543
Ο Μάρκος Σεφερλής σε έναν από τους τελευταίους ρόλους του. Κάτι σε Πολάκη. Του ταιριάζει... | Facebook/Markos Seferlis

Πόσο trash είναι o Σεφερλής στο «Παλλάς»;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 25 Νοεμβρίου 2018, 16:36
Ο Μάρκος Σεφερλής σε έναν από τους τελευταίους ρόλους του. Κάτι σε Πολάκη. Του ταιριάζει...
|Facebook/Markos Seferlis

Πόσο trash είναι o Σεφερλής στο «Παλλάς»;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 25 Νοεμβρίου 2018, 16:36

Είναι ταλαντούχος ο Μάρκος Σεφερλής ή είναι trash; Αν θες να είσαι αντικειμενικός, θα του αναγνωρίσεις το κωμικό ταμπεραμέντο. Είναι ένας ταλαντούχος φύσει κωμικός, που μπορεί με άνεση να σε κάνει να γελάσεις, αν θες βέβαια να γελάσεις με τα μάτια σου. Αν θες να γελάσεις με το μυαλό σου, και αναζητάς ένα χιούμορ επιπέδου που θα παίζει με τη σκέψη σου, με τον Σεφερλή θα πεθάνεις από πλήξη.

Βεβαίως, είναι ταυτοχρόνως και trash, μιας και ο ίδιος έχει επιλέξει εδώ και χρόνια να πλαισιώνει το ταλέντο του με παραστάσεις που το υποβαθμίζουν: κείμενα τίγκα στον σεξισμό και στα ρατσιστικά στερεότυπα, χιούμορ γυμνασίου, καφρίλα καφενείου και σκηνοθεσία θεάματος μηδαμινής καλλιτεχνικής αξίας. Δεν ξέρω πώς το κατάφερε, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι άλλο ο ηθοποιός Σεφερλής και άλλο η παράσταση Σεφερλή. Είναι σαν να έχει ο ίδιος βουλιάξει το ταλέντο του μέσα σε ένα κουβά με λασπόνερα.

Βεβαίως, υπάρχει πολύς κόσμος που πάει να δει τον κουβά με τα λασπόνερα του ταλαντούχου κ. Σεφερλή. Καλώς, κακώς, το Δελφινάριο κάθε καλοκαίρι το γεμίζει. Γιατί; Γιατί ο Ελληνας αφενός γουστάρει χιούμορ γυμνασίου και καφρίλα και σκάει στα γέλια με σχόλια για χοντρούς, βυζιά και γριές, αλλά και γιατί το πρώτο βιολί αυτού του καφροθεάματος έχει κωμική αξία. Αν δεν είχε, το θέατρο σταδιακά θα άδειαζε. Ο χιουμοριστικός χαβαλές του κάφρου δεν πουλάει τόσα εισιτήρια από μόνος του, δεν γεμίζει Δελφινάρια χωρίς ταλέντο από πίσω.

Θα γέμιζε άραγε ο Σεφερλής και τις 1.500 θέσεις του «Παλλάς», αν πρωταγωνιστούσε στο «Ζητείται Ψεύτης»; Πολύ πιθανόν. Το σίγουρο είναι ότι τώρα που χάλασε η συνεργασία του με τις Θεατρικές Σκηνές ΑΕ, είναι  πραγματική σπαζοκεφαλιά για την παραγωγή, να βρει ποιος θα τον αντικαταστήσει, ώστε να ανέβει τελικά η παράσταση. Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη και τα έσπασαν, το να έπαιζε όμως ο Σεφερλής στο Παλλάς, θα ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα. Το οποίο, ίσως είχε τελικά κι ένα θετικό αποτέλεσμα.

Σε αντίθεση με την Ελενα Ακρίτα, η οποία σχολίασε ότι ο Σεφερλής θα έφερνε το ήθος του trash στο «Παλλάς», εγώ πιστεύω ότι το «Παλλάς» θα έδιωχνε (έστω και για λίγο), το trash από τον Σεφερλή. Πιστεύω ότι να παίξει σε αυτό το θέατρο, στο «Ζητείται Ψεύτης», θα ήταν μια ευκαιρία, και για τον ίδιο και για το κοινό του. Μια ευκαιρία να πλαισιώσει το κωμικό του ταλέντο με καλύτερης ποιότητας υλικά: ένα αξιόλογο σενάριο, έναν θίασο με καλούς ηθοποιούς στο σύνολό του και μια σκηνοθεσία της προκοπής, που θ’ αναδείκνυε ρόλους και κείμενο.

Θα ήταν μια ευκαιρία επομένως και για το κοινό του, το οποίο υποθέτω θα πήγαινε να τον δει μιας και τον ακολουθεί πιστά, να παρακολουθήσει ένα θέαμα πιο άρτιο καλλιτεχνικά από εκείνα που συνηθίζει. Μια παράσταση που δεν θα το διασκέδαζε απλώς επιφανειακά και δεν θα γαργαλούσε μόνο τις μικροαστικές χορδές του με χιούμορ καφενείου, αλλά ένα θεατρικό θέαμα που θα το ψυχαγωγούσε πιο ολοκληρωμένα και πιο μεστά.

Ο Σεφερλής στο «Παλλάς», σ’ ένα έργο του Δημήτρη Ψαθά, θα ήταν ίσως μια μικρή στιγμή πνευματικής ανύψωσης του έλληνα φαν του. Και τέτοιες στιγμές, δύσκολα επιτυγχάνονται.

Υ.Γ.: Αρκεί βέβαια, να επιβαλλόταν το πλαίσιο στον Σεφερλή και όχι ο Σεφερλής στο πλαίσιο. Αν το καπέλωνε, κι έκανε το «Παλλάς» Δελφινάριο, τότε η τρασίλα θα είχε όντως έρθει και στη Βουκουρεστίου.