479
| INTIMENEWS/ REUTERS/ CreativeProtagon

Το «άδειασμα» Σολτς σε Τσίπρα – Ανδρουλάκη

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 28 Οκτωβρίου 2022, 19:00
|INTIMENEWS/ REUTERS/ CreativeProtagon

Το «άδειασμα» Σολτς σε Τσίπρα – Ανδρουλάκη

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 28 Οκτωβρίου 2022, 19:00

Είναι πολλά αυτά που είπε ο Ολαφ Σολτς στην επίσκεψή του στην Αθήνα για την Ελλάδα και δείχνουν ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν όντως περάσει σε νέα εποχή. Πρώτα από όλα η αναφορά του σε μια «νέα Ελλάδα», που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Προερχόμενος από μια χώρα που είχε μάθει να κουνάει το δάχτυλο στους Έλληνες, ο Σολτς είναι ο πρώτος γερμανός καγκελάριος εδώ και πολλά χρόνια που δεν ήρθε στην Ελλάδα για να ασκήσει κριτική και να αποδοκιμάσει, αλλά αντίθετα ήρθε για να επιδοκιμάσει. Η πορεία της Οικονομίας μας είναι αυτό που έκανε τον γερμανό καγκελάριο να μιλήσει με τόσο καλά λόγια.

Δεν είναι όμως μόνο η Οικονομία. Για πρώτη φορά γερμανός καγκελάριος ένωσε τη φωνή του με αυτή του έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Δεν έγινε βέβαια ξαφνικά η Γερμανία πολέμιος της Αγκυρας —ας μην έχουμε αυταπάτες! Αποφάσισε όμως να κρατήσει αποστάσεις από τις ακρότητες του Ταγίπ Ερντογάν, βλέποντας ότι αυτές εξελίσσονται σε μέγα πρόβλημα που μπορεί να απειλήσει την ενότητα του ΝΑΤΟ, σε μια κρίσιμη φάση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτά που είπε ο Σολτς για την Οικονομία και την Τουρκία θα έπρεπε λογικά να τύχουν διακομματικής αποδοχής στη χώρα μας. Συνέβη το αντίθετο. Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι για μεν την Οικονομία τίποτα το ουσιαστικό δεν ειπώθηκε, για δε την Τουρκία διέβλεψε πλήρη κάλυψη του Ερντογάν από το Βερολίνο. Η κυβέρνηση, όπως ήταν φυσικό, δεν έχασε την ευκαιρία να θυμίσει τα «go back Mrs Merkel» και «go back Mr Sheuble» του Αλέξη Τσίπρα —ή, τέλος πάντων, όπως τα διατύπωνε, με τα ελλειπτικά εκείνα αγγλικά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτως ή άλλως η σύγκριση με την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι το βασικό «ατού» στο οποίο ποντάρει εκλογικά ο Μητσοτάκης έναντι του Τσίπρα.

Υπήρξε όμως άλλη μια αναφορά του Ολαφ Σολτς στα ελληνικά πράγματα, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, ενώ ήταν λιγότερο αναμενόμενη και πολιτικά αξιοποιήσιμη από την κυβέρνηση, όχι μόνο έναντι του Τσίπρα αλλά και έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε μια περίοδο που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αμφισβητούν ότι είναι σεβαστή η δημοκρατία στην Ελλάδα και κάνουν σχετική καμπάνια και στην Ευρώπη, ο Σολτς έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής δημοκρατίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «η δημοκρατία και η ελευθερία έκφρασης είναι αξίες για τις οποίες η Γερμανία και η Ελλάδα συνεργάζονται σήμερα».

Πώς θα ένιωσαν, άραγε, Ανδρουλάκης και Τσίπρας με αυτή την τοποθέτηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου της Γερμανίας, όταν και οι δυο υποστηρίζουν με σθένος ότι η δημοκρατία έχει πληγεί κατάφωρα στη χώρα από την υπόθεση των παρακολουθήσεων και ότι η ελευθερία του λόγου πλήττεται βάναυσα καθημερινά μέσω του ελέγχου των ΜΜΕ από τον Μητσοτάκη, τον οποίο παρομοιάζουν με τον Ορμπαν;

Σοσιαλδημοκράτης ο Ανδρουλάκης, παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ο Τσίπρας, το τελευταίο που περίμεναν ήταν ένα τέτοιο μεγαλειώδες άδειασμα από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο. Η «νέα Ελλάδα» λόγω Οικονομίας, κάπως καταπίνεται, οι αποστάσεις του Βερολίνου από την Αγκυρα επίσης, τα εύσημα όμως του Σολτς για τη δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης δύσκολα… καταπίνονται!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...