471
. | Nikos Libertas / SOOC

Εδωσε, έταξε και περιμένει να εισπράξει…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 9 Σεπτεμβρίου 2018, 08:18
.
|Nikos Libertas / SOOC

Εδωσε, έταξε και περιμένει να εισπράξει…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 9 Σεπτεμβρίου 2018, 08:18

Σε αδρές γραμμές ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τέσσερα πράγματα το βράδυ του Σαββάτου με την ομιλία του στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης:

Πρώτον, έδωσε. Σηματοδοτώντας με σαφήνεια το «τέλος των Μνημονίων», ανακοίνωσε άμεσες παροχές (στο τέλος του έτους θα δοθεί ο ετήσιος «μποναμάς», που δεν ξέρουμε ακόμα ποια μορφή θα έχει), παροχές από την 1-1- 2019 (αυξήσεις μισθών, μειώσεις φορών και εισφορών και του ΕΝΦΙΑ, αναδρομικά σε πολυάριθμες ομάδες κ.α).

Δεύτερον, έταξε. Η περικοπή των συντάξεων δεν θα γίνει. Οριστικό. Οσοι αφελείς της αντιπολίτευσης είχαν πιστέψει ότι θα πάει σε εκλογές με κομμένες συντάξεις, για να συντριβεί, ας ξυπνήσουν. Το παιχνίδι έχει κι άλλους γύρους.

(Οσοι διαβάζουν προσεκτικά αυτή τη στήλη, γνωρίζουν ότι απομένει το τρίτο μέρος της συνταγής, η πόλωση –εδώ).

Τρίτον, έδωσε διαβεβαιώσεις στους δανειστές ότι θα τηρήσει τη δέσμευση για τα πλεονάσματα. Είναι σαν να τους έλεγε: «Δεν έχετε κανένα λόγο να επιμένετε για τις συντάξεις».

Τέταρτον, ξεκαθάρισε ότι δεν τον απασχολεί η «αντίδραση των αγορών», αφού για δύο χρόνια η χώρα δεν χρειάζεται να δανειστεί (έχει «μαξιλάρι» με τη βοήθεια των δανειστών).

Τώρα απομένει να «μετρηθούν» όλα αυτά. Ο κ. Τσίπρας έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Μέχρι τις εκλογές έχει  σχεδόν εννιά μήνες, αν αυτές γίνουν τον προσεχή Μάιο. Σε αντίθεση με τα νομιζόμενα, το θέμα αυτό δεν έχει λήξει. Υπάρχουν και υποστηρικτές της άποψης  ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας (Οκτώβριος 2019).

Η μέτρηση της απόδοσης των μέτρων και των εξαγγελιών θα γίνει στις αρχές του 2019, όταν θα γίνει το πρώτο «ταμείο»(θα έχει δοθεί το κοινωνικό μέρισμα, οι συνταξιούχοι θα πάρουν τις ίδιες συντάξεις και όχι κομμένες κ.α). Ο κ. Τσίπρας προσδοκά ότι τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν το «φρόνημα» των έως τώρα απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι θα μειωθεί  η ψαλίδα της διαφοράς από τη ΝΔ. Ηδη η πρώτη μεταμνημονιακή δημοσκόπηση (η οποία έγινε πριν από τις χτεσινές εξαγγελίες Τσίπρα) δείχνει μια τέτοια τάση. Η ΝΔ προηγείται μεν με μεγάλη διαφορά, αλλά η διαφορά αυτή μειώθηκε κατά τρεις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Το ποσοστό της ΝΔ είναι ελαφρά πτωτικό, του ΣΥΡΙΖΑ ανοδικό κι ας έχει προηγηθεί το Μάτι. Όλα τα άλλα μικρότερα κόμματα συμπιέζονται (εδώ η σημερινή και εδώ η προηγούμενη δημοσκόπηση).

Αυτός είναι ο βασικός στόχος του κ. Τσίπρα και του επιτελείου του: η μείωση της διαφοράς από την ΝΔ. Αν αυτή είναι σημαντική, η απόφαση για εκλογές  τον Μάιο θα γίνει μονόδρομος. Διότι έτσι θα εξυπηρετείται η βασική επιδίωξή τους: αν δεν μπορούν να νικήσουν, να παραμείνουν το μοναδικό μεγάλο κόμμα στην αντιπολίτευση, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ σε χαμηλά (μονοψήφια)  ποσοστά.

Το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου αυτού έγινε χτες. Θα ακολουθήσουν κι άλλα τους επόμενους μήνες. Ο κ. Τσίπρας έχει και σχέδιο και στόχους. Και όσοι τον υποτιμούν και  θεωρούν ότι το παιχνίδι έχει ήδη λήξει κάνουν λάθος. Οπως έκαναν και το 2015, που άλλα υπολόγιζαν («αριστερή παρένθεση») και άλλα τους βγήκαν.