη… Θεωρία της Ποδοσφαιρικής Τελειότητας: 365:51+1,79+(66%Χ87%)+65=Ανίκητη. Όπου 365 τα σουτ που είχαν επιχειρήσει οι Βαυαροί, 51 τα γκολ που είχαν πετύχει, 1,79 ο μέσος όρος ύψους της ομάδας (στο συγκεκριμένο ματς), 66% το ποσοστό κατοχής της μπάλας, 87% οι σωστές πάσες και 65, τα χιλιόμετρα που έτρεξαν οι ποδοσφαιριστές στο… μισό γήπεδο.

Τώρα, ο «Αϊνστάιν του ποδοσφαίρου» θέλει να επιβεβαιώσει, πάλι, τη θεωρία του. Αν τα καταφέρει για τρίτη φορά, στη Σίτι ή όπου αλλού, ποτέ κανείς δεν θα ξαναπεί: «Ελα, μωρέ. Στην Μπαρτσελόνα ή στην Μπάγερν δεν χρειάζεται καν προπονητής…»

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...