567
| CreativeProtagon

Δημοσκοπήσεις fake

|CreativeProtagon

Δημοσκοπήσεις fake

Ακουγα πριν λίγες ημέρες τον κ. Πουλάκη του ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωπο σοβαρό και χαμηλών τόνων που γνωρίζει από μετρήσεις της κοινής γνώμης, να λέει ότι τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων περιέχουν αξιοπρόσεκτες ενδείξεις για απότομη μεταστροφή του εκλογικού σώματος όταν προκηρυχθούν οι εκλογές. Να μια αξιοπρεπής αντιπολιτευτική τοποθέτηση, που δίχως να απομακρύνεται από τον στόχο της νίκης που έχει θέσει κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν εξαναγκάζει τα κομματικά του στελέχη να εξευτελίζονται λέγοντας ανοησίες.

Ελα όμως που ο Αλέξης το ‘χει τάμα να μην αποκτήσει ποτέ σχέσεις ούτε με την λογική, ούτε με την μετριοπάθεια. Μονίμως εναγκαλισμένος με τον λεκτικό εξτρεμισμό και την διχαστική ρητορεία, έχει καταδικάσει τον εαυτό του και όσους τον ακολουθούν να ακροβατούν ανάμεσα στο καθαρό συνειδητό ψέμα και στον (στην καλύτερη περίπτωση) ψεκασμένο λόγο. Ο ψεκασμένος κατασκευάζει στο μυαλό του μια αόρατη συνωμοσία που δήθεν τον κατατρύχει, ο ψεύτης λέει με πάθος κάτι που ξέρει ότι δεν ισχύει, αλλά τον εξυπηρετεί.

Για να είμαστε βέβαια ακριβοδίκαιοι, όλοι οι Συριζαίοι είναι αυτή την στιγμή υποχρεωμένοι να στρεψοδικούν, να αλλοιώνουν την εικόνα της πραγματικότητας, να ψιλο-χοντρο-ψεύδονται. Πως αλλιώς να το κάνουν οι ταλαίπωροι; Ξέρουν ότι είναι οκτώ με δέκα μονάδες πίσω από την ΝΔ ενώ πρέπει να παριστάνουν τους σίγουρους περί την δική τους νίκη. Δεν είναι αναμενόμενο να ξεφουρνίζουν ασυναρτησίες και να επιστρατεύουν αστειότητες;

Πλην υπάρχουν διαβαθμίσεις, που εν τέλει ορίζουν και την αξιοπρέπεια καθενός που μιλά. Ο κ. Πουλάκης για παράδειγμα, δεν καταδέχεται ο άνθρωπος να βγάλει πουλημένες στον Μητσοτάκη όλες τις γνωστές (άνω των δέκα) εταιρείες δημοσκοπήσεων. Οπότε ψάχνει στα ψιλά «ποιοτικά» γράμματα των ερευνών την δήθεν κρυμμένη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ που θα ξεσπάσει σαρωτικά την τελευταία βδομάδα της προεκλογικής περιόδου. Καλή προσπάθεια, που αν μη τι άλλο διαφυλάσσει την εικόνα σοβαρότητας αυτού που την διακονεί.

Τουναντίον, ο Τσίπρας επιλέγει μονίμως να πυροβολεί την λογική και να καταφύγει σε τόσο εξωφρενικά επιχειρήματα που μπροστά τους ωχριά ακόμα και το «ο γάιδαρος πετάει». Κατά τον Τσίπρα λοιπόν, ο Μητσοτάκης σχεδίαζε να «δραπετεύσει» με εκλογές τον Σεπτέμβριο, αλλιώς πήγαινε για χειμερινή συντριβή. Βγαίνει όμως προχθές ο Μητσοτάκης και καίει κατηγορηματικά αυτό το σενάριο. Εμβρόντητος από την απρόσμενη εξέλιξη ο Τσίπρας σκέφτεται τι να απαντήσει. Και διαλέγει την πιο γελοία και παρανοϊκή εκδοχή.

Υποστηρίζει (σε tweet του) ότι ο Μητσοτάκης σχεδίαζε πρόωρες εκλογές με βάση τις πληρωμένες απ’ αυτόν fake δημοσκοπήσεις που μετέδιδαν τα πουλημένα στην ΝΔ κανάλια, αλλά κάπου εκεί στα τέλη Ιούνη έπεσαν στα χέρια του κάποιες «πραγματικές» δημοσκοπήσεις που τον τρόμαξαν, οπότε έκανε πίσω. Πείτε μου τώρα εσείς, αν αυτό το νοητικό κατασκεύασμα μπορεί να σταθεί ακόμα και σε παιδάκια του δημοτικού.

Οποιος πληρώνει για να «πειράξει» δημοσκοπήσεις, δηλαδή έχει μετατρέψει τις δημοσκοπικές εταιρείες σε πειθήνιους υπαλλήλους του, δεν είναι λογικό να έχει στα χέρια του και τις κανονικές έρευνες, αυτές που δείχνουν την αλήθεια; Την οποία «πειράζει» στην συνέχεια προς όφελος του; Ο Μητσοτάκης δηλαδή, ήξερε ότι αλλοιώνει τις δημοσκοπήσεις, αλλά παραλλήλως πίστευε τα στοιχεία που ο ίδιος υπαγόρευε στους πληρωμένους δημοσκόπους του και με βάση αυτά είχε αποφασίσει να πάει σε πρόωρες κάλπες;

Είναι τώρα λογικό αυτό; Να πουλάει στην κοινή γνώμη ψεύτικη και κατασκευασμένη εικόνα, αλλά να την πιστεύει κιόλα ο ίδιος και να σχεδιάζει με βάση αυτήν; Και ξαφνικά έγινε κοινωνός κάποιων «πραγματικών» δημοσκοπήσεων που τις ξέρει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά δεν τις δίνει στην δημοσιότητα) και τρέχει ασθμαίνων στην Βουλή για να σημάνει άτακτη υποχώρηση; Μα καλά, τρελάθηκε ο Τσίπρας και υποστηρίζει τέτοια πράγματα ή πιστεύει ότι μπορεί να τρελάνει όλους εμάς;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News