546
Ο Αλ. Τσίπρας στο βήμα της τελετής των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ | Nikos Libertas / SOOC

Το όραμα, οι παροχές και οι… «κάλπικες ελπίδες του κ. Τσίπρα»

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2018, 23:29
Ο Αλ. Τσίπρας στο βήμα της τελετής των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ
|Nikos Libertas / SOOC

Το όραμα, οι παροχές και οι… «κάλπικες ελπίδες του κ. Τσίπρα»

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2018, 23:29

Η Ντόρα Μπακογιάννη το είχε προβλέψει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποσχεθεί «παπάδες» στη ΔΕΘ. Ετσι κι έγινε. Στη μία ώρα της ομιλίας του στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης πρόλαβε να υποσχεθεί σχεδόν τα πάντα, σχεδόν στους πάντες, προκαλώντας όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση της αντιπολίτευσης — η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «κάλπικες ελπίδες» του κ. Τσίπρα και παρέπεμψε στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Ο κ. Τσίπρας πέρασε ήδη στην Ιστορία για την τεράστια και αχρείαστη καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα. Κανείς πλέον δεν τον ακούει, γιατί απλούστατα κανείς δεν τον πιστεύει. Η αδιάφορη ομιλία του σε μια σιδηρόφρακτη πόλη με 5.500 αστυνομικούς ήταν το κύκνειο άσμα ενός κυνικού πρωθυπουργού που εξαπάτησε, ταπείνωσε, φτωχοποίησε και δίχασε του Ελληνες. Οι κάλπικες ελπίδες του κ. Τσίπρα τελείωσαν. Το επόμενο Σαββατοκύριακο οι πολίτες έχουν ραντεβού με το μέλλον. Αυτό που μας αξίζει», ανέφερε η Νέα Δημοκρατία, σε μια πρώτη αντίδραση για την ομιλία του κ. Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Αμετανόητος και προκλητικός για την κοινή λογική ο κ. Τσίπρας, στην τελευταία του παράσταση ως Πρωθυπουργός. Οι εξοντωτικοί στόχοι και φόροι παραμένουν. Κλείνει ο κύκλος του με τεράστια ζημιά για τη χώρα και με επώδυνες δεσμεύσεις για το μέλλον. Τίποτα πια δεν περιμένει ο ελληνικός λαός από τον ίδιο και την καιροσκοπική ομάδα με την οποία κυβερνά. Λύση για τη χώρα είναι εκλογές τώρα και αλλαγή πολιτικής».

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο Πρωθυπουργός, πέρα από τα γενικόλογα περί «δίκαιης ανάπτυξης», «εξόδου από τα μνημόνια» κλπ., προέβη σε ένα γενναίο πακέτο παροχών -από λεφτά στους ενστόλους μέχρι γήπεδο στον ΠΑΟΚ- και ανακοίνωσε μέτρα που θα ισχύσουν σε δύο και τρία χρόνια από τώρα (δηλαδή πιθανόν από κάποια άλλη κυβέρνηση).

H ειρωνία είναι ότι σε ένα σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν ήρθε στη ΔΕΘ για να παρουσιάσει παροχές αλλά… όραμα.

Τι υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας;

-Καταβολή αναδρομικών 1 δισ. ευρώ σε ενστόλους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.

-Νομοθέτηση, μέχρι το τέλος του έτους, σταδιακής μείωσης του ΕΝΦΙΑ, η οποία μεσοσταθμικά θα είναι 30%, ενώ για 1,2 εκατ. μικρές περιουσίες θα φτάσει το 50%. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, η πρώτη από 1/1/2019 και η δεύτερη από 1/1/2020. Ταυτόχρονα θα αλλάξει η δομή του φόρου, με ελάφρυνση της «λαϊκής κατοικίας», και περισσότερο φόρο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2019 για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ. Η μείωση θα φτάσει το 35% και θα γίνει με μείωση του συντελεστή για την κύρια σύνταξη σε 13,3% από 20% που είναι σήμερα. Αντίστοιχη μείωση 35% θα γίνει και για τους αγρότες.

-Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από 1/1/2019, κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

-Εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με ποσά από 70 έως 200 ευρώ τη μήνα με εισοδηματικά κριτήρια για 300.000 οικογένειες.

-Τρεις χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

-Κατάργηση του Φόρου Επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝΣΕΠ και ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/2019.

-Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας. Κατά 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

-Αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, από 1/1/21 μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...