589
|

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Η επένδυση που δεν πρέπει να χαθεί!

Δονάτος Διαμάντης 31 Μαρτίου 2017, 11:16

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Η επένδυση που δεν πρέπει να χαθεί!

Δονάτος Διαμάντης 31 Μαρτίου 2017, 11:16

Με την υπογραφή της συμφωνίας για το Ελληνικό δρομολογήθηκε η υλοποίηση μιας επένδυσης, η οποία θα σηματοδοτήσει τη νέα αναπτυξιακή πορεία της  χώρας. Τα επόμενα χρόνια θα υλοποιείται στην Αττική το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης και θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για μία πρότυπη αστική ανάπτυξη, που θα σέβεται το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θα  αποφέρει τεράστια οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης καθώς και σε ευρύτερες περιοχές της Αττικής ενώ θα διαμορφωθεί ένας μητροπολιτικός πόλος, ανοιχτός σε όλους τους κατοίκους.

Ωστόσο, σε αδιέξοδο το οποίο καθυστερεί την τεράστια αυτή επένδυση και 75.000 νέες θέσεις εργασίας έχει οδηγηθεί η κατάσταση στο Ελληνικό και στις εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου. Για άλλη μια φορά οι ιδεοληψίες και το μικροκομματικό συμφέρον της σημερινής Κυβέρνησης μοιάζουν να έχουν βαλτώσει τη μεγαλύτερη έως τώρα επένδυση της χώρας μας, με κύριο αντίκτυπο τους χιλιάδες άνεργους κατοίκους του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης που έχουν πληγεί κυρίως κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση ενώ έχει υπογράψει την παραχώρηση των εγκαταστάσεων και του συνολικού χώρου του πρώην Αεροδρομίου από τον Σεπτέμβριο, εδώ και έξι μήνες δεν έχει ξεκινήσει η παραμικρή έστω χωματουργική εργασία, συμπεραίνοντας  μια αδιανόητη και μάλλον εσκεμμένη καθυστέρηση, ανακαλύπτοντας συνεχώς ανυπόστατες ουσιαστικά προφάσεις υψώνοντας εμπόδια στο έργο που θα μοιράσει ελπίδα και προοπτική σε όλα τα νότια προάστια.

Η ανεύθυνη στάση της Κυβέρνησης δεν περιορίζεται στις ιδεοληψίες και στις ονειρώξεις περί του μεγάλου κράτους και φρένου σε κάθε είδους ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς  λαμβάνει και διαστάσεις ανθρωπιστικές. Στον χώρο συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από δύσκολες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Αν και η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως η διαμονή των προσφύγων και των μεταναστών θα ήταν προσωρινή, δεκαεπτά μήνες τώρα αδυνατεί να βρει μια λύση. Ως αποτέλεσμα, η σημερινή κατάσταση στον καταυλισμό του πρώην Αεροδρομίου είναι άδικη για τους μετανάστες αλλά ταυτόχρονα άδικη και για τους κατοίκους του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης και συνολικά για τους κατοίκους της ευρύτερης Νότιας Αθήνας οι οποίοι, βυθισμένοι στην ανεργία και τη φτώχεια, περιμένουν ακόμα να δουν τις μπουλντόζες της επένδυσης στο Ελληνικό.

Επιπρόσθετα, πρόσφατα, πριν ένα μήνα δεκαοκτώ(18) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσκομίζοντας στη Βουλή, με μακροσκελή ερώτησή τους προς τρεις υπουργούς, το θέμα του ορισμού των αρχαιολογικών χώρων εντός του χώρου του πρώην Αεροδρομίου επιδιώκουν να ορθωθεί ένα επιπλέον εμπόδιο στην πολύπαθη προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Ως  νέοι του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, κρίνουμε λοιπόν αναγκαίο να διερευνηθεί η υπερβολική καθυστέρηση που αφορά την επένδυση στο Ελληνικό καθώς και να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις από την Κυβέρνηση, τους αρμόδιους Υπουργούς και τις υπηρεσίες τους ώστε να βρεθεί οριστική λύση και να απεμπλακεί επιτέλους η έναρξη των εργασιών. Μια λύση η οποία οφείλει να προέλθει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους  άμεσα εμπλεκόμενους τοπικούς διοικούντες.

Για να επιτευχθεί αυτό, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να πιστέψουμε όλοι ότι πρέπει να ανατεθεί επιτέλους η ανάπτυξη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς  παρενέργειες και επικαλύψεις άλλων σκέψεων. Και για να γίνει και να επιτευχθεί αυτό άμεσα και χωρίς εμπόδια, θα πρέπει να εξασφαλιστεί μια απαραίτητη και ζωτικής σημασίας προϋπόθεση:

Η σημερινή Κυβέρνηση πρέπει να κάνει στροφή στην πραγματικότητα και να παύσει να προσπαθεί με κάθε δυνατό και αδύνατο τρόπο να την «κρύψει», γιατί εάν παρασυρθεί  περαιτέρω από την ανάγκη της «ψεύτικης» εικόνας και των φαντασιακών αριστερών ιδεοληψιών, θα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα, σε νέους προβληματισμούς και φυσικά στη μεγέθυνση των ήδη σοβαρότατων προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας και των οποίων η αντιμετώπιση με τη μέχρι σήμερα πολιτική, όχι μόνο δεν είναι επιτρεπτή, αλλά θα είναι και καταστρεπτική.

*Ο Δονάτος Διαμάντης είναι Υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΟΝΝΕΔ Ελληνικού – Αργυρούπολης.