897
|

Συντρόφισσα, το ipad!

Συντρόφισσα, το ipad!

Ίσως να κάνω λάθος, αλλά αισθάνομαι πως την αποχώρηση της Αλέκας Παπαρήγα από την ηγεσία του ΚΚΕ την προσπεράσαμε πολύ σύντομα, όσο σύντομη ήταν δηλαδή και η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος: «Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα»

Άραγε, το ίδιο συνέβη και με τους ψηφοφόρους του κόμματος ή ξημεροβραδιάζονται παραμιλώντας «γιατί έφυγες, Αλέκα;».

Απρίλιος 2012, λίγο  πριν από τις εκλογές. Η Αλέκα Παπαρήγα έχει πει το "ναι" στον Σταύρο Θεοδωράκη για μια συνέντευξη στην εκλογική πλατφόρμα του protagon και του youtube.

Οι αναγνώστες στέλνουν τα ερωτήματά τους και η ομάδα συγκεντρώνει τις ερωτήσεις.

Στείλατε το παιδί σας σε αμερικάνικο κολέγιο;
Να ανέβει ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων στα 1.300 ευρώ;
Η ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας γίνεται με διαδηλώσεις ή με ένοπλο αγώνα;
Γιατί δεν παραιτείστε, να δώσετε μια ευκαιρία σε έναν νέο κομμουνιστή;

Το ραντεβού ήταν το πρωί του Σαββάτου της 21 Απριλίου.
Γραφείο 1008. Η κυρία Παπαρήγα φοράει ροζ μπλουζάκι, μαύρο μπουφάν και ασημένιο κόσμημα στο λαιμό. Είναι ευγενική, έχει χιούμορ και ενθουσιάζεται με τις νέες τεχνολογίες. Δεν ενδιαφέρεται να μάθει από πριν τις ερωτήσεις, άνετη στην καρέκλα της, δίνει την εντύπωση πως θα απαντήσει σε ό,τι κι αν τη ρωτούσαν.

Ποιος είναι ο μισθός της γενικής γραμματέως;
Δεν παίρνω μισθό από το ΚΚΕ, γιατί παίρνω σύνταξη. Ζω με τη σύνταξη του ΙΚΑ και έχω και μια σύνταξη χηρείας. Η σύνταξη χηρείας είναι 800 ευρώ. Η σύνταξη του ΙΚΑ είναι κάτι παραπάνω από 800 ευρώ, γιατί είχα 40 χρόνια προϋπηρεσία και 12.800 ένσημα. Τώρα, μου ‘χουν κόψει τουλάχιστον 300 ευρώ το μήνα. Τα λεφτά της Βουλής πηγαίνουν απευθείας στο κόμμα. Το λέει το καταστατικό. Δεν έχουμε καν κάρτα ανάληψης. Έχω, επίσης, ένα δάνειο 1.000 ευρώ τον μήνα, για το σπίτι της κόρης μου και πιστωτική κάρτα, γιατί τα εισοδήματα δεν φτάνουν.

Ευρώ ή δραχμή;
Λέμε έξω απ’ την Ε.Ε. Όχι εντός ή εκτός Ευρωζώνης, αλλά αποδέσμευση της Ελλάδας από την Ε.Ε. Η αποδέσμευση σημαίνει μονομερής διαγραφή του χρέους, δεν αναγνωρίζουμε καμία υποχρέωση. Επομένως, θα έχουμε το δικό μας νόμισμα.

Αν περάσουμε σ’ ένα εθνικό νόμισμα δεν θα χαθούν οι καταθέσεις των ανθρώπων;
Ο λαός όχι μόνο διασώζει την περιουσία του, αλλά αποκτά καινούρια περιουσία, λιμάνια, αεροδρόμια, επιχειρήσεις, βουνά, θάλασσες.

Όσο απαντάει στις ερωτήσεις περιεργάζομαι τον χώρο. Σφυροδρέπανα, κόκκινες σημαίες, Λένιν σε προτομή, Λένιν σε αφίσα, Λένιν σε κορνίζα, “Τα άπαντα του Λένιν”, “Το Κεφάλαιο” του Μαρξ, Τσε και Φιντέλ σε ασπρόμαυρες στιγμές, μια  φωτογραφία του Χαρίλαου Φλωράκη πίσω από το γραφείο της. Στον διάδρομο κυριαρχούσε μια μεγάλη φωτογραφία από τη διαδήλωση του 2004, ενάντια στην επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ. Η Ακρόπολη και ένα πανό. «ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ: Στη Νατζάφ σφάζουν αμάχους, στην Παλαιστίνη χτίζουν τείχος. POWEL KILLER GO HOME».
Και στο γραφείο μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της Αλέκας με τον Ραούλ Κάστρο από το ταξίδι της στην Κούβας όταν της απένειμαν το Μετάλλιο Φιλίας. Ένα ταξίδι που είχε κάνει με τον διάδοχό της, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το επώνυμό σας γιατί δεν το χρησιμοποιείτε; 
Θα σας πω, είναι πολύ απλό. Παντρευτήκαμε το 1968, τότε κόβανε την ταυτότητα και δεν επιτρεπόταν να έχεις το δικό σου όνομα. Δεν είχα καμία δέσμευση από τον άντρα μου και δεν αισθάνθηκα ότι έχασα την προσωπικότητά μου. Ο Παπαρήγας ποτέ δεν με καταδυνάστευσε. Αν ο νόμος το επέτρεπε, θα κρατούσα το δικό μου.

Ποιο είναι το πατρικό σας;
Δρόσου.

Δίπλα μου κάθεται ο Παναγιώτης Μεντρέκας. Παρακολουθεί τη συνέντευξη και κοιτάζει επίμονα το ρολόι του. “Πόσες ερωτήσεις έχουν μείνει;”, με ρωτάει. "Μα, γιατί τόση ανυπομονησία;", σκέφτομαι. “Σάββατο σήμερα, η Αλέκα έχει να μαγειρέψει και να κάνει τις δουλειές της εβδομάδας. Πότε θα προλάβει;”, μου απαντάει.
Η Αλέκα θα τον δικαιώσει.

Τι κάνετε όταν δεν ασχολείστε με το κόμμα;
Μαγειρεύω και κάνω μόνη μου όλες τις δουλείες. Δεν υπάρχει βοηθός στο σπίτι. Ομολογώ ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι μία πολύ καλή εναλλαγή. Με ξεκουράζουν.

Η συνέντευξη διακόπτεται για λίγο. Οι κάμερες αλλάζουν κάρτες και μπαταρίες. Η γ.γ. παρακολουθεί και διηγείται πώς ο Θανάσης ο σύζυγός της είχε μια ‘’τέτοια κάμερα’’.
Η συζήτηση συνεχίζεται ακριβώς από κει που είχε σταματήσει.

«Δεν είμαστε στη Ρωσία του ’17 που ο λαός είναι αγράμματος και αμόρφωτος. Η εργατική τάξη είναι μορφωμένη. Στην τότε Ρωσία, ο Λένιν, και καλά έκανε, χρησιμοποίησε τους διευθυντές των επιχειρήσεων οι οποίοι ανήκαν σε άλλη τάξη γιατί δεν μπορούσε ο εργάτης. Σήμερα, υπάρχουν επιστήμονες μέσα από την εργατική τάξη».

Όντως έχετε δώσει γραμμή στα μέλη για λιγότερο ίντερνετ;
Ε, δεν είμαστε τρελοί.

Να μη συμμετέχουν στα κοινωνικά δίκτυα;
Αυτά είναι τα δίκτυα. Βγάζει ένα μπλογκ κάτι και το αναπαράγουν όλοι οι άλλοι γιατί θεωρούν ότι ισχύει. Εμείς είπαμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου μέσα από τα social media απολύθηκαν εργαζόμενοι. Είπαμε ότι μέσα από την κοινωνική δικτύωση, συλλέγονται πληροφορίες. Πρέπει να ξέρουν αυτή τη χρήση. Εγώ έχω αρκετά facebook τα οποία δεν είναι δικά μου.

Χρησιμοποιούν το όνομα σας;
Ναι. Τώρα, αυτό είναι Δημοκρατία;

Κάνει καριέρα, δηλαδή, κάποιος ως Αλέκα Παπαρήγα στα κοινωνικά δίκτυα;
Μέχρι και στην αγγλική γλώσσα.

Μόλις η συνέντευξη τελειώνει, η Αλέκα αποχαιρετά και φεύγει σχεδόν τρέχοντας. Είπαμε, είναι Σάββατο…
Μια νεαρή κομουνίστρια την κυνηγάει αλαφιασμένη στον διάδρομο. 
– Συντρόφισσα, συντρόφισσα! Ξεχάσατε την τσάντα σας!
– Την τσάντα μου! Κι έχω μέσα το ipad!

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News