734
Ο Αλέξης Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ | Benoit Doppagne / Pool via REUTERS

Γιατί θύμωσε η Μέρκελ με το «delivery boy» 

Ο Αλέξης Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
|Benoit Doppagne / Pool via REUTERS

Γιατί θύμωσε η Μέρκελ με το «delivery boy» 

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα, όλα βαίνουν καλώς» έλεγε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος την Παρασκευή μετά το πρωτοφανές κάζο της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες και το «πάγωμα» της τελευταίας πανηγυρικής δόσης του τρίτου μνημονίου από τη Μέρκελ. Μόνο που η «αιώνια λιακάδα» των δηλώσεων Τζανακόπουλου θύμιζε το «ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα» από το γνωστό ανέκδοτο με τον φορτηγατζή και τον άτυχο συγχωριανό του που του έκανε οστοστόπ*.

Βεβαίως, αν δει κανείς το θέμα στενά, ο Τζανακόπουλος έχει δίκιο: όλα καλά, η δόση θα εκταμιευθεί πριν τελειώσει το μνημόνιο. Αλλά, όπως στα ανέκδοτα έτσι και στη ζωή, υπάρχουν κι άλλες διαστάσεις πέρα από την κυριολεξία. Και αυτές θα καθορίσουν τους επόμενους λίγους μήνες μέχρι τις εκλογές.

Το «καψόνι» των Γερμανών στο «delivery boy» -όπως αποκαλεί ο Βενιζέλος την κυβέρνηση- σημαίνει κυρίως δύο πράγματα τα οποία ξεφεύγουν κάπως από το «όλα βαίνουν καλώς»:

1. «Πάγος» στο δώσ’ τα όλα. Μια μέρα μετά το πηγαδάκι με Τσίπρα – Καμμένο – Μέρκελ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η καγκελάριος είπε nein στη δόση των 15 δισ. ευρώ για μόλις 28 εκατ. ευρώ. Παρότι ο Τσίπρας έχει ψηφίσει 450 προαπαιτούμενα στο τρίτο μνημόνιο (θυμηθείτε: Υπερταμείο, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, κόψιμο ΕΚΑΣ κ.λπ. κ.λπ.), έχει πετύχει υπέρβαση 4 δισ. ευρώ στον στόχο του πλεονάσματος το 2017, έχει νομοθετήσει πάνω από 15 δισ. ευρώ δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και για μετά τη λήξη της θητείας του, έκλεισε το Σκοπιανό και δέχτηκε την επαναπροώθηση των προσφύγων! Τι άλλο θέλει η Ανγκελα; Η απάντηση είναι ότι με τον «τσαμπουκά» για μόλις 28 εκατ. ευρώ η Γερμανία στέλνει μήνυμα ότι το αφήγημα Τσίπρα πως επιστρέφουμε στην κανονικότητα και μοιράζουμε προεκλογικές παροχές δεν περνάει από τους Ευρωπαίους ό,τι κι αν λέει ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

Διότι φανταστείτε ποια θα είναι η αντίδραση του Eurogroup, που αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι ελέγχεται πλήρως από τους Γερμανούς, αν η μονομερής ενέργεια δεν αφορά μόλις 28 εκατ. ευρώ αλλά 1,8 δισ. ευρώ, όσο κοστολογείται το μέτρο της μείωσης των συντάξεων που έχει ψηφίσει και θέλει να ακυρώσει ο κ. Τσίπρας. Η πλάκα είναι ότι μετά το κλείσιμο του ματιού από τον Επίτροπο Μοσκοβισί η κυβέρνηση διοχέτευε σενάρια στον Τύπο ότι Τσίπρας – Γιούνκερ θα εμφανιστούν στην Πνύκα στις 21 Αυγούστου και ο Πρωθυπουργός θα ακυρώσει μπροστά στον Γιούνκερ το μέτρο των συντάξεων!

Οσο απομακρύνεται η φαντασίωση της συναινετικής ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις, και της αποθέωσης του διαπραγματευτή Τσίπρα από τον ελληνικό λαό (που λαχτάρησε αλλά σώθηκε πάλι χάρη στον Αλέξη), έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο να πάμε σε ρήξη και πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο. Διότι τότε θα καταρτιστεί ο Προϋπολογισμός του 2019 και θα φανεί τι θα γίνει.

2. Mνημόνιο με robe de chambre. Η σκλήρυνση της στάσης των Γερμανών φωτίζει παράλληλα και την πραγματικότητα και της λεγόμενης «καθαρής εξόδου». Διότι την Τετάρτη, την ώρα που όλοι ασχολούνταν με το Σκοπιανό και το ΝΑΤΟ ο Μοσκοβισί ανακοίνωνε επίσημα την Ενισχυμένη Επιτήρηση, δηλαδή ένα μνημόνιο με «προβιά» κανονικότητας η καλύτερα robe de chambre. Το περιτύλιγμα ήταν οι αβρότητες στις δηλώσεις του Επιτρόπου, αλλά η ουσία βρισκόταν στα κείμενα που αποκαλύπτουν ότι το μόνο που αλλάζει την περίοδο 2019-2022 είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει νέο δάνειο. Τα υπόλοιπα στοιχεία ενός κανονικού μνημονίου είναι εκεί. Το νέο πλαίσιο προβλέπει δόσεις των 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο (ΑNFAs και SMPs) οι οποίες θα εγκρίνονται από το Eurogroup μετά από θετική εισήγηση της τρόικας (συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ), ενώ η τελευταία θα αξιολογεί την Ελλάδα ανά τρίμηνο όπως συνέβαινε και στα μνημόνια.

Το Eurogroup θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητάει νέα μέτρα, ενώ όπως φάνηκε αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόζει διαρκή λιτότητα με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 (παρά τη «λύση για το χρέος» και τη γραβάτα) και να θέσει σε ισχύ τις ψηφισμένες μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο. Η ψυχρολουσία στο Eurogroup παρέπεμπε ακριβώς σε αυτή την επόμενη μέρα.

* Στο ανέκδοτο, που έκανε θραύση τη δεκαετία του 1980, ο φορτηγατζής χτυπάει άτυχα ζωάκια στην Εθνική. Κάθε φορά σταματάει, βγαίνει από το φορτηγό, τα κοιτάει να χαροπαλεύουν στη μέση του δρόμου και τα αποτελειώνει με το όπλο του. «Για να μην τυραννιέται, το καημένο» λέει κάθε φορά στον έντρομο συγχωριανό που είχε την ατυχία να του κάνει οτοστόπ. Στο τέλος, όταν το φορτηγό βγαίνει σε μια στροφή από τον δρόμο, καταλήγουν και οι δύο τραυματισμένοι σε ένα χωράφι. «Ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα» γυρνάει τότε και λέει ο συγχωριανός στον οδηγό, μαζεύοντας ταυτόχρονα τα εντόσθια του μέσα στη κοιλιά του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News