585
. | Nick Paleologos / SOOC

Το 51% των ελλήνων καπνιστών προσπάθησαν να κόψουν το τσιγάρο χωρίς επιτυχία

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2018, 13:56
.
|Nick Paleologos / SOOC

Το 51% των ελλήνων καπνιστών προσπάθησαν να κόψουν το τσιγάρο χωρίς επιτυχία

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2018, 13:56

Το ξέρουν, το παλεύουν, αλλά δεν τα καταφέρνουν! Ο λόγος για τους έλληνες καπνιστές, οι οποίοι, ενώ είναι ενημερωμένοι για τις επιπτώσεις στην υγεία τους, δεν καταφέρνουν να… πετάξουν το τσιγάρο.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Foundation for a Smoke-Free World», οι 9 στους 10 έλληνες καπνιστές  γνωρίζουν τους κινδύνους του καπνίσματος αλλά, ενώ προσπάθησαν να το κόψουν, το 51% εξ αυτών δεν τα κατάφερε. Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν πως είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι και να προσφερθούν περισσότερες επιλογές στους καπνιστές ώστε να καταφέρουν να ζήσουν περισσότερο και με υγεία.

Ο δρ Derek Yach, πρόεδρος του Foundation for a Smoke-Free World, δηλώνει πως «τα στοιχεία αποδεικνύουν αυτό που γνωρίζαμε εμπειρικά, πως πολλοί καπνιστές θέλουν να κόψουν το κάπνισμα αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα να το καταφέρουν». Το εν λόγω ίδρυμα έχει συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία της παγκόσμιας συνθήκης για τον έλεγχο του καπνίσματος (FCTC- Framework Convention on Tobacco Control), ενώ ο ίδιος ο Derek Yach διετέλεσε εκτελεστικός διευθυντής για τις μη μεταδοτικές ασθένειες και την ψυχική υγεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες του ιδρύματος μας δείχνουν πως η λογική της ίδιας προσέγγισης προς όλους τους καπνιστές προκειμένου να μειώσουν το κάπνισμα δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν και πολλοί θα ήθελαν να το κόψουν, εξακολουθούν να ρισκάρουν την υγεία τους και να ξοδεύουν χρήματα για τη συνήθειά τους.

«Δύο ολόκληρα χρόνια από τότε που το Royal College of Physicians ανακοίνωσε πως η μείωση των επιπτώσεων έχει μεγάλη σημασία στην πρόληψη των θανάτων και των ασθενειών που οφείλονται στον καπνό εξακολουθούμε να μη δίνουμε σημασία στο γεγονός ότι πολλοί καπνιστές απλώς δεν θέλουν να κόψουν το τσιγάρο. Το κάπνισμα για εκείνους είναι μια ευχάριστη συνήθεια, ενώ σε γενικές γραμμές δεν είναι ενημερωμένοι πως τα περισσότερα  προβλήματα δεν προκαλούνται από τη νικοτίνη. Σε αυτούς τους ανθρώπους, το να προσφέρουμε επιλογές μειωμένης βλαπτικότητας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου» προσθέτει ο δρ Yach.

Το ίδρυμα υιοθετεί μια νέα προσέγγιση για να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν να καπνίζουν και να μειώσουν τους κινδύνους που προκύπτουν από το κάπνισμα. Ακούει τις ανάγκες των καπνιστών και προσπαθεί να κατανοήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να σταματήσουν αυτήν τη συνήθεια. Χρηματοδοτεί επίσης έρευνες που στοχεύουν στην ανακάλυψη νέων τρόπων μείωσης των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προσφέρει λύσεις στις ανάγκες των καπνιστών που δυσκολεύονται να το ελαττώσουν.

Περισσότερα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα

– Σε ποσοστό 94% οι καπνιστές αναφέρουν πως είναι καλά πληροφορημένοι για την επίδραση του καπνίσματος στην υγειά τους.

– Σε ποσοστό 39% αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να κόψουν το κάπνισμα.

– Σε ποσοστό 56% οι καπνιστές που έχουν προσπαθήσει να κόψουν το κάπνισμα αναφέρουν πως θα ήθελαν βοήθεια για να τα καταφέρουν.

– Σε ποσοστό 45% πιστεύουν λανθασμένα πως η νικοτίνη είναι αυτή η οποία προκαλεί τον καρκίνο των πνευμόνων.

Αν και στη χώρα μας οι προσπάθειες μείωσης του καπνίσματος θεωρούνται επιτυχημένες, 3 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους καπνίζοντας καθημερινά. Για εκείνους το κάπνισμα είναι μια καθημερινή συνήθεια η οποία συνδυάζεται με τον καφέ (91%) ή μετά το φαγητό (84%).

«Σήμερα, στην 30ή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, είμαι περήφανος που το “Ιδρυμα για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα” στέκεται δίπλα στους καπνιστές βοηθώντας τους να ξεφύγουν από τον εθισμό τους. Η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει πως έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος αλλά υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει» δήλωσε ο δρ Yach.

Το «Ιδρυμα για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα» θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί καινοτόμες έρευνες για την ανακάλυψη νέων εργαλείων διακοπής και μείωσης των επιπτώσεων του καπνίσματος και θα σώσει επιπλέον ζωές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News