312
|

Ένας χρόνος χωρίς τον Κωστή είναι πολύς…

Avatar Αννα Λυδάκη 23 Σεπτεμβρίου 2015, 18:17

Ένας χρόνος χωρίς τον Κωστή είναι πολύς…

Avatar Αννα Λυδάκη 23 Σεπτεμβρίου 2015, 18:17

«Στον κόσμο της ισχύος και της δύναμης, μόνον οι ανυπόστατες σκιές προσφέρουν κάποια παραμυθία», έγραφε ο Κωστής Παπαγιώργης (Ζώντες και τεθνεώτες). Όμως το βράδυ της Κυριακής, 13.9.2015, η δική του σκιά δεν φαινόταν ανυπόστατη. Τον νιώθαμε δίπλα μας, σαν να ήταν εκεί και ο ίδιος για να μας προσφέρει μια παραμυθία και να απαλύνει τον καημό της έλλειψής του.

Στο θεατράκι της Ρεματιάς Χαλανδρίου, στον τόπο που έζησε κι αγάπησε, ήταν κι εκείνος μαζί μας –έστω νοερά. Ήταν μαζί με όλους τους φίλους του, που κατέφθαναν ο ένας μετά τον άλλο, που μιλούσαν με τη Ράνια και τον Θανάση, που γέμισαν τον χώρο. Βρεθήκαμε όλοι όπως παλιά… Η Ελένη είχε φροντίσει και στη μεγάλη οθόνη πίσω από την ορχήστρα προβάλλονταν φωτογραφίες με στιγμιότυπα από τη ζωή του. Κι εμείς τραγουδήσαμε μαζί με τον Ν. Ξυδάκη, τη Μ. Τανάγρη, τον Ά. Παπαδημητρίου, τον Φ. Δεληβοριά τα τραγούδια που αγαπούσε: λαϊκά, ελαφρά, σκυλοτράγουδα, παλιά, πιο καινούργια… Ο Κωστής ήξερε να αναγνωρίζει και να εκτιμά το καλό και το γνήσιο σε κάθε είδος τραγουδιού.

«Ένας χρόνος χωρίς τον Κωστή είναι πολύς, είναι πολύ περισσότερος από ένα χρόνο. Όχι γιατί είναι ο πρώτος χρόνος που μας λείπει, αλλά γιατί είναι ο πρώτος και ο τελευταίος που περιμέναμε να επιστρέψει (…) Καλημέρα, Κωστή. Καληνύχτα. Αθέατος βασιλικός μυρίζει. Καλό ξημέρωμα. Καλό βράδυ. Βασιλικός πλατύφυλλος αποδημίας. Σε σκεφτόμαστε άρα υπάρχεις», είπε ο Μ. Γκανάς (Προσωπικό).

Κοιτάζω τα μάτια του Κωστή στις φωτογραφίες. Είναι γελαστά και το βλέμμα του, όπως πάντα, είναι γεμάτο αγάπη, τρυφερότητα και κατανόηση. Κάπου κάπου διακρίνω και μια συνενοχή, ένα «κλείσιμο του ματιού», ένα «μεταξύ μας τώρα…» που απευθύνεται σε όλους. Δεν γνώρισα ποτέ κανέναν άλλο που να «διαβάζει» την ανθρώπινη ψυχή και τα πάθη της με τόση ενάργεια και ταυτόχρονα με τόση κρυφή συμπόνια.

*Η Άννα Λυδάκη είναι Αν. καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου.

Προηγούμενα άρθρα της Άννας Λυδάκη 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News