2512
Ο καγκελάριος Σολτς και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχαν το μεσημερι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου | INTIMEnews

Μητσοτάκης σε Σολτς: Ανοικτό το θέμα των επανορθώσεων – Ο Ερντογάν δηλητηριάζει τις σχέσεις μας

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 12:20
Ο καγκελάριος Σολτς και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχαν το μεσημερι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου
|INTIMEnews

Μητσοτάκης σε Σολτς: Ανοικτό το θέμα των επανορθώσεων – Ο Ερντογάν δηλητηριάζει τις σχέσεις μας

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 12:20

Τα κενά τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας είναι για να γεφυρώνονται, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς,  μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων -και ειδικά του κατοχικού δανείου- παραμένει για την Αθήνα ανοικτό.

«Η Ακρόπολη είναι η κοινή μας ευρωπαϊκή Iστορία. Είμαστε σύμμαχοι και εταίροι», τόνισε από την πλευρά του ο γερμανός καγκελάριος, χαιρετίζοντας το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων, ενώ σαφής ήταν για μία ακόμη φορά η τοποθέτησή του για την τουρκική επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας. Δεν νοείται – τόνισε- αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Εκφράζοντας τη χαρά του που μετά από χρόνια οι δύο χώρες συνεργάζονται μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου, πιστωτή και δανειζόμενου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα αμύνεται απέναντι τόσο στην ενεργειακή ακρίβεια αλλά και στην επιθετικότητα της γείτονος.

«Χάρη στις προσπάθειες πρωτίστως των ελλήνων πολιτών, αλλά και της Πολιτείας, σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά στην οικονομία, την κοινωνία, στη διεθνή θέση της χώρας, από την επίσκεψη της [προκατόχου του καγκελαρίου] κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 […] Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία. Η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται, τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Ελληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του RRF. Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στην συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους», τόνισε, για να συμπληρώσει για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας:

«Είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου, ρόλοι του παρελθόντος. Με την πατρίδα μου τώρα να μην ζητά απλά παθητικά όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία»

Στην αναφορά του στην τουρκική επιθετικότητα και τις απειλές της Τουρκίας – χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ- κατά της ελληνικής κυριαρχίας, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα, «έστω και καθυστερημένα», να επιλέξει η Αγκυρα το δρόμο της αποκλιμάκωσης.

«Θα είμαι πάντα έτοιμος για χείρα φιλίας», επανέλαβε, αλλά «είναι κρίμα να μην βλέπει ο κ. Ερντογάν ότι προχωρά σε ένα αδιέξοδο, όταν δηλητηριάζει την τουρκική κοινή γνώμη με ψέματα. Τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Οι θέσεις μας είναι σαφείς. Οι διεθνείς Συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες. Ούτε η Ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακλόνητη την ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών, με κορυφαία την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου -όπως είπε- «διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες».

«Η Ευρώπη -τόνισε- δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια ένα νέο πόλεμο στην καρδιά της ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο».

Σολτς: Εφθασα σε μία άλλη Ελλάδα

Με τη σειρά του, ο καγκελάριος Σολτς εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα.

Ειμαστε σύμμαχοι και εταίροι, Ελλάδα και Γερμανία – τόνισε- συνδέονται με μακρά πολυκύμαντη ιστορία, «κάτι που διαπιστώνουμε και από την αυριανή ημέρα του “ΟΧΙ”» και με αφορμή την πρωινή του ξενάγηση στην Ακρόπολη, σημείωσε ότι συμβολίζει «την κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία».

Εφτασα σε μια νέα Ελλάδα, με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κάνοντας μεταξυ άλλων λόγο για «απτή δυναμική» της ανάπτυξης της οικονομίας.

Οπως είπε,μ στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συζητήθηκαν κυρίως τρία ζητήματα:

-η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας πως είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο και δηλώνοντας «ευγνώμων που μπορούμε από κοινού να εφοδιάσουμε την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό» (στο πλαίσιο της συμφωνίας κυκλικής ανταλλαγής).

-οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης, για τις οποίες είπε ότι μόνο με αλληλεγγύη μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε

-τα κονδύλια που θα έχουμε στη διάθεση μας και θα δώσουν δυνατότητα για επενδύσεις στο μέλλον καθώς και ο στόχος απεξάρτησης από εισαγωγή ενέργειας από Ρωσία.

Στα Ελληνοτουρκικά, ο γερμανός καγκελάριος επανέλαβε ότι οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς Δικαίου.

Τέλος,  συζητήθηκε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας και της Γεωργίας καθώς και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με τον κ. Σολτς να επαναλαμβάνει τη δέσμευση να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών.

«Θέμα της Ελλάδας τι θα κάνει τα Marder»

Στις ερωτήσεις που δέχθηκαν από τους εκπροσώπους του Τύπου, ο Ολαφ Σολτς ρωτήθηκε αν θα υπήρχε πρόβλημα, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας «κυκλικής ανταλλαγής», να δει γερμανικά Μarder 1A3 που δόθηκαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα, να αναπτύσσονται τα σύνορα με την Τουρκία.

«Δώσαμε αυτά τα τεθωρακισμένα, ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά», ήταν η αφοπλιστική απάντηση του καγκελαρίου. «Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για αυτήν. Δεν υπάρχει περίπτωση κράτη-μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν την κυριαρχία [αλλων μελών]», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την καθαρή θέση του Βερολίνου για τις επίμονες δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου από τον τούρκο πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους του τουρκικού καθεστώτος.

«Κρατώ τη στάση του κ. Σολτς», ανέφερε στη δική του απάντηση ο κ. Μητσοτάκης. «Νομίζω ότι η Γερμανία έχει τοποθετηθεί στο θέμα αυτό με απόλυτη σαφήνεια. Έχω ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιυο για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις αυτές και για το πώς μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση. Για τα γερμανικά τεθωρακισμένα μπορώ να απαντήσω ότι θα κατευθυνθούν στον Εβρο γιατί εκεί κρινουν οι Ενοπλες Δυνάμεις ότι είναι πιο χρήσιμα», συμπλήρωσε.

Nωρίτερα, ο γερμανός καγκελάριος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του από την επίσκεψή του στην Ακρόπολη.

«Αυτό το μνημείο δεν μοιάζει με κανένα άλλο για την Δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης», ανέφερε για τον Παρθενώνα και αυτές άλλωσε – συμπλήρωσε σε βίντεο εδώ , εδώ και εδώ )που ανήρτησε – είναι αξίες για τις οποίες η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται σήμερα.

«Η Ακρόπολη είναι εντυπωσιακή», έγραψε σε άλλη ανάρτησή του ο γερμανός καγκελάριος για την κοινή του επίσκεψη με τον Πρωθυπουργό. «Σε λίγο θα μιλήσουμε για το σημαντικό ερώτημα πώς μπορούμε να μειώσουμε τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Το καλό είναι: Γερμανία και Ελλάδα να συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε στην ανάρτηση που «ανέβηκε» στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter (δείτε τη κάτω).

Aκολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας  Ολαφ Σολτς  στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αγαπητέ Καγκελάριε της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, φίλε Olaf,

Η Αθήνα σε υποδέχεται σε ένα κλίμα που δεν θυμίζει σε τίποτα τη συννεφιασμένη Ελλάδα των μνημονίων. Θα έλεγα σε μια ατμόσφαιρα ακόμα καλύτερη από εκείνη της περσινής επίσκεψης της προκατόχου σας, της κας Merkel. Της τελευταίας με την παλιά της ιδιότητα που επίσης είχε γίνει πριν ακριβώς από ένα χρόνο, ίδιες μέρες.

Γιατί χάρη στις προσπάθειες πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών αλλά και της Πολιτείας, σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά. Στην οικονομία, στην κοινωνία, στη διεθνή θέση της χώρας. H Ελλάδα σήμερα είναι, επιτέλους, εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.

Ταυτόχρονα, έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές. Κι όλα αυτά, ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος, το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ. Κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία.

Σημειώνω, τέλος, ότι η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται. Τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της.

Στο πρώτο μέτωπο, με ένα ευρύ πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κόντρα στις διεθνείς ανατιμήσεις. Στο δεύτερο μέτωπο, θωρακίζοντας την άμυνα και διευρύνοντας τις συμμαχίες της.

Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας, άλλωστε, είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει, ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί, τόσο πιο πειστικά μπορεί στη συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους.

Είναι χαρά μου, λοιπόν, κύριε Καγκελάριε, που συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις, για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας. Μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου – ρόλοι του παρελθόντος.

Με την πατρίδα μου τώρα, να μην ζητά, απλά παθητικά, όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά. Συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και πρωταγωνιστώντας, τώρα, για μία ενιαία κοινοτική πολιτική στην Ενέργεια. Για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Αυτονομία. Αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της Δημοκρατίας στα κράτη-μέλη που πολιορκούνται ξανά από το λαϊκισμό και τη δημαγωγία.

Ζούμε, πράγματι, σε μια καινούργια εποχή. Με νέα στοιχήματα. Όμως είμαστε οπλισμένοι με πολύτιμες εμπειρίες. Ήδη η Ευρώπη -με τη Γερμανία σε έναν κομβικό ρόλο- συντονίζει τα βήματά της, ώστε να απαντήσει στις αρνητικές συνέπειες από τη ρωσική πολιτική στο φυσικό αέριο.

Και δεν θα μπορούσε, νομίζω, να υπάρξει καλύτερη απάντηση από αυτήν που είχε δώσει ο Willy Brandt όταν αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 1975. Τα λόγια του αντηχούν επίκαιρα όσο ποτέ.

Έλεγε τότε ο Willy Brandt, μετά την πετρελαϊκή κρίση του ’73: «Μερικοί νομίζουν ότι μπορούσαν να λύσουν μόνοι τα προβλήματα. Κάτι που διδάσκει με σαφήνεια ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όλο το έργο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, πρέπει να είναι σε θέση να επιζήσει, ακόμα και εν μέσω καταιγίδας».

Και κατέληγε με το συμπέρασμα ότι «έχει απόλυτη προτεραιότητα η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής».

Και προσυπογράφω κάθε λέξη αυτής της πολύτιμης παρακαταθήκης του μεγάλου Γερμανού και Ευρωπαίου ηγέτη. Και κανείς, πιστεύω, ότι δεν θα αμφισβητήσει την επίκαιρη ισχύ τους.

Όσο για τις διμερείς μας σχέσεις, αγαπητέ φίλε Olaf, μιλούν καλύτερα από όλα οι αυξημένες εμπορικές μας συναλλαγές. Η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές στην πατρίδα μου. Είναι μια από τις κυριότερες αγορές για ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Είναι μια από τις σημαντικότερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό.

Ενώ και στο πεδίο της Αμυνας, πρόσφατα εγκαινιάσαμε μια νέα μορφή κυκλικής ανταλλαγής, που εκσυγχρονίζει τον εξοπλισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στηρίζοντας ταυτόχρονα και την Ουκρανία.

Και βέβαια, να τονίσω τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε μεγάλα έργα. Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν στην πράσινη μετάβαση. Η Αστυπάλαια, για παράδειγμα, γίνεται από κοινού με σημαντική Γερμανική εταιρία, την Volkswagen, ένα νησί – πρότυπο της νέας εποχής. Αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα του εύρους των συνεργασιών που μπορούν να δρομολογηθούν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οσο για τα κενά μεταξύ μας, υπάρχουν για να γεφυρώνονται. Για αυτό και δεν θα κρύψω ότι για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ειδικά του Κατοχικού Δανείου. Η ρύθμισή του θα ήταν αμοιβαία επωφελής. Σε μια συγκυρία, μάλιστα, που η Ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη.

Με κορυφαία, ασφαλώς, τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχτεί, ύστερα από 80 χρόνια, έναν νέο πόλεμο στην καρδιά της. Ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής, όπως αυτό που, δυστυχώς, ακόμα αιμορραγεί στην Κύπρο.

Το Διεθνές Δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων πρέπει, συνεπώς, να αποκατασταθούν. Και η υπόθεση της Ουκρανίας να αναδειχθεί ως μία εθνική υπόθεση όλων των κρατών του πολιτισμένου κόσμου. Αλλά και ως μία συλλογική υποχρέωση απέναντι στις αξίες μας.

Για να συμβούν, ωστόσο, όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή αντίδραση πρέπει να είναι διπλή: από τη μία πλευρά πρέπει να εντείνουμε τη συμπαράστασή μας προς τον αμυνόμενο και από την άλλη πρέπει -και το συζητήσαμε αυτό εκτενώς με τον κ. Καγκελάριο- να ακυρώσουμε τον σχεδιασμό της Μόσχας που αποζητά αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ενεργειακή ακρίβεια και συγκεκριμένα τις τιμές του φυσικού αερίου.

Πώς; Θέτοντας όρια στις αγορές όταν αυτές αυτονομούνται. Και προστατεύοντας τους πολίτες από άδικα βάρη. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μας για μία κοινή Ευρωπαϊκή απάντηση σε κάτι το οποίο αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση.

Τέλος, συζητήσαμε και τα θέματα που αφορούν τη γειτονιά μας, την ανατολική Μεσόγειο. Και επανέλαβα στον κ. Καγκελάριο αυτό που έχω πει πολλές φορές: ότι είναι πραγματικά κρίμα, ο κ. Erdogan να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο, όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδος.

Γιατί οι γείτονές μας και όλοι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα Ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Όλοι γνωρίζουν ότι οι διεθνείς Συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες. Ούτε η Ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες.

Οι θέσεις μας είναι σαφείς. Στο μεταναστευτικό, η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα. Αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων, σώζοντας κάθε μέρα ζωές στο Αιγαίο, προστατεύοντας τους κατατρεγμένους.

Και βέβαια, η θέση μας απέναντι στις απειλές, είναι και αυτή πολύ σαφής: αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα. Το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Το μόνο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Και είναι ζητήματα που επίσης συζητήσαμε, σε συνάρτηση και με αυτό το έγγραφο που κυκλοφορεί ως δήθεν «Τουρκολιβυκό Σύμφωνο». Και βέβαια, ενημέρωσα τον κ. Καγκελάριο για την ετοιμότητα της Ελλάδος να συμμετέχει πάντα και στη «Διαδικασία του Βερολίνου». Θέλουμε να έχουμε άποψη και λόγο για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Θέλω να κλείσω με μία ευχή. Η ευχή είναι, έστω και καθυστερημένα, οι γείτονές μας να επιλέξουν το δρόμο της αποκλιμάκωσης. Της νομιμότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης. Χωρίς ρητορικές εξάρσεις, αλλά με δημιουργικές πράξεις.

Από πλευράς μου θα με βρουν πάντα έτοιμο να τείνω χείρα φιλίας. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες αχρείαστες εστίες έντασης. Έχουμε υποχρέωση να λύνουμε τις διαφορές μας ειρηνικά. Αυτό θέλουν οι λαοί μας. Αυτό θέλει ο ελληνικός, αυτό θέλει ο τουρκικός λαός, αυτό θέλει όλη η Ευρώπη. Σίγουρα αυτό θέλει η Αθήνα.

Αξιότιμε Καγκελάριε, ολοκληρώνοντας τις επαφές μας ειλικρινά νιώθω πολύ πιο αισιόδοξος. Νομίζω ότι το ίδιο μπορούν να αισθάνονται και όλοι οι Ελληνες και όλοι οι Γερμανοί.

Κάνουμε πολλά μαζί. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Με κατανόηση, με σεβασμό, με αλληλεγγύη, με τολμηρές κινήσεις συνεργασίας, γιατί όπως λέει και μία γερμανική παροιμία: «μοιρασμένη λύπη είναι μισή λύπη. Μοιρασμένη χαρά, είναι διπλή χαρά».

«Geteiltes Leid ist halbes Leid. Geteilte Freude ist doppelte Freude».

Και πάλι, καλώς ήρθατε στην Αθήνα, κ. Καγκελάριε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...