483
O Διονύσης Τσακνής τον Ιούνιο του 2015, στις γιορτές αναβίωσης της ΕΡΤ (και της ΠΟΣΠΕΡΤ). Τώρα παραιτείται καθώς αντιλήφθηκε ότι ιδιοκτήτης στο «μαγαζί» είναι ένας, οι συνδικαλιστές | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

H θηλιά της ΠΟΣΠΕΡΤ

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 4 Οκτωβρίου 2017, 16:34
O Διονύσης Τσακνής τον Ιούνιο του 2015, στις γιορτές αναβίωσης της ΕΡΤ (και της ΠΟΣΠΕΡΤ). Τώρα παραιτείται καθώς αντιλήφθηκε ότι ιδιοκτήτης στο «μαγαζί» είναι ένας, οι συνδικαλιστές
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

H θηλιά της ΠΟΣΠΕΡΤ

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 4 Οκτωβρίου 2017, 16:34

Η κυβερνητική γραμμή για την παραίτηση Τσακνή από την ΕΡΤ είναι η απόδοσή της σε παλαιές διαφορές με τον διευθύνοντα σύμβουλο για θέματα ΑΕΠΙ. Η σχετική αναφορά γίνεται ήδη σε sites που έχουν προνομιακή επικοινωνία με Καλλιθέα και τα πάνω γραφεία στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο κ. Τσακνής από την πλευρά του, καταγγέλλει τον εναγκαλισμό με τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τον ρόλο του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη. Μεταξύ μας δεν έχει και πολύ άδικο. Οποιος περνάει ακόμα και έξω από την ΕΡΤ, ξέρει ποιος διοικεί το μαγαζί.

Βέβαια ο πρώην πρόεδρος ήταν πριν από λίγο καιρό αγκαλιά με την ΠΟΣΠΕΡΤ, στα αποκαλυπτήρια του μνημείου… των νεκρών της ΕΡΤ. Επίσης ήταν ιδιαίτερα ανεκτικός στις ωμές παρεμβάσεις των κυβερνώντων, ειδικά στην πρώτη περίοδο επαναλειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης. Ο κ. Τσακνής δεν είχε κανένα πρόβλημα κατά τη μετατροπή της ΕΡΤ σε φερέφωνο, με κωμικά και αξέχαστα αποτελέσματα στην οθόνη και αναπόφευκτα τραγικές επιδόσεις στην τηλεθέαση. Επί ημερών του κ. Τσακνή η ΕΡΤ λειτούργησε ως κομματικό παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι θα συνεχίσει να λειτουργεί. Και κανένας δεν κάθισε να αναρωτηθεί στα σοβαρά για ποιο λόγο αποχώρησε ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος, ο Λάμπης Ταγματάρχης.

Ομως το θέμα μας είναι η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο ισχυρός λόγος που διαθέτει στη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. Αντανακλαστικά η μομφή πάει στον ΣΥΡΙΖΑ που συναλλάσσεται με τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές, παραδίδοντας τους, ουσιαστικά, τα κλειδιά. Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική.

Ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και έπειτα ως κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα της ΕΡΤ, δεν άφηνε άλλο περιθώριο πέρα από την ανάθεση της πραγματικής διοίκησης στους συνδικαλιστές. Αλλωστε ποιος δεν θα ταυτιζόταν με την ΠΟΣΠΕΡΤ εκείνη την περίοδο; Ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2012 συναντούσε προσωπικά τον Καλφαγιάννη και το υπόλοιπο προεδρείο (εδώ). Ενα μπλοκ δυόμισι χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων με παρουσία μπροστά και πίσω από τις κάμερες δεν ήταν απλώς ένα βέλος στη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βόμβα μεγάλης ισχύος. Και μετά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση δεν εξόφλησε, απλώς, τα γραμμάτια, υπέγραψε και την παράδοση της ΕΡΤ στους συνδικαλιστές της.

Θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο; Οχι. Αν έλεγαν να ξαναστήσουν την ΕΡΤ πάνω στη βάση της αξιοκρατίας, λειτουργώντας τον φορέα με σύγχρονες αντιλήψεις, θα είχαν ακόμα συναυλίες στο προαύλιο. Προτίμησαν το απλό και το συμφέρον. Την συνιδιοκτησία της ΕΡΤ με την ΠΟΣΠΕΡΤ. Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει ισχυρά ερείσματα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ακόμα και όταν αποχωρήσει από την εξουσία. Και αυτός που θα τον διαδεχθεί, αλίμονό του έτσι και δοκιμάσει κάτι δραστικά παρεμβατικό.

Στο εξής η ΕΡΤ θα λειτουργεί μόνο με τον τρόπο που είναι αποδεκτός στους συνδικαλιστές της. Θεωρητικά, όταν έρθει ο Μητσοτάκης, μπορεί να εγκαταστήσει έναν σοβαρό μάνατζερ, δίνοντας του εν λευκώ αρμοδιότητες για να στήσει μία σύγχρονη δημόσια τηλεόραση. Τότε, όμως, το μαύρο θα το επιβάλει η ΠΟΣΠΕΡΤ, με την πολιτική κάλυψη της αντιπολίτευσης. Είναι δύσκολο, ως αδύνατο, να λειτουργήσει η τηλεόραση χωρίς τη θηλιά της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News