652
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/CreativeProtagon

Μάθε παιδί μου να φοράς μάσκα

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 24 Αυγούστου 2020, 00:48
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/CreativeProtagon

Μάθε παιδί μου να φοράς μάσκα

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 24 Αυγούστου 2020, 00:48

Η μάσκα της έριδος. Αυτό ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Η απόφαση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τα νήπια και σ’ όλη τη σχολική βαθμίδα, έχει προκαλέσει διχασμό. Κι έναν ανούσιο πόλεμο μεταξύ ορθολογισμού και παραλογισμού, με τον τελευταίο να δίνει τα ρέστα του για να μην τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο.

Ηταν λογικό εν μέρει να το ζήσουμε. Εδώ ένα σωρό κόσμος δεν πείθεται να φορέσει μάσκα ή τη φοράει λάθος, ή δεν την αντέχει ή ακόμα, τη θεωρεί μέρος ενός παγκόσμιου σχεδίου χειραγώγησης, θα πειστεί να τη βάλει στο παιδί του κάθε μέρα, επί πέντε κι έξι ώρες;

Σίγουρα, το να πηγαίνει με μάσκα σχολείο ένα παιδί, είναι μια επιπλέον έγνοια. Και όχι γιατί δεν θα μπορεί να αναπνέει, όπως νομίζουν αφελώς κάποιοι. Η μάσκα δεν θα είναι μόνο ένα ύφασμα μπροστά στο στόμα του, είναι πρωτίστως ένα ύφασμα που θα πρέπει να μάθει να χειρίζεται σωστά, για να έχει νόημα η χρήση του. Το παιδί καλείται τώρα να μάθει να φοράει τη μάσκα όπως πρέπει, να πλένει τα χέρια πριν την ακουμπήσει, να προσέχει κτλ. Και για να τη χειριστεί σωστά, πρέπει να καταλάβει γιατί φοράει τη ριμάδα τη μάσκα, γιατί του ζητήθηκε να τη φοράει κάθε μέρα στο σχολείο.

Αυτό το «γιατί» κρύβει ένα σωρό πληροφορίες από πίσω: τη μάσκα τη φοράμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας. Τον παππού μας αλλά και τον παππού του φίλου μας, την κυρία με το αναπνευστικό πρόβλημα που μένει στο από πάνω  διαμέρισμα και καμιά φορά συναντάμε στο ασανσέρ, το συμμαθητή μας με το σοβαρό πρόβλημα υγείας που μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία και ζει με μάσκα εδώ και χρόνια κ.ο.κ

Θα μου πείτε, πόσα μπορεί να καταλάβει ένα νήπιο, το οποίο επίσης θα κληθεί φέτος να φοράει μάσκα στην τάξη του; Πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε, υποθέτω. Φυσικά και θα υπάρξουν δυσκολίες μέσα στις τάξεις, ειδικά για τους μικρότερους. Και είναι λογικό να μη γίνονται πάντα όλα όπως προβλέπουν οι συστάσεις. Και μάσκες θα πιάσουν με βρώμικα χέρια, και κάτω θα τους πέσουν, και πολλά ακόμα ευτράπελα θα συμβούν. Αλλά, όπως και να έχει, μια προστασία θα τους παρέχει. 

Πολλοί γονείς νιώθουν δυσάρεστα στην ιδέα να φοράει το παιδί τους τόσες ώρες μάσκα. Και δεν είναι απαραίτητα μέλη σελίδας, με όνομα «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο», ούτε τίποτα λυσσασμένοι συνωμοσιολόγοι. Αλλά ο ορθολογισμός, αν τον έχεις, σε κάνει να ξεπεράσεις το όποιο δυσάρεστο συναίσθημα και να δεις το πράγμα ως έχει: βρεθήκαμε σε μια κατάσταση που απαιτεί μέτρα και κανόνες. Δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι, ούτε τα παιδιά μας είναι τα μόνα ανά τον κόσμο και τους αιώνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα μέτρο. Το οποίο, στην ουσία, δεν είναι και φοβερό ούτε θα το φορτωθούμε για πάντα. Θέλω να πω, υπάρχουν και χειρότερα από το να φοράς μάσκα στην τάξη, για λίγους μήνες, για να προστατευτείς εσύ και οι γύρω σου. Μέχρι να περάσει το κακό, διάολε.

Έπειτα, γιατί να μη δούμε το έργο αλλιώς; Αντί να δυσανασχετούμε εμείς οι γονείς, ας χαρούμε. Υπάρχουν και θετικοί λόγοι σ’ όλο αυτό που θα ζήσουν φέτος τα παιδιά μας: Πρώτον, θα μάθουν να είναι πιο υπεύθυνα απέναντι στον εαυτό τους και στους άλλους. Δεύτερον, θα μπούνε στο πνεύμα μιας υγιεινής πιο σχολαστικής από την οποία κάποια πράγματα θα τους μείνουν, πιθανότατα, σαν συνήθεια. Τρίτον, το ότι θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σ’ ένα νέο δεδομένο, τη χρήση μάσκας εν προκειμένω είναι θετικό για την εξέλιξη τους. Δεν είναι κακό να ξεβολεύεσαι που και που, να μπαίνεις στη διαδικασία να προσαρμόζεσαι σε κάτι. 

Στην τελική, το να μάθεις να φοράς μάσκα όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, χωρίς γκρίνιες και ανόητες αντιδράσεις, είναι σεβασμός στη ζωή και την ανθρώπινη ύπαρξη. Τα παιδιά θα περάσουν μέσα από μια διαδικασία που θα τα κάνει λίγο πιο σοφά, και ίσως λίγο πιο υπεύθυνα. Γιατί να μας χαλάει;

ΥΓ. Αυτή η μαμά δίνει την καλύτερη απάντηση σε όσους γονείς δυσαρεστούνται, που το παιδί τους θα φοράει μάσκα στο σχολείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News