474
. | CreativeProtagon

Ετσι θα πάρουμε Γλυπτά και αποζημιώσεις

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 16 Απριλίου 2019, 20:57
.
|CreativeProtagon

Ετσι θα πάρουμε Γλυπτά και αποζημιώσεις

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 16 Απριλίου 2019, 20:57

Τώρα που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και ανασάναμε, έφτασε η στιγμή να βάλουμε σε σειρά διευθέτησης δύο ιστορικές εκκρεμότητες που απασχολούν τον ελληνισμό: να επαναπατρίσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα και να διεκδικήσουμε, επιτέλους, τις γερμανικές αποζημιώσεις, όχι μόνο από τον Β΄, αλλά και από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρέπει βέβαια να ορίσουμε προτεραιότητες καθώς οφείλουμε να ιεραρχήσουμε τους στόχους και να μην κινηθούμε παράλληλα. Τι θα διεκδικήσουμε, λοιπόν, πρώτο; Προτείνω να στραφούμε πρώτα προς τις αποζημιώσεις. Μιλάμε για ζεστό χρήμα που όχι μόνο θα απομειώσει μεγάλο μέρος του χρέους, αλλά θα μας αφήσει μετρητά για κοινωνική πολιτική και προσλήψεις, ενώ θα τροφοδοτήσει και τον δίκαιο αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών. Ενδεχομένως να δώσουμε και κάτι ψιλά για το σεληνιακό μας όχημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Ελλάς θα συνεχίσει την διεκδίκηση των Γλυπτών. «Το αίτημα είναι επιβεβλημένο και ο αγώνας ιερός» είπε ο κ. Παυλόπουλος. Επίσης η Βουλή θα κληθεί την Τετάρτη να ψηφίσει ένα κείμενο με το οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτος από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Άψογες και οι δύο πρωτοβουλίες. Εθνικά και ιστορικά δίκαιες. Υπάρχει μόνο ένα μικρό πρόβλημα, μία επουσιώδης λεπτομέρεια: κάποια στιγμή, όλοι όσοι τοποθετούνται επί των δύο θεμάτων, θα πρέπει να μας εξηγήσουν και πώς αντιλαμβάνονται τις «ενδεδειγμένες» ενέργειες. Διότι εδώ και δεκαετίες ακούμε συνέχεια για το δίκαιο που μας πνίγει, αλλά δεν βγαίνει και κάποιος να μας πει τι ακριβώς πρέπει να γίνει.

Ας πούμε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει προεκλογική σημαία τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Το είπε και ενώπιον της καγκελαρίου Μέρκελ και όλοι κάναμε «ουάου» όπως ο Γιάνης στον Ντάισελμπλουμ. Τι έγινε παρακάτω; Συντάχθηκε κανένα σχέδιο δράσης; Αναλύθηκαν από κανέναν τα ιστορικά και νομικά δεδομένα; Έγινε ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα ενεργειών; Και εντάξει, όλοι οι προηγούμενοι ήταν εθνοπροδότες, γερμανοτσολιάδες, τομάρια πουλημένα στους Γερμανούς. Οι κληρονόμοι του ΕΑΜ γιατί δεν καταθέτουν, επιτέλους, μία πρόταση; Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να μην πληρώνουμε τμήμα του χρέους που αντιστοιχεί σε οφειλές προς τη Γερμανία. Να μην εξοφλούμε τις εισαγωγές λουκάνικων και αυτοκινήτων. Δεν μπορεί, κάποιος κάτι θα έχει σκεφτεί. Γιατί μας το κρύβουν;

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Εντάξει, να εκταμιεύσουμε ακόμα ένα κονδύλι για να στείλουμε τσολιάδες να χορέψουν τον Ζορμπά μπροστά την Καρυάτιδα. Πέραν αυτού έχει να προτείνει κάτι ο εξαίρετος νομικός Προκόπης Παυλόπουλος; Θα πάμε το Βρετανικό Μουσείο στα δικαστήρια; Θα στείλουμε το ΠΑΜΕ να τους κρεμάσει πανό; Θα τους βασανίσουμε στο Brexit; Είχαμε φέρει την Αμάλ την Κλούνεϊ, της δώσαμε διακόσια χιλιάρικα για να μας πει ότι ίσως θα πρέπει να στραφούμε κατά του Βρετανικού Μουσείου με προσφυγή σε αμερικανικό δικαστήριο. Και μετά;

Έχουμε, λοιπόν, τους ωραίους, τους ευγενείς, τους υπερβατικούς στόχους. Μας λείπει το σχέδιο. Εκτός και αν, όπως υποψιάζομαι, οι ίδιοι οι στόχοι είναι το σχέδιο.