403
Τα γραφεία της Novartis στην Αθήνα. Η υπόθεση έχει πλέον ξεφύγει. Δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα και η πολιτική κουβέντα διεξάγεται με όρους υποκόσμου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/CreativeProtagon

Σαν ένας πόλεμος συμμοριών

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 3 Ιανουαρίου 2019, 07:54
Τα γραφεία της Novartis στην Αθήνα. Η υπόθεση έχει πλέον ξεφύγει. Δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα και η πολιτική κουβέντα διεξάγεται με όρους υποκόσμου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/CreativeProtagon

Σαν ένας πόλεμος συμμοριών

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 3 Ιανουαρίου 2019, 07:54

Αν βάλεις τα κομμάτια το ένα δίπλα στο άλλο, η τελική εικόνα είναι τόσο γελοία που καταντά αποκρουστική. Σαφώς τριτοκοσμική και πάνω της αποτυπώνεται ένας μαφιόζικος κυνισμός.

Ενας προστατευόμενος μάρτυρας μετατρέπεται σε κατηγορούμενο και μάλιστα με προαναγγελία στον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Αυτό συνεπάγεται ότι όλα όσα είχε καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας, θα επανεξεταστούν αν δεν αναιρεθούν πλήρως.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας δηλώνει ότι τον πίεζαν να καταθέσει για χρηματισμό πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα για τους Αντώνη Σαμαρά, Αδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα. Δεν το έκανε και για αυτό, ισχυρίζεται, το καθεστώς προστασίας αντικαταστάθηκε με κατηγορητήριο.

Ο ισχυρισμός αυτός ταυτίζεται με το σενάριο που διακινεί και η αντιπολίτευση: «δεν τους έδωσε κάτι, άρα τον απειλούν με φυλάκιση». Παρεμπιπτόντως, αυτός ο άνθρωπος ανήκει στους «κουκουλοφόρους» και, κατά την αντιπολίτευση, αποτελούσε γρανάζι της συνωμοσίας. Τώρα είναι έτοιμοι να του αγοράσουν χαρτομάντηλα για τα δάκρυα.

Τους ίδιους ισχυρισμούς περί πιέσεων περιέγραψε και η εισαγγελέας Ράικου, αναφερόμενη στον «Ρασπούτιν» της κυβέρνησης που της ζητούσε να ασκήσει διώξεις εναντίον πολιτικών «και ας απαλλαγούν στη συνέχεια».

Ο υπουργός Πολάκης, που πρώτος αποκάλυψε τα στοιχεία του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα, απευθύνεται σε μία σειρά δικαστικών λειτουργών, εγκαλώντας τους για καθυστερήσεις στις υποθέσεις που χειρίζονται. Τι έμεινε; Να δώσει και τις διευθύνσεις των σπιτιών τους για όποιον ενδιαφέρεται να τους επισκεφτεί. Και βέβαια οι δικαστικοί λειτουργοί της υπόθεσης Novartis απειλούνται με ένδικα μέσα από τα στελέχη της αντιπολίτευσης.

«Δικαστικοί κύκλοι» ή και «κύκλοι του Εφετείου» κάνουν διευκρινιστικές διαρροές σε δημοσιογράφους. Επίσης μία φλοκυβερνητική εφημερίδα έχει τόσο καλή ενημέρωση, λες και το ρεπορτάζ της γράφεται από δικαστικούς.

Είναι μία κατάσταση που θυμίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά από ντέρμπι. Πάντα κάποιος θα φωνάζει για τη διαιτησία. Ομως εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Διότι πλέον δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Η πολιτική κουβέντα γύρω από το θέμα διεξάγεται με όρους υποκόσμου. Και μέσα σε αυτήν την κουβέντα, η Δικαιοσύνη περιγράφεται κυνικά ως βραχίονας πολιτικών επιδιώξεων.

Οποια κατάληξη και αν έχει η υπόθεση, η κοινή γνώμη ή, τέλος πάντων, ένα μεγάλο κομμάτι της θα αμφισβητεί την κρίση και τις προθέσεις της Δικαιοσύνης. Αν υπάρξουν κατηγορίες εναντίον πολιτικών προσώπων, θα μπορούν εύκολα να αποδοθούν σε συνωμοσία. Και αν η υπόθεση κλείσει χωρίς κακούς, θα πρόκειται για άλλη μία συγκάλυψη. Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς.

Πάνω από όλα, βέβαια, είναι η απάθεια και η αποδοχή της κατάστασης. Κανένας δεν εκπλήσσεται όταν ακούγονται αυτά τα τερατώδη πράγματα. Έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητα της δημόσιας σφαίρας, εξευτελίζοντας θεσμούς και ρόλους. Η Δικαιοσύνη διασύρεται και η πολιτική αποκαλύπτει ένα απεχθές πρόσωπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News